Υπερμετρωπία σε παιδιά

Υπερμετρωπία σε παιδιά

Η υπερμετρωπία είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα όρασης της παιδικής ηλικίας. Η διάγνωση και αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι άμεση, καθώς υποβαθμίζει την καθημερινότητά των αγαπημένων μικρών μας φίλων στο σχολείο και στις δραστηριότητές τους.

 

Τι ορίζεται ως υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία της όρασης. Στο μάτι του ασθενούς με υπερμετρωπία οι ακτίνες φωτός δεν εστιάζουν πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν, συνήθως διότι το αξονικό μήκος του οφθαλμού είναι σχετικά μικρό.

 

Υπερμετρωπία σε παιδιά

Πρόκειται για μια διαθλαστική ανωμαλία που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε παιδιά μικρής ηλικίας. Σ’ αυτή την ηλικία το μάτι των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και έχει σχετικά μικρό μέγεθος (οπότε γίνεται υπερμετρωπικό). Συγχρόνως όμως, τα παιδιά έχουν μεγάλο εύρος προσαρμογής (μέσω του φακού του ματιού) και γι’ αυτόν τον λόγο, παρά την ύπαρξη υπερμετρωπίας, δεν εμφανίζουν σοβαρή μείωση όρασης, εκτός εάν η υπερμετρωπία είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εκδηλώνεται όμως η υπερμετρωπία με διάφορα συμπτώματα που περιγράφονται πιο κάτω. Σε αρκετές περιπτώσεις, με την αύξηση της ηλικίας η υπερμετρωπία περιορίζεται, καθώς μαζί με την ανάπτυξη του σώματος των παιδιών, αυξάνεται σταδιακά και το μήκος του βολβού του οφθαλμού.

 

Πότε εμφανίζεται η υπερμετρωπία σε παιδιά;

Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με υπερμετρωπία, επομένως είναι μια διαθλαστική ανωμαλία που εμφανίζεται κατά τη γέννηση. Τον πρώτο αλλά και τον 3ο χρόνο της ζωής του παιδιού θα πρέπει να γίνεται έλεγχος από εξειδικευμένο Οφθαλμίατρο, για τον ακριβή καθορισμό του μεγέθους της.

 

Ποια είναι τα αίτια εκδήλωσης υπερμετρωπίας;

Οι παράγοντες πρόκλησης της υπερμετρωπίας ενδέχεται να είναι ανατομικοί ή κληρονομικοί. Έτσι, παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν υπερμετρωπία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την πάθηση. Οι ανατομικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της υπερμετρωπίας είναι ο μικρός βολβός, ο μικρός με μικρή κυρτότητα κερατοειδής και ο κρυσταλλοειδής φακός με μικρή διαθλαστική δύναμη.

Υπερμετρωπία σε παιδιά

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η υπερμετρωπία σε παιδιά;

Τα παιδιά με υπερμετρωπία πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την όρασή τους. Δεν διαμαρτύρονται, διότι έχουν την κατάσταση από την γέννησή τους και δεν μπορούν να κρίνουν την ποιότητα όρασής τους. Τα ανησυχητικά συμπτώματα που κάνουν αναγκαία την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι τα παρακάτω:

  • Πονοκέφαλος: η υπερμετρωπία σε παιδιά μπορεί να προκαλέσει συχνούς πονοκεφάλους, εξαιτίας των προσπαθειών του παιδιού να εστιάσει.
  • Δυσκολία στην ανάγνωση και τη γραφή: η χαμηλή σχολική απόδοση και η δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί να οφείλεται μεταξύ άλλων στην εκδήλωση υπερμετρωπίας.
  • Πόνος στα μάτια: ο πόνος στα μάτια μπορεί να συνοδεύεται από τσούξιμο, ξηροφθαλμία και κουρασμένα μάτια. Το παιδί είναι πιθανό να ανοιγοκλείνει ή να τρίβει συχνά τα μάτια του.
  • Στραβισμός: η εκδήλωση στραβισμού μπορεί να οφείλεται στην υπερμετρωπία.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση υπερμετρωπίας;

Η διάγνωση της υπερμετρωπίας σε παιδιά πραγματοποιείται εύκολα μέσω μιας γενικής εξέτασης υγείας των ματιών.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερμετρωπία σε παιδιά;

Η υπερμετρωπία σε παιδιά αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση γυαλιών ανάλογα με τους βαθμούς υπερμετρωπίας του παιδιού. Σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά φορούν τα γυαλιά μόνο στο διάβασμα. Σε μεγαλύτερα παιδιά ενδέχεται να προταθεί και η χρήση φακών επαφής, ενώ μετά την ηλικία των 18 ετών μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της υπερμετρωπίας με laser. Από την άλλη, σε περιπτώσεις παιδιών με υπερμετρωπία μικρού βαθμού που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, το μάτι προσαρμόζεται από μόνο του και δεν εφαρμόζεται κάποια μέθοδος αντιμετώπισης.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παιδοφθαλμολογικών περιστατικών, έχοντας μετεκπαιδευθεί στην οφθαλμολογία παίδων στον Καναδά  (Hospital for Sick Children, Τορόντο). Ο Δρ. Καραμπάτσας εφαρμόζει πάντα τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *