Καταρράκτης

καταρράκτης

Τι είναι ο καταρράκτης;

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση του ματιού και αφορά στο θόλωμα του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού είναι διαφανής, βρίσκεται πίσω από την ίριδα και μας επιτρέπει να βλέπουμε με ευκρίνεια. Με την πάροδο των χρόνων ο φακός αυτός υφίσταται φθορές, οι οποίες τον κάνουν λιγότερο διαυγή. Οι φθορές του κρυσταλλοειδούς φακού οφείλονται κυρίως σε αλλαγές της δομής των πρωτεϊνών του ματιού. Όταν ο φακός θολώσει αρκετά και δεν μπορεί να περάσει φως στον αμφιβληστροειδή, ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης κυρίως μακριά.

Είδη καταρράκτη

Ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης του καταρράκτη είναι τα 65 με 75 έτη, αλλά στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των ατόμων άνω των 50 έχει κάποια μορφή καταρράκτη. Όταν ο καταρράκτης εμφανίζεται εξαιτίας του γήρατος, τότε αυτή η μορφή ονομάζεται γεροντικός καταρράκτης.

Όμως, ο καταρράκτης εμφανίζεται και σε νεαρά άτομα, ακόμη και σε νεογνά. Επομένως, μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες ή να υπάρχει ήδη από τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης). Οι παράγοντες που ενδεχομένως να προκαλέσουν καταρράκτη είναι οι παρακάτω:

  • Τραυματισμοί
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ακτινοβολίες

Τέλος, μπορεί να προσβάλει το ένα από τα δύο μάτια ή και τα δύο και η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού να γίνεται με διαφορετική ταχύτητα στο κάθε μάτι.

Καταρράκτης & Συμπτώματα

Ο καταρράκτης σε αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Όμως, στη συνέχεια εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα των ατόμων. Οι καθημερινές δραστηριότητες που γίνονται με δυσκολία είναι το διάβασμα, το γράψιμο, η παρακολούθηση τηλεόρασης και η οδήγηση, κυρίως το βράδυ.

Τα βασικότερα συμπτώματα του καταρράκτη συνοψίζονται παρακάτω:

  • Θολή όραση
  • Μείωση ποιότητας όρασης (κοντινής ή μακρινής)
  • Εμφάνιση μυωπίας ή επιδείνωσή της (αν υπάρχει ήδη)
  • Μείωση οράσεως σε συνθήκες με έντονο φως
  • Εξασθένιση της αντίληψης των χρωμάτων
  • Ύπαρξη φωτοστέφανου γύρω από τους λαμπτήρες

Διάγνωση του καταρράκτη

Όταν κατά τη μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς παρατηρείται μειωμένη όραση, τότε διερευνάται ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Στη συνέχεια, ο οφθαλμίατρος τοποθετεί στο μάτι του ασθενούς σταγόνες που προκαλούν διαστολή της κόρης. Η εξέταση των ματιών στη σχισμοειδή λυχνία επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την ύπαρξη καταρράκτη.

Καταρράκτης και διατροφή

Στην εμφάνιση του καταρράκτη σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή. Όπως προαναφέρθηκε, η αλλοίωση του κρυσταλλοειδούς φακού οφείλεται σε βλάβες της πρωτεϊνικής δομής του φακού του ματιού.

Έτσι, άτομα τα οποία προσλαμβάνουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και Ε, σελήνιο και καροτένιο, εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη. Τα πρωτεϊνικά στοιχεία που συμβάλλουν στην καλή υγεία της πρωτεΐνης δομής του ματιού μπορούν να ληφθούν από τροφές όπως:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Καρότα
  • Γλυκοπατάτα
  • Μπρόκολο
  • Βατόμουρα

Καταρράκτης και Θεραπεία

Η θεραπεία εκλογής για τον καταρράκτη είναι η μικροχειρουργική επέμβαση. Η τεχνική που εφαρμόζεται είναι αυτή της φακοθρυψίας. Είναι εξαιρετικά ασφαλής και είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις παγκοσμίως. Η επέμβαση διαρκεί από 10 έως 20 λεπτά και η αναισθησία πραγματοποιείται με αναισθητικές σταγόνες. Κατά τη διαδικασία της επέμβασης, ο θολός φακός θρυμματίζεται και αφαιρείται μέσω μιας μικρής τομής. Στη συνέχεια, μέσω της ίδιας τομής τοποθετείται στη θέση του ένας νέος τεχνητός φακός (ενδοφακός).

Η χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη βασισμένη σε νέες τεχνολογίες δεν απαιτεί νοσηλεία και ο χρόνος αποκατάστασης του ματιού έχει μειωθεί. Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να βάζει μετεγχειρητικά κάποια κολλύρια για περίπου τρείς εβδομάδες.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας εξειδικεύεται στη σύγχρονη μικροχειρουργική και στις επεμβάσεις καταρράκτη. Ο έμπειρος οφθαλμίατρος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία για τις παθήσεις των οφθαλμών.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με τον καταρράκτη και την αντιμετώπισή του.