Πτερύγιο

Πτερύγιο

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται θεραπεία. Όταν ένα πτερύγιο ή ένα στεάτιο κοκκινίζουν και ερεθίζονται, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κολλύρια ή αλοιφές για να βοηθήσουν να μειωθεί η φλεγμονή. Εάν το πτερύγιο (ή και το στεάτιο) μεγαλώσουν αρκετά σε σημείο που να απειλούν την όραση ή να προκαλούν επίμονη δυσφορία, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά. Επίσης, μερικές φορές αφαιρούνται για λόγους αισθητικής.

Παρά την κατάλληλη χειρουργική αφαίρεση, το πτερύγιο ή το στεάτιο μπορεί να υποτροπιάσουν. Από δημοσιευμένη διεθνή επιστημονική εργασία του καθ. Οφθαλμολογίας Δρ Κ. Καραμπάτσα, έχει αποδειχθεί ότι όταν υπάρχει υποτροπή αυτή επισυμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο από την επέμβαση. Επίσης η συχνότητα υποτροπών σχεδόν εκμηδενίζεται (1/1000 ή 0.1%) με την ειδική τεχνική αυτομεταμόσχευσης επιπεφυκότα P.E.R.F.E.C.T. (Pterygium Extended Removal Followed by Extended Conjunctival Transplant) που χρησιμοποιεί ο Δρ Καραμπάτσας σε όλα ανεξαιρέτως τα περιστατικά πτερυγίου εδώ και μιά 15ετία. Δείτε στο video που ακολουθεί, animation της τεχνικής.

Φάρμακα με μορφή κολλυρίων χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να βοηθήσουν στην πρόληψη των υποτροπών.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση είναι να περιοριστεί η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Αυτό περιλαμβάνει:

  • επαρκή προστασία των ματιών σας από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία (UV) με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου
  • προστατεύοντας τα μάτια σας σε συνθήκες με σκόνη ή ξηρή ατμόσφαιρα, κάνοντας συχνή χρήση τεχνητών δακρύων και φορώντας κατάλληλα γυαλιά.