Φακικοί ενδοφακοί - ICL

Φακικός ενδοφακός ICL

Η τοποθέτηση φακικών ενδοφακών (ICL) είναι μια τεχνική κατάλληλη για ορισμένους νεότερους (κάτω των 40 ετών) ανθρώπους με υψηλό διαθλαστικό σφάλμα (συνήθως μεγάλες μυωπίες ή μυωπικούς αστιγματισμούς), ή για ειδικές περιπτώσεις ασθενών με κερατόκωνο. Υποψήφιοι είναι συνήθως εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προεγχειρητικό έλεγχο για διόρθωση με laser, αλλά έχουν κριθεί ως έχοντες πολύ μεγάλο διαθλαστικό σφάλμα.

Ο ειδικός αυτός φακός λέγεται φακικός ενδοφακός ή ενδοφακός επαφής ICL και είναι λεπτός όπως ένας φακός επαφής. Τοποθετείται χειρουργικά πίσω από την ίριδα και μπροστά από τον φυσικό  φακό των ασθενών. Ο ίδιος ο φυσικός φακός των ασθενών δεν διαταράσσεται, έτσι οι νεότεροι ασθενείς (40 ετών ή μικρότεροι) διατηρούν μετά την επέμβαση, την ικανότητα να διαβάζουν χωρίς γυαλιά. Ο φακός αυτός, διορθώνει τόσο τις μυωπίες ακόμη και σε υψηλούς βαθμούς, τους αστιγματισμούς όσο και τις υπερμετρωπίες, και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί (με επέμβαση) να αφαιρεθεί.

Πρόκειται για μια τεχνική που περιλαμβάνει την εμφύτευση μέσα στον οφθαλμό ενός λεπτού εύκαμπτου τεχνητού φακού που λέγεται ICL φακικός ενδοφακός. Η εγχείρηση γίνεται σαν χειρουργείο μίας μέρας (day case surgery) με τοπική αναισθησία με σταγόνες και δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο.

Τα οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση είναι μια άμεση βελτίωση στην όραση. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ο κεντρικός κερατοειδής δεν διαταράσσεται και η ποιότητα της όρασης είναι συνήθως εξαιρετική. Η εγχείρηση είναι επίσης αναστρέψιμη, σε αντίθεση με τη θεραπεία με λέιζερ.

Η συγκεκριμένη επέμβαση απαιτεί όμως ιδιαίτερη εξειδίκευση και ικανότητες από πλευράς χειρουργού. Ο Δρ Κ. Καραμπάτσας είναι από τους ελάχιστους χειρουργούς οφθαλμιάτρους που πραγματοποιεί και συστήνει την συγκεκριμένη επέμβαση σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ο πλέον αρμόδιος να ενημερώσει τον ασθενή για όλες τις παραμέτρους των περίπλοκων αυτών επεμβάσεων εμφύτευσης ICL.

Ο κύριος κίνδυνος που συνδέεται με την χειρουργική επέμβαση είναι η ανάπτυξη θολερότητας εντός του φυσικού φακού, ή με άλλα λόγια καταρράκτη. Παρά τις μελέτες που έχουν γίνει και που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για αυτές τις επεμβάσεις, μπορεί ο φακός αυτός αν τραυματίσει τον φυσικό φακό, να δημιουργήσει ή να προάγει καταρράκτη (περίπου στο 3% των περιστατικών). Στην σπανιότατη αυτή περίπτωση ο φακός αντικαθίσταται από άλλον μέσα στο περιφάκιο μετά τον καθαρισμό του καταρράκτη.

Όπως και με κάθε εγχείρηση που γίνεται στο μάτι, υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης. Αυτή η επιπλοκή είναι πολύ σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρασης.