Ο καφές βλάπτει ή ωφελεί την όραση ;

Ο καφές βλάπτει ή ωφελεί την όραση ;

 

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μέρος της καθημερινότητας μας. Περίπου 2.000.000.000 φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε μέρα ! Ο κόσμος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς αυτό το υπέροχο ρόφημα, καθώς η καφεΐνη είναι ιδανική για ενίσχυση της ενέργειας και της παραγωγικότητας μας σε μια κουραστική μέρα.

Η υπερβολική κατανάλωση όμως μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Διάφορες μελέτες πραγματοποιούνται συνεχώς, εξετάζοντας αν η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει την όραση. Και το ερώτημα είναι «τελικά, ο καφές βλάπτει ή οφελεί την όρασή σου;” Ας δούμε εδώ 4 διαφορετικές απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα...

 

  • Μπορεί ο καφές να προκαλέσει γλαύκωμα;

Τα ροφήματα με καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση καθώς επίσης και την ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ). Σταθερά υψηλά επίπεδα ενδοφθάλμιας πίεσης είναι γνωστό επίσης ότι μπορεί να προκαλέσουν γλαύκωμα.

Μιά δόση καφεΐνης (τουλάχιστον 95 mg σε ένα μέσο μέγεθος φλιτζάνι καφέ) είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ραγδαία αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ). Το 2012, σε μια μελέτη της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης 3 ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ και ανάπτυξης γλαυκώματος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν πίνετε πολύ καφέ θα αναπτύξετε οπωσδήποτε γλαύκωμα. Στη μελέτη αποδείχτηκε ότι ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν γλαύκωμα όσοι είχαν άλλα άτομα στην οικογένειά τους με γλαύκωμα, δηλαδή ένας βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη γλαυκώματος αποτελεί το οικογενειακό ιστορικό. Είναι δύσκολο να συμπεράνουμε μόνο από αυτή τη μελέτη ότι πίνοντας 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα αναπτύξουμε γλαύκωμα, δείχνει ωστόσο ότι το να πίνετε πολλά φλιτζάνια την ημέρα μάλλον δεν βοηθά.

 

2-Μπορεί ο καφές να προστατέψει την όρασή σας;

Μια νέα έρευνα βρίσκει ότι ο καφές μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της όρασης , ακόμη και την τύφλωση. Συνεπώς, το να πίνεις καφέ μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία των ματιών σου.

Εκτός από το κύριο συστατικό στον καφέ, την καφεΐνη, σε ακατέργαστους κόκκους καφέ βρίσκεται μια χημική ένωση που ονομάζεται χλωρογονικό οξύ ή CGA.  Το CGA είναι αυτό που δίνει στον καφέ την όξινη γεύση και το πικρό άρωμα, ενώ συγχρόνως είναι ένα αντιοξειδωτικό που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την απώλεια βάρους. Οι ακατέργαστοι κόκκοι καφέ περιέχουν μόνο 1% καφεΐνη, αλλά κάθε κόκκος καφέ περιέχει περίπου 7-9% χλωρογονικό οξύ (CGA).

Η ερευνητική ομάδα του Δρ Chang Y. Lee από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, δημοσίευσε πρόσφατα μια σχετική μελέτη στο περιοδικό «Journal of Agriculture and Food Chemistry» που δείχνει ότι το χλωρογονικό οξύ CGA μπορεί επίσης να αποτρέψει την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς, μέσω του ακόλουθου μηχανισμού. Το χλωρογονικό οξύ CGA προστατεύει το σώμα από μια κατάσταση που ονομάζεται υποξία, η οποία προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου. Η υποξία στερεί το οξυγόνο σε διάφορα τμήματα του σώματός σας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη σε αυτές τις περιοχές. Ο αμφιβληστροειδής βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και περιέχει πολύ ευαίσθητα νευρικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα επιτρέπουν στα μάτια σας να λαμβάνουν και να οργανώνουν τις πληροφορίες που βλέπετε, αλλά είναι επίσης ευπαθή σε υποξία. Όταν ο αμφιβληστροειδής στερείται οξυγόνου εκφυλίζεται και μπορεί οδηγήσει σε διάφορες οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το γλαύκωμα. Όλες αυτές οι παθήσεις προκαλούν απώλεια της όρασης. Οπότε, η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει στην αποφυγή βλάβης στα μάτια και την όραση σας. Εργασίες στις οποίες χρησιμοποιήθηκε χλωρογονικό οξύ CGA στην καθαρότερη μορφή του, έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σίγουρη απόδειξη ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν επίσης ότι το χλωρογονικό οξύ CGA μπορεί να έχει ισχυρές νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

3-Μπορεί ο καφές να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2;

Ο καφές έχει πρόσφατα συσχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Οι ιατρικές ειδήσεις ανέφεραν μια μελέτη που υποδηλώνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να  μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι τακτικοί καταναλωτές καφέ είναι φαινομενικά λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν διαβήτη τύπου 2 και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μία παλαιότερη μελέτη (20 χρόνια πριν) διαπίστωσε ότι, οι συμμετέχοντες που αύξησαν την καθημερινή τους πρόσληψη καφέ κατά 1 φλιτζάνι ή περισσότερο κατά τη διάρκεια του χρόνου είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ενώ όσοι μείωσαν την πρόσληψη τους από ένα φλιτζάνι ή περισσότερο αύξησαν τον κίνδυνο τους κατά 17%. Αυτό βέβαια προκαλεί μια μικρή σύγχυση στο κοινό, καθώς εκείνοι που έχουν ήδη αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 συνιστάται να αποφεύγουν να πίνουν πάρα πολύ καφέ, ιδιαίτερα πριν τα γεύματα, καθόσον μια μελέτη του 2004 έδειξε ότι η λήψη καφεΐνης πριν από το φαγητό είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα μετά το γεύμα και την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.


4- ξηροφθαλμία και λήψη καφεϊνης

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή δακρύων, η οποία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της πάθησης της ξηροφθαλμίας. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε καφεΐνη παρήγαγαν περισσότερα δάκρυα σε σύγκριση με εκείνους που δεν την έλαβαν. Αν και αυτό φαίνεται ελπιδοφόρο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Αντίθετα, αν ενυδατώνεστε περισσότερο με καφεΐνη παρά με νερό, θα προκαλέσετε σχετική αφυδάτωση στον οργανισμό σας. Αυτό θα σας προκαλέσει μια δυσφορία, και τα συμπτώματά της ξηροφθαλμίας θα επιδεινωθούν. Θυμηθείτε, είναι πάντα μια καλή ιδέα να πίνετε αρκετό νερό για να εξισορροπήσει τα επίπεδα καφεΐνης. Μόλις νιώσετε δίψα, είστε ήδη αφυδατωμένοι, γι' αυτό προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

 

Συνολικά λοιπόν, εξακολουθεί να μην είναι απολύτως σαφές πώς ο καφές επηρεάζει την όραση και γιατί φαίνεται να έχει διαφορετικές επιπτώσεις σε σχέση με άλλα ροφήματα με καφεΐνη, όπως τσάι και ενεργειακά ποτά.

Όπως και με τα πάντα, καλή ιδέα είναι να απολαμβάνετε τον καφέ με μέτρο (2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα) και να τηρείτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση καφεΐνης των 400mg. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μέχρι 400mg είναι μια ασφαλής ποσότητα καθημερινής δόσης καφεΐνης.

Προς το παρόν λοιπόν, η καλύτερη συμβουλή μας είναι

"Η λίγη καφεΐνη επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγεία."

 

Πηγές :

https://ocularprime.com/ways-caffeine-affects-vision/

Τέλος φόρμας

https://ocularprime.com

https://nationwidevision.com/article/eye-health-health-and-wellness/can-drinking-coffee-be-good-your-eyes

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *