Επιδράσεις της μπλε ακτινοβολίας στον οφθαλμό

Επιδράσεις της μπλε ακτινοβολίας στον οφθαλμό

Η μπλε ακτινοβολία, γνωστή και ως μπλε φως, βρίσκεται παντού γύρω μας και φαίνεται να εμπλέκεται σε αρκετές παθήσεις των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, η μπλε ακτινοβολία εκπέμπεται από τον ήλιο και τις ψηφιακές συσκευές. Οι ψηφιακές συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οπότε η έκθεσή μας σε αυτές είναι μεγάλη. Αν και μικρές ποσότητας της μπλε ακτινοβολίας μας κάνουν καλό, βάσει ερευνών έχει κατηγορηθεί κυρίως για την επίδρασή της στα μάτια.  Ποιες είναι, λοιπόν αυτές οι επιδράσεις της στα μάτια μας;

 

Μπλε φως & Προβλήματα στην όραση

Οι επιπτώσεις της μπλε ακτινοβολίας στην όραση μπορεί να είναι άμεσες ή μακροπρόθεσμες. Πιο συγκεκριμένα, η πολύωρη έκθεση σε κάποια οθόνη (κινητό, H/Y, tablet) κουράζει τα μάτια και προκαλεί τη λεγόμενη ψηφιακή κόπωση των ματιών. Η ψηφιακή κόπωση των ματιών χαρακτηρίζεται από θολή όραση και έντονη ξηροφθαλμία.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η έκθεση στο μπλε φως ευθύνεται για την εμφάνιση μυωπίας σε μικρά παιδιά και συμβάλλει στην αύξησή της σε μύωπες. Τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευάλωτα από των ενηλίκων στην μπλε ακτινοβολία, αφού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Στις μεγαλύτερες ηλικίες επιδρά αρνητικά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, καθόσον θεωρείται οτι συμβάλλει στην εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, η μπλε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη εκδήλωση καταρράκτη.

Τέλος, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση καταρράκτη είναι αρκετά ευάλωτοι στην μπλε ακτινοβολία. Κάποιοι ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούν να φιλτράρουν την μπλε ακτινοβολία, όπως θα το έκανε φυσικά ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού, ενώ κάποιοι άλλοι ειδικής κατασκευής και απόχρωσης μπλοκάρουν την επιβλαβή μπλέ ακτινοβολία.

 

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την μπλε ακτινοβολία;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορούμε να προστατέψουμε τα μάτια μας από τις αρνητικές συνέπειες της μπλε ακτινοβολίας. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά φίλτρα γυαλιών οράσεως που μειώνουν την έκθεση του ματιού στο μπλε φως των οθονών. Επίσης, ειδικά φίλτρα μπορούν να τοποθετηθούν και στις οθόνες περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την ποσότητα μπλε φωτός που φτάνει στο μάτι. Κάποια κινητά τηλέφωνα και tablets έχουν ειδικά προγράμματα φωτεινότητας στην οθόνη τους που περιορίζουν την μπλέ ακτινοβολία.

Σε ατομικό επίπεδο, όσα άτομα εκτίθενται για πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες θα πρέπει να εφαρμόζουν τον κανόνα «20-20-20». Ο κανόνας αυτός έχει προταθεί από την Αμερικανική Οφθαλμολογική Εταιρεία και προτείνει να απομακρύνεται το βλέμμα από την οθόνη ανά 20 λεπτά για 20 δευτερόλεπτα σε μήκος 20 γιαρδών (περίπου 6 μέτρα).

Η σωστή ενυδάτωση των ματιών είναι βαρύνουσας σημασίας, αντιμετωπίζοντας την έντονη ξηροφθαλμία που προκαλεί η έκθεση στο μπλε φως. Έτσι, η χρήση τεχνητών δακρύων συμβάλλει στην αποφυγή της ξηροφθαλμίας.

Η τεχνολογία είναι συνδεδεμένη με την καθημερινότητά μας. Επομένως, η οριστική απομάκρυνσή μας από τις οθόνες είναι ανέφικτη.  Ωστόσο, ο περιορισμός της έκθεσής μας στο μπλε φως ειδικά τις βραδινές ώρες είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των ματιών μας.

Ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας επενδύει συνεχώς σε νέα τεχνολογικά μηχανήματα, στοχεύοντας στην καλύτερη και αμεσότερη λύση του προβλήματός σας. Η συνεχής του επιμόρφωση και η εξοικείωσή του με τους πλέον σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων όρασης τον καθιστούν τον καταλληλότερο για τη θεραπεία σας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για να μάθετε περισσότερα για το πώς το μπλε φως επηρεάζει τα μάτια και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα προστατέψουμε.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *