Διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς  (Cornea Cross Linking)

Διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (Cornea Cross Linking)

Τι είναι η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς;

Η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (cornea cross linking) είναι μια σύγχρονη παρεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης οφθαλμολογικών παθήσεων. Ειδικότερα, οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ο κερατόκωνος  και άλλες εκτασίες του κερατοειδούς. Μέσω της διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς δεν ανακόπτεται μόνο η πορεία της πάθησης του κερατόκωνου, αλλά βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό η όραση του ασθενούς. Με την μέθοδο αυτή μειώνονται οι πιθανότητες μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

Λίγα λόγια για τον κερατοειδή και τον κερατόκωνο

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ένας διαφανής ιστός που καλύπτει την ίριδα και την κόρη του ματιού. Ο κερατοειδής είναι υπεύθυνος για τη διαθλαστική ικανότητα του ματιού και η παθολογία του επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την όραση.

Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση κατά την οποία ο κερατοειδής λεπταίνει, αδυνατίζει και παραμορφώνεται σταδιακά και αποκτά μορφή κώνου. Η παραμόρφωση αυτή προκαλεί μεγάλη μυωπία, ανώμαλο αστιγματισμό και παραμόρφωση στην όραση. Συνήθως επηρεάζει νεαρά ενήλικα άτομα και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί σταδιακά να επηρεάσει και τους δύο οφθαλμούς.

Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως θόλωση της όρασης, μονόφθαλμη διπλωπία, αύξηση της μυωπίας και του αστιγματισμού και φωτοευαισθησία. Επίσης, οι ασθενείς με κερατόκωνο εμφανίζουν ήπιο ερεθισμό στα μάτια και αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής.

 

Ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αυτή και για ποια ομάδα ασθενών αντενδείκνυται;

Η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (cross linking) είναι κατάλληλη για ασθενείς με προοδευτικό κερατόκωνο ή εκτασίες του κερατοειδούς.  Από την άλλη, οι ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι αυτοί στους οποίους η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο κερατοειδής έχει λεπτύνει πολύ.

 

Πώς πραγματοποιείται η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς;

Η διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς είναι άμεση και απολύτως ανώδυνη, καθώς πραγματοποιείται με αναισθητικές σταγόνες και ολόκληρη η διαδικασία δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά ανά οφθαλμό.

Σε πρώτο στάδιο, αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς και ενσταλάσσονται στο μάτι σταγόνες ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) για περίπου 10 λεπτά, προκειμένου να εμποτιστούν και τα βαθύτερα στρώματα του κερατοειδούς με ριβοφλαβίνη.

Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία UVA. Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συγκεκριμένη ένταση και εφαρμόζεται για λίγα λεπτά, ανάλογα με το ακολουθούμενο πρωτόκολλο σε κάθε περίπτωση

Έτσι, ενισχύονται οι δεσμοί των ινών του κολλαγόνου, ισχυροποιώντας τη δομή του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την ανακοπή της πορείας του κερατόκωνου. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός επαφής για τρεις περίπου ημέρες μέχρι την τελική επούλωση του κερατοειδούς.

Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα για τη συγκεκριμένη θεραπεία που χαρακτηρίζονται από μικρές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα

  • Tο πρωτόκολλο CXL χωρίς την αφαίρεση του επιθηλίου (epi-on CXL): στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο δεν επηρεάζεται καθόλου το επιθήλιο, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για τον εμποτισμό των βαθύτερων στρωμάτων.
  • Η επιταχυνόμενη & εξατομικευμένη διασύνδεση κολλαγόνου (accelerated & customized CXL): η χρήση του πλέον εξελιγμένου μηχανήματος εφαρμογής UVA ελαχιστοποιεί τον χρόνο της θεραπείας στα 3 λεπτά. Το μηχάνημα Avedro έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί εξατομικευμένη διασύνδεση βασιζόμενο στην τοπογραφία του κερατοειδούς.

 

Μετεγχειρητικές πληροφορίες μετά τη διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς

Μετά την επέμβαση ο/η ασθενής δεν αισθάνεται κάποια ιδιαίτερη ενόχληση, εκτός από το αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι, το οποίο υποχωρεί πολύ σύντομα. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα ή δακρύρροια, όμως και αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά.  Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του μετά την επέμβαση και τις πρώτες ημέρες χρησιμοποιεί ειδικά αντιβιοτικά κολλύρια για την αποφυγή μόλυνσης. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται σταδιακά και με την έγκριση του Οφθαλμιάτρου.

 

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος καθ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας  επιδιώκει τη συνεχή του επιμόρφωση και εξοικείωσή του με τους πλέον σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων όρασης, γεγονός που τον καθιστά τον καταλληλότερο για τη θεραπεία σας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και απαλλαχθείτε από τα προβλήματα του κερατόκωνου άμεσα και αναίμακτα.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *