Τί είναι η αχρωματοψία και πώς ελέγχεται

Τί είναι η αχρωματοψία και πώς ελέγχεται

Τί είναι η αχρωματοψία και πώς ελέγχεται

Είναι εύκολο να ελεγχθεί κάποιος για αχρωματοψία. Η εξέταση με τους πίνακες Ishihara* είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αξιόπιστα τεστ. Ο έλεγχος γίνεται με ειδικούς χρωματιστούς πίνακες, που περιέχουν αριθμούς που είναι ορατοί μόνο από άτομα με σωστή χρωματική αντίληψη.

Απλά κοιτάξτε τις εικόνες, μέσα στις οποίες υπάρχουν αριθμοί σε χρωματιστές κουκκίδες. Οι αριθμοί είναι διαφορετικού χρώματος από το φόντο. Αν δεν μπορείτε να δείτε τους αριθμούς, υπάρχει περίπτωση να έχετε αχρωματοψία. Στο σχολείο, το τεστ Ishihara χρησιμοποιείται ως μια δραστηριότητα στην τάξη, καθώς είναι εύκολο και διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Αλλά για όποιον κάνει αυτό το τεστ, είναι σημαντικό να καταλάβει τι σημαίνει να έχεις αχρωματοψία, γιατί η ονομασία της είναι λίγο παραπλανητική. Αν η απάντηση στο τεστ αχρωματοψίας είναι θετική, δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Η διάγνωση της «λανθασμένης αντίληψης των χρωμάτων» είναι ασυνήθιστη και σπάνια είναι σοβαρή, καθώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή πολύ ελάχιστα.

Με σπάνιες εξαιρέσεις, οι άνθρωποι που έχουν αχρωματοψία δεν ζουν σε έναν άχρωμο κόσμο. Βλέπουν τα περισσότερα χρώματα καθαρά.

Αχρωματοψία παρουσιάζεται όταν τα κωνία (κύτταρα, που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού), δεν λειτουργούν ή είναι κατεστραμμένα. Υπάρχουν δύο βασικά είδη αχρωματοψίας:

1. Η αχρωματοψία στο κόκκινο/πράσινο χρώμα θεωρείται ο πιο κοινός τύπος αχρωματοψίας και είναι κληρονομική πάθηση. Είναι πολύ πιο συνηθισμένη σε άνδρες από ότι σε γυναίκες. Επηρεάζει το 5-8% του ανδρικού πληθυσμού και μόνο το 0,5% των γυναικών. Σε αυτή την περίπτωση, το κόκκινο και το πράσινο μοιάζουν μεταξύ τους ως μια απόχρωση εξασθενημένου καφέ χρώματος. Υπάρχει επίσης ένας τύπος αχρωματοψίας στο μπλε/κίτρινο, αλλά είναι ακόμα πιο σπάνιος.

2. Ένα δεύτερο, και λιγότερο συχνό είδος επίκτητης αχρωματοψίας, σχετίζεται με κάποια πάθηση των ματιών. Διαταραχές του αμφιβληστροειδούς ή του οπτικού νεύρου είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αυτού του είδους την αχρωματοψία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως γενική αδυναμία όρασης ή μόνιμες σκούρες ή λευκές κηλίδες στο οπτικό πεδίο. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του προβλήματος. Ο γιατρός θα ξεκινήσει με το διαγνωστικό τεστ ελέγχου χρωμάτων Ishihara, και αν αυτό είναι θετικό, θα προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

  • Πότε θα πρέπει να εξεταστείτε για αχρωματοψία;

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν αναφέρει οδηγίες για το πότε χρειάζεται να κάνει κανείς το διαγνωστικό τέστ ελέγχου χρωμάτων Ishihara. Δεν αποτελεί μέρος του οφθαλμολογικού ελέγχου ρουτίνας των γιατρών. Μπορεί να έχετε αχρωματοψία στο κόκκινο/πράσινο χρώμα και να μην το έχετε καταλάβει όντας απόλυτα λειτουργικοί και με εντελώς φυσιολογική οπτική οξύτητα.

Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αχρωματοψίας ή αν απλά θέλετε να ελέγξετε τον εαυτό σας ή τους οικείους σας, δεν βλάπτει να κάνει κανείς το Ishihara τεστ ελέγχου χρωμάτων. Μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας ένα διαγνωστικό τεστ Ishihara στο σπίτι. Εάν αντιμετωπίζετε αισθητά προβλήματα όρασης, που εμφανίζονται ξαφνικά ή χειροτερεύουν και επηρεάζουν τη χρωματική σας αντίληψη, επισκεφτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας για περαιτέρω εξετάσεις.

 

Πηγή : American Academy of Ophthalmology

__________________________________________________________________________

*Το τεστ Ishihara πήρε το όνομά του από τον Ishihara Sinobu, Ιάπωνα οφθαλμίατρο-καθηγητή του πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος εφηύρε την εξέταση αυτή το 1918 για το στρατό. Αν και την επινόησε σχεδόν έναν αιώνα πριν, το τεστ αυτό είναι το πιο διαδεδομένο τέστ ελέγχου χρωμάτων που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα και ενδείκνυται για τους περισσότερους ανθρώπους.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *