Πώς αντιμετωπίζεται επεμβατικά ο κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος είναι μια προοδευτική πάθηση του κερατοειδούς που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όραση και την ποιότητα ζωής. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η παραμόρφωση του κερατοειδούς προκαλεί θολή και παραμορφωμένη όραση, που συχνά δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με γυαλιά ή φακούς επαφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι επεμβάσεις σε κερατόκωνο, όπως το crosslinking, και σε προχωρημένα στάδια η μεταμόσχευση κερατοειδούς, προσφέρουν λύσεις που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης και στη βελτίωση της οπτικής λειτουργίας.
Τι είναι ο κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση που επηρεάζει τον κερατοειδή, το διαφανές μπροστινό μέρος του ματιού. Έτσι, προκαλείται σταδιακή παραμόρφωση του από το φυσιολογικό σφαιρικό του σχήμα σε κωνικό.
Αυτή η αλλαγή οδηγεί σε σημαντική μυωπία και ανώμαλο αστιγματισμό, προκαλώντας θολή και αλλοιωμένη όραση. Στα πρώτα στάδια, η όραση μπορεί να διορθωθεί προσωρινά με γυαλιά. Όμως, με την πρόοδο της πάθησης, οι διαταραχές στην όραση γίνονται εντονότερες.
Συνήθως, ο κερατόκωνος επηρεάζει και τα δύο μάτια, αν και η σοβαρότητα μπορεί να διαφέρει. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα τους. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της όρασης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις σε κερατόκωνο αποτελούν μια από τις συχνότερες οφθαλμολογικές επεμβάσεις.
Η θεραπεία των ασθενών με κερατόκωνο εξαρτάται από τον βαθμό της εκτασίας και τον ανώμαλο αστιγματισμό που προκύπτει. Σε περίπου το 35 % των ασθενών, η κατάσταση επιδεινώνεται σε σημείο που να απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.
Η θεραπευτική / χειρουργική αντιμετώπιση του κερατοκώνου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Απαιτεί εξατομικευμένες δράσεις για τον κάθε ασθενή λόγω της πολυμορφίας της πάθησης. Οι διαθέσιμες τεχνικές επιτυγχάνουν είτε τη σταθεροποίησή του, δηλαδή την ανάσχεση της προοδευτικής εξέλιξής του, είτε την μερική αποκατάσταση της όρασης του ασθενή.
Όπως και να έχει, είναι χρήσιμο να περάσει στο κοινό ότι ο κερατόκωνος είναι πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε όλα τα στάδιά της. Κανείς δεν τυφλώνεται από αυτόν και κανείς δεν πρέπει να περιορίζει τις δραστηριότητές του και την ποιότητα ζωής του.
Οι καινούργιες θεραπείες που έχουμε στη διάθεσή μας προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις στον κερατόκωνο περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω επιλογές:
Η θεραπευτική μέθοδος Cross-Linking (διασύνδεση του κερατοειδικού κολλαγόνου) αποτελεί μια πρωτοποριακή θεραπεία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια ασφαλή, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ενισχύει τον ιστό του κερατοειδούς. Επιπλέον, ισχυροποιεί την σκληρότητά του και σταματά την εξέλιξη της πάθησης.
Στο Cross-Linking χρησιμοποιείται ένας φωτοευαίσθητος παράγοντες, όπως είναι η βιταμίνη Β2 ριβοφλαβίνη σε συνδυασμό με υπεριώδες φως UV-A [370nm]. Η φωτοχημική διαδικασία που προκαλείται, παράγει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που πιστεύεται ότι ισχυροποιούν τις συνδέσεις του κολλαγόνου του κερατοειδούς.
Με το Cross Linking (CXL) επιτυγχάνεται :
- έλεγχος της κυρτότητας του κερατοειδούς.
- δυνατότητα εφαρμογής φακών επαφής, εκεί που πριν ήταν αδύνατο.
- αύξηση στιβαρότητας και ενδυνάμωση του κερατοειδούς χιτώνα.
- σταθεροποίηση εξέλιξης της νόσου (διακοπή λέπτυνσης), αποφεύγοντας την ανάγκη για μεταμόσχευση του κερατοειδούς.
- σε κάποιες περιπτώσεις βελτίωση της όρασης του ασθενή.
Πρωτόκολλα διασύνδεσης κολλαγόνου κερατοειδούς για επεμβάσεις σε κερατόκωνο
Η θεραπεία πραγματοποιείται εύκολα και ανώδυνα μόνο με αναισθητικές σταγόνες.
Υπάρχουν διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπείας, τα πιο δημοφιλή από τα οποία είναι τα εξής:
Α) Tο κλασικό πρωτόκολλο της Δρέσδης (Dresden Protocol), στο οποίο αφαιρείται μερικώς το επιθήλιο, για να μπορέσει να γίνει η απορρόφηση της ριβοφλαβίνης ευκολότερα. Η κλασική διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα.
Στα πρώτα 30 λεπτά γίνεται η ενστάλαξη της ριβοφλαβίνης. Στη συνέχεια, γίνεται η εφαρμογή της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-A (370nm) για άλλα 30 λεπτά με ακτινοβολία 3mW / cm2.
Σε αυτό το χαμηλό επίπεδο ενέργειας η τεχνική έχει αποδειχθεί ασφαλής χωρίς ενδοθηλιακή τοξικότητα, εφόσον ο κερατοειδής χιτώνας είναι παχύτερος από 400μm και δεν προκαλείται καμία ζημιά σε βαθύτερες οφθαλμικές δομές.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής είναι ελεύθερος να συνεχίσει τις δραστηριότητές του με το μάτι ανοιχτό, φορώντας ένα μαλακό φακό επαφής που έχει απλώς το ρόλο του επιδέσμου. Είναι πιθανή μια μικρή ευαισθησία και ήπιος πόνος για τις πρώτες μία-δύο ημέρες. Την τρίτη περίπου ημέρα αφαιρείται ο προστατευτικός φακός επαφής. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει φυσιολογικά, μετά από μία εβδομάδα, σε όλες του τις δραστηριότητες.
Β) Tο πρωτόκολλο CXL χωρίς την αφαίρεση του επιθηλίου (epi-on CXL)
Με τη μέθοδο του epi-on CXL (που ονομάζεται επίσης transepithelial crosslinking), το επιθήλιο του κερατοειδούς αφήνεται άθικτο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η μέθοδος αυτή απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη διείσδυση της ριβοφλαβίνης στον κερατοειδή
Όμως, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης, λιγότερη δυσφορία και ταχύτερη ανάκτηση της όρασης, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της. Επιπλέον, η μέθοδος epi-on θεωρείται λιγότερο επεμβατική σε σύγκριση με το παραδοσιακό crosslinking (epi-off). Αυτό συμβαίνει γιατί δεν απαιτεί την αφαίρεση του επιθηλίου, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών όπως φλεγμονές ή επίμονος πόνος.
Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για ασθενείς με λεπτό κερατοειδή ή για όσους δεν μπορούν να ανεχθούν πιο επιθετικές θεραπείες. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου epi-on σε σχέση με την κλασική μέθοδο συνεχίζει να ερευνάται, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Γ) Η επιταχυνόμενη & εξατομικευμένη διασύνδεση κολλαγόνου (accelerated & customized CXL)
Συχνά πλέον χρησιμοποιείται το πιο εξελιγμένο μηχάνημα (Avedro Accelerated Cross-linking KXL & Mosaic) εφαρμογής UVA. Το μηχάνημα αυτό ολοκληρώνει τη θεραπεία σε 3 λεπτά αντί για 30 που χρειάζεται η παλαιότερη μέθοδος (επιταχυνόμενη διασύνδεση). Επίσης, έχει τη δυνατότητα και εξατομικευμένης διασύνδεσης, με βάση την τοπογραφία του κερατοειδούς.
Το Avedro είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα για τη διασύνδεση κολλαγόνου του κερατοειδούς (Cross-Linking) και έχει μειώσει σημαντικά το χρόνο της θεραπείας. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται με υψηλότερη απόδοση ισχύος, με αύξηση της ενέργειας UV-A και μείωση του χρόνου έκθεσης στο λιγότερο δυνατό χρόνο, μόλις 3 λεπτά. Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε από τις μεθόδους επιθηλίου, on ή off.
Διασύνδεση κολλαγόνου κερατοειδούς (Corneal Cross Linking, CXL) σε συνδυασμό με laser (Athens Protocol)
Σήμερα, το cross linking μπορεί να συνδυαστεί και με διαθλαστική επέμβαση laser για τη βελτίωση και της οπτικής οξύτητας των ασθενών. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εφαρμόζεται όμως μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το πάχος του κερατοειδούς είναι αρκετό, ώστε να επιτρέπει φωτοαφαίρεση ιστού για την ομαλοποίησή του.
Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική έχει επικρατήσει διεθνώς με την ονομασίας το Πρωτόκολλο της Αθήνας. Η μέθοδος συνδυάζει την τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser και την ταυτόχρονη διασύνδεση κολλαγόνου. Έχει ως στόχο, εκτός από την εξομάλυνση και την σταθεροποίηση του κερατόκωνου, να μειώσει παράλληλα την μυωπία και τον αστιγματισμό. Έτσι, βελτιώνεται η όραση (με γυαλιά, φακούς επαφής ή ακόμα και χωρίς να χρειάζεται καν οπτική διόρθωση).
Σήμερα, το cross linking μπορεί να συνδυαστεί και με διαθλαστική επέμβαση laser για την βελτίωση και της οπτικής οξύτητας των ασθενών. Η συνδυαστική αυτή προσέγγιση έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εφαρμόζεται όμως μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το πάχος του κερατοειδούς είναι αρκετό ώστε να επιτρέπει φωτοαφαίρεση ιστού για την ομαλοποίησή του. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική έχει επικρατήσει διεθνώς με την ονομασίας το Πρωτόκολλο της Αθήνας. Η μέθοδος συνδυάζει την τοπογραφικά κατευθυνόμενη σμίλευση του κερατοειδούς με laser και την ταυτόχρονη διασύνδεση κολλαγόνου. Έχει ως στόχο, εκτός από την εξομάλυνση και την σταθεροποίηση του κερατόκωνου, να μειώσει παράλληλα την μυωπία και τον αστιγματισμό, βελτιώνοντας έτσι την όραση (με γυαλιά, φακούς επαφής ή ακόμα και χωρίς να χρειάζεται καν οπτική διόρθωση).
Σε περιπτώσεις στις οποίες η εξέλιξη του κερατόκωνου έχει ήδη σταθεροποιηθεί, είτε από μόνη της λόγω ηλικίας του ασθενούς, είτε μετά από προηγηθείσα θεραπεία με Crosslink, μια εξαιρετική λύση αποκατάστασης της όρασης στο βέλτιστο βαθμό, είναι η τοποθέτηση εντός του κερατοκωνικού οφθαλμού ενός μόνιμου φακικού ενδοφακού, που ονομάζεται ICL. Περισσότερα για την λύση του φακικού ενδοφακού ICL, μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και στο βίντεο που ακολουθεί.
Μια εναλλακτική χειρουργική λύση σε μερικά μάτια με κερατόκωνο, είναι η χρήση ενδοστρωματικών κερατοειδικών δακτυλίων (ενθεμάτων). Πρόκειται για μικροσκοπικά τοξοειδή πλαστικά ενθέματα που τοποθετούνται στο στρώμα του κερατοειδούς περιφερικά, αλλάζοντας το σχήμα του.
Με τον τρόπο αυτό ομαλοποιούν την παθολογική παραμόρφωση του κερατοειδούς, ισοπεδώνοντας τον κώνο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της όρασης. Αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη για πάνω από 15 χρόνια. Αρχικά, αναπτύχθηκε για τη διόρθωση μυωπίας χαμηλών βαθμών, έως και -3,0 βαθμών.
Ωστόσο, πλέον με την χρήση των προηγμένων τεχνολογιών Femtosecond Laser, η διαδικασία δημιουργίας της «θήκης» μέσα στην οποία εισάγονται οι δακτύλιοι, έχει γίνει πολύ πιο ασφαλής, ακριβής και γρήγορη. Η επέμβαση γίνεται με σταγόνες τοπικής αναισθησίας και διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά. Τα αποτελέσματα στην όραση είναι αντιληπτά σε λιγότερο από 24 ώρες.
Διατίθενται δύο τύποι δακτυλίων: Intacs (Kerarings) με εξαγωνική διατομή, που τοποθετούνται πιο περιμετρικά από τα δαχτυλίδια Ferrara που έχουν τριγωνική / πρισματική μορφή.
Ο συνδυασμός διασύνδεσης κολλαγόνου (CXL) με εμφυτεύματα δακτυλίων, έχει, επίσης, αποδείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη θεραπεία του κερατόκωνου. Η διαδικασία έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι αναστρέψιμη, καθώς τα εμφυτεύματα είναι αφαιρούμενα και ανταλλάξιμα.
Μεταμόσχευση κερατοειδούς εφαρμόζεται στον κερατόκωνο, όταν οι άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν αποτύχει ή η πάθηση είναι πολύ προχωρημένου σταδίου και δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ριβοφλαβίνης/CXL.
Πρόκειται για ένα χειρουργείο ημέρας που δεν έχει καμία σχέση με τις μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων. Δεν χρειάζεται άλλα συστηματικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, πέρα από ένα κολλύριο μετεγχειρητικά για να μην απορριφθεί το μόσχευμα.
Επειδή τα κερατοκωνικά μάτια δεν εμφανίζουν συνήθως νεοαγγείωση (εκτός εάν υπάρχει σχετική ατοπική ασθένεια) και άλλες οφθαλμικές παθολογίες (όπως γλαύκωμα και φλεγμονή), η κερατοπλαστική σε κερατόκωνο θεωρείται χαμηλού κινδύνου όσον αφορά την απόρριψη μοσχεύματος, την επιβίωση μοσχεύματος και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Τα ποσοστά επιτυχίας της μεταμόσχευσης κερατοειδούς στον κερατόκωνο είναι εξαιρετικά. Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν τεκμηριώσει επιβίωση του μοσχεύματος στην 10ετία, άνω των 90% στις πρωτογενείς μεταμοσχεύσεις.
Επεμβάσεις σε κερατόκωνο μέσω μεταμοσχεύσεων
- Ολικού πάχους ή διαμπερής κερατοπλαστική (PK)
Στο παρελθόν, υπήρχε μόνο μία ρεαλιστική χειρουργική προσέγγιση στον κερατόκωνο – η μεταμόσχευση κερατοειδούς ολικού πάχους ή διαμπερής κερατοπλαστική (PK).
Λόγω του ότι η χειρουργικής επέμβαση έχει μεγάλη διάρκεια, η διαδικασία γίνεται καλύτερα κάτω από καταστολή ή γενική αναισθησία. Απαιτεί έμπειρο χειρουργό κερατοειδούς και καλής ποιότητας μόσχευμα.
Η οπτική ανάκτηση διαρκεί αρκετές εβδομάδες / μήνες, και η πλήρη σταθεροποίηση της όρασης συμβαίνει συνήθως μετά το ένα έτος. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος τα ράμματα μπορούν να αφαιρεθούν. Η οπτική αποκατάσταση επηρεάζεται από τους υψηλούς βαθμούς μετεγχειρητικού αστιγματισμού. Παρά τις αρνητικές αυτές επιδράσεις, η σημασία της ολικού πάχους κερατοπλαστικής δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά για περιπτώσεις προχωρημένου κερατόκωνου, με ουλές στον κερατοειδή και με ύδρωπα. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη τεχνικών όπως η femtosecond laser κερατοπλαστική αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τα αποτελέσματα μεταμόσχευσης του κερατοειδούς σε περιπτώσεις με κερατόκωνο.
- Εν τω βάθει πρόσθια κερατοπλαστική (Deep Anterior Lamellar Keratoplasty, DALK)
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει υπάρξει μετακίνηση της προτιμώμενης τεχνικής κερατοπλαστικής στον κερατόκωνο από την PK (ολικού πάχους) προς την DALK (μερικού πάχους μεταμόσχευση κερατοειδούς). Η DALK για τον κερατόκωνο, παρέχει εξαιρετικά οπτικά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμη επιβίωση και σταθερότητα του μοσχεύματος.
Επιτρέποντας την αντικατάσταση μόνο του ασθενούς στρώματος, αφήνοντας άθικτο το υγιές ενδοθήλιο και μη διεισδύοντας στο οφθαλμό, η DALK αναιρεί τον κίνδυνο ενδοθηλιακής απόρριψης.
- FEMTOSECOND LASER κερατοπλαστική
Το Femtosecond laser επιτρέπει στον χειρουργό να δημιουργήσει το επιθυμητό σχήμα τομής και να προσαρμόσει εύκολα τις διαστάσεις του δότη και του παραλήπτη. Οι femtosecond laser-assisted μεταμοσχεύσεις μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής τοπογραφίας και του πάχους του κερατοειδούς σε οφθαλμούς με προηγούμενες ουλές και απώλεια του εμπρόσθιου στρωματικού ιστού.
Οι κλινικές δοκιμές για τη χρήση femtosecond λέιζερ για τη διεξαγωγή DALK επέμβασης, καθώς και η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης πλήρους πάχους βρίσκονται σε εξέλιξη και τα πρώιμα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε κερατοκωνικούς οφθαλμούς είναι ενθαρρυντικά.
Η Deep Anterior Lamellar Keratoplasty με ή χωρίς τη χρήση Femtosecond Laser είναι η προτιμώμενη τεχνική μεταμόσχευσης κερατοειδούς του Δρ Κ. Καραμπάτσα σε οφθαλμούς με κερατόκωνο.
Ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Χειρουργός Κερατοειδούς και Μεταμοσχεύεσεων Κωνσταντίνος Καραμπάτσας έχει τεράστια εμπειρία στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κερατόκωνου με όλες τις μεθόδους που έχουμε περιγράψει, ιδιαίτερα δε στην χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις επεμβάσεις σε κερατόκωνο.