Εντρόπιο

Εντρόπιο

To εντρόπιο είναι μια κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρo γυρίζει προς τα μέσα. Αποτέλεσμα είναι οι βλεφαρίδες και το δέρμα να τρίβονται στην επιφάνεια του ματιού και αυτό προκαλεί ερεθισμό και δυσφορία.

Το βλέφαρο μπορεί να γυρίζει προς τα μέσα  όλη την ώρα ή μόνο όταν ανοιγοκλείνετε ή σφίγγετε τα βλέφαρά σας να κλείσουν. Το εντρόπιο είναι πιο συχνό σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, και επηρεάζει συνήθως μόνο το κάτω βλέφαρο.

Τεχνητά δάκρυα και οι λιπαντικές οφθαλμικές αλοιφές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του εντρόπιου. Αλλά συνήθως η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να διορθώσει πλήρως την κατάσταση. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το εντρόπιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα, οφθαλμικές μολύνσεις και απώλεια της όρασης.

Προσωρινές λύσεις

  • Μαλακούς φακούς επαφής. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε ένα είδος μαλακών φακών επαφής σαν ένα είδος προστασίας του κερατοειδούς, ώστε να βοηθήσει να ανακουφιστούν τα συμπτώματα.
  • Ράμματα που στρέφουν το βλέφαρο προς τα έξω. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Τοποθετούνται πολλά ράμματα σε συγκεκριμένες θέσεις κατά μήκος του προσβεβλημένου βλεφάρου με τέτοιο τρόπο, ώστε να στρέψουν το βλέφαρο προς τα έξω, και ο ουλώδης ιστός που προκύπτει παραμένει ακόμα και μετά την αφαίρεση των ραμμάτων. Η τεχνική αυτή δεν είναι ωστόσο μια μόνιμη λύση.
  • Botox. Μικρές ποσότητες τοξίνης botulinum (Botox) που εγχέονται στο κάτω βλέφαρο μπορεί να βοηθήσουν το βλέφαρο να στραφεί προς τα έξω. Μπορεί να απαιτηθεί μια σειρά ενέσεων, με αποτελέσματα που διαρκούν έως και 6 μήνες.
  • Ταινία δέρματος. Ειδική υποαλλεργική διαφανής ταινία (τύπου Micropore) μπορεί να εφαρμοστεί για να συγκρατεί το βλέφαρο από το να γυρίζει προς τα μέσα.

Μόνιμη χειρουργική διόρθωση

Το είδος της επέμβασης που θα κάνετε εξαρτάται από την αιτία του εντροπίου.

Αν το εντρόπιο σχετίζεται με την ηλικία, ο χειρουργός σας πιθανότατα θα αφαιρέσει ένα μικρό μέρος του κάτω βλεφάρου. Αυτό βοηθά να σφίξουν οι  τένοντες και οι μυς που έχουν επηρεαστεί. Θα έχετε μερικά ράμματα στην εξωτερική γωνία του ματιού σας ή ακριβώς κάτω από το κάτω βλέφαρο σας.

Εάν έχετε ουλώδη ιστό στο εσωτερικό του βλεφάρου σας ή έχετε τραύμα ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μόσχευμα βλενογόνου, χρησιμοποιώντας ιστό από την οροφή του στόματος σας ή από τον βλενογόνο της μύτης.

Οι επεμβάσεις για το εντρόπιο γίνονται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, υπό τοπική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση μπορεί να χρειαστεί : να έχετε κλειστό το μάτι για 24 ώρες, να χρησιμοποιήστε μία αλοιφή για τα μάτια σας 2-3 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα, να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μειώσετε το προσωρινό πρήξιμο ή ένα πιθανό υποδόριο αιμάτωμα πάνω και γύρω από τα μάτια σας. Το βλέφαρό σας μπορεί να το αισθάνεστε σφιχτό μετά την επέμβαση αλλά, καθώς θα επουλώνεται θα αισθάνεστε πιο άνετα. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Το πρήξιμο και το αιμάτωμα μπορείτε να αναμένετε να υποχωρήσουν πλήρως σε περίπου 2 εβδομάδες.