Εκτρόπιο

Εκτρόπιο

Το εκτρόπιο είναι μια κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω. Αυτό αφήνει την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου εκτεθειμένη και επιρρεπή σε ερεθισμό. Eίναι πιο συχνό σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει συνήθως μόνο το κάτω βλέφαρο. Σε σοβαρό εκτρόπιο, ολόκληρο το βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω. Σε λιγότερο σοβαρά εκτρόπια, μόνο ένα τμήμα του βλεφάρου «κρεμάει» μακριά από τον οφθαλμό.

Κανονικά, όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, τα βλέφαρα διανέμουν τα δάκρυα ομοιόμορφα, λιπαίνοντας τις επιφάνειες των ματιών. Τα δάκρυα στη συνέχεια αποχετεύονται πρός τη μύτη διαμέσου δύο μικρών ανοιγμάτων που ονομάζονται δακρυϊκά σημεία και βρίσκονται στο εσωτερικό μέρος των βλεφάρων.

Αν έχετε εκτρόπιο, το κάτω βλέφαρό σας δεν βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον βολβό του ματιού και τα δάκρυα δεν αποστραγγίζονται σωστά στα δακρυϊκά σημεία. Ετσι, προκύπτουν συμπτώματα όπως :

  • Υγρά μάτια (υπερβολική δακρύρροια)
  • Υπερβολική ξηρότητα.
  • Ερεθισμός.
  • Ευαισθησία στο φως.

Τεχνητά δάκρυα και οι αλοιφές λίπανσης μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του εκτρόπιου. Αλλά συνήθως η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να διορθωθεί πλήρως το πρόβλημα.

Το είδος της επέμβασης που θα γίνει, εξαρτάται από την χαλαρότητα των βλεφάρων  και από την αιτία που δημιουργήθηκε το εκτρόπιο :

  • Σε εκτρόπιο που προκαλείται από την χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων των βλεφάρων λόγω της ηλικίας, ο χειρουργός σας πιθανότατα θα αφαιρέσει ένα μικρό μέρος του κάτω βλεφάρου κάνοντας τους μύες του βλεφάρου να γίνουν πιο σφικτοί κι έτσι το βλέφαρο επανέρχεται στη φυσική του θέση. Η διαδικασία αυτή είναι σχετικά απλή.
  • Σε εκτρόπιο που προκαλείται από ουλώδη ιστό από τραυματισμό ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ένα μόσχευμα δέρματος, που λαμβάνεται από το άνω βλέφαρο σας ή πίσω από το αυτί σας, για να στηρίξει το κάτω βλέφαρο. Εάν έχετε παράλυση του προσωπικού νεύρου ή σημαντικές ουλές, μπορεί να χρειαστείτε και μια δεύτερη επέμβαση για να διορθωθεί πλήρως το εκτρόπιo.

Οι επεμβάσεις για το εκτρόπιο γίνονται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, υπό τοπική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση μπορεί να χρειαστεί : να έχετε κλειστό το μάτι για 24 ώρες, να χρησιμοποιήστε μία αλοιφή για τα μάτια σας 2-3 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα, να χρησιμοποιήσετε κρύες κομπρέσες ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μειώσετε το προσωρινό πρήξιμο ή ένα πιθανό υποδόριο αιμάτωμα πάνω και γύρω από τα μάτια σας. Το βλέφαρό σας μπορεί να το αισθάνεστε σφιχτό μετά την επέμβαση αλλά, καθώς θα επουλώνεται θα αισθάνεστε πιο άνετα. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Το πρήξιμο και το αιμάτωμα μπορείτε να αναμένετε να υποχωρήσουν πλήρως σε περίπου 2 εβδομάδες.