Υποτροπιάζουσα απόπτωση κερατοειδούς

Υποτροπιάζουσα απόπτωση κερατοειδούς

Οι υποτροπιάζουσες (επαναλαμβανόμενες) αποπτώσεις ή διαβρώσεις του κερατοειδούς, προκαλούνται από μια αστάθεια σύνδεσης (χαλαρή προσκόλληση) του επιθηλίου (δηλ των επιφανειακών κυττάρων) του κερατοειδούς στους κατώτερους ιστούς. Αν φανταστούμε τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς σαν τα κεραμίδια μιας σκεπής, φανταστείτε ότι τα κεραμίδια αυτά για κάποιον λόγο αρχίζουν και ξεκολλάνε.

Οι αιτίες που τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς ξεκολλάνε και δημιουργούν μια επιφανειακή πληγή, είναι διάφορες. Η κλινική εικόνα επίσης ποικίλλει. Η πιο κοινή αιτία της υποτροπιάζουσας απόπτωσης του κερατοειδούς είναι ένα παλιό ήσσονος σημασίας επιφανειακό τραύμα στον κερατοειδή, ή μία κατασκευαστική δυσλειτουργία (δυστροφία) της βασικής μεμβράνης των κυττάρων του επιθηλίου. Η μέση ηλικία στην οποία παρουσιάζεται το πρόβλημα είναι τα 45 χρόνια, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πάθηση αυτή επίσης συνδέεται πολύ συχνά με μέτρια έως σοβαρή δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα).

Η υποτροπιάζουσα απόπτωση του κερατοειδούς είναι δυνατό να συμβεί αυθόρμητα, συνήθως μετά το πρωϊνό ξύπνημα. Η διάβρωση μπορεί επίσης να συμβεί σε ξηροφθαλμία. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της εκδοράς του κερατοειδούς: αίσθημα ξένου σώματος, πόνος και ερυθρότητα του οφθαλμού, ευαισθησία στο φως, δακρύρροια και θολή όραση. Τα συμπτώματα συχνά σημειώνονται κατά την αφύπνιση και τείνουν να επανεμφανιστούν (υποτροπιάζουν).

Η θεραπεία είναι η ίδια όπως και για εκδορά του κερατοειδούς, με την χορήγηση σταγόνων διαλύματος χλωριούχου νατρίου ή αλοιφή. Αν η διάβρωση του κερατοειδούς υποτροπιάζει, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, όπως:

  • χρήση ενός ειδικού φακού επαφής για να μειώσει τον πόνο και να επιταχύνει την επούλωση
  • απαλή απομάκρυνση του κατεστραμμένου επιθηλίου
  • αφαίρεση ενός μικρού στρώματος κυττάρων του κερατοειδούς με τη χρήση λέιζερ (φωτοθεραπευτική κερατεκτομή – PTK)
  • την εκτέλεση μιας διαδικασίας που ονομάζεται πρόσθια στρωματική παρακέντηση, η οποία συνίσταται στη δημιουργία μικροσκοπικών οπών στην επιφάνεια του κερατοειδούς με μια πολύ λεπτή βελόνη.
  • Σύγχρονη αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδος. Περισσότερα για την αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδος μπορείτε να δείτε εδώ.

Για μέγιστη προστασία :

  • Χρησιμοποείτε προστατευτικά γυαλιά, όταν κάνετε χρήση ηλεκτρικών εργαλείων ή διάφορα μαστορέματα
  • κόβετε τακτικά τα νύχια στο βρέφος σας ή στα μικρά παιδιά σας
  • ακολουθήστε τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου σας σχετικά με τον τρόπο και την φροντίδα χρήσης φακών επαφής.