Το παιδικό μάτι που δακρύζει

Το παιδικό μάτι που δακρύζει

Υπερβολική δακρύρροια και χρόνιες μολύνσεις των ματιών στα βρέφη

H μη φυσιολογική ή υπερβολική δακρύρροια (το μάτι που δακρύζει) είναι μια κοινή κατάσταση στα βρέφη. Περίπου το ένα τρίτο όλων των νεογέννητων έχουν υπερβολικά δάκρυα και βλέννες. Αυτό συμβαίνει όταν μια μεμβράνη μέσα στην μύτη δεν ανοίγει πριν από τη γέννηση, μπλοκάροντας μέρος του δακρυϊκού συστήματος αποχέτευσης. Εάν τα δάκρυα δεν αποχετεύονται σωστά, μπορούν να συγκεντρωθούν και να λιμνάσουν μέσα στο σύστημα αποστράγγισης των δακρύων και να αρχίσουν να τρέχουν πάνω στα βλέφαρα και στο μάγουλο του παιδιού. Ο σάκος που συλλέγονται τα δάκρυα (δακρυϊκός ασκός) μπορεί επίσης να μολυνθεί, και αυτό να οδηγήσει σε ανάπτυξη επιπεφυκίτιδας (κόκκινο μάτι). Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οφθαλμίατρό σας εάν διαπιστώσετε ότι τα δάκρυα γίνονται πιο πηχτά ή οι εκκρίσεις αλλάζουν χρώμα από λευκό σε κίτρινο ή πράσινο ή αν το λευκό των ματιών γίνει κόκκινο, γιατί αυτά πιθανόν να είναι σημάδια μόλυνσης.

Τα δάκρυα παράγονται για να κρατούν τα μάτια σας υγρά. Φυσιολογικά υπάρχει μια ισορροπία και όσα νέα δάκρυα παράγονται, τόσα δάκρυα παροχετεύονται από την επιφάνεια των ματιών μέσα από δύο μικρές τρύπες που ονομάζεται άνω και κάτω δακρυϊκό σημείο. Τα ανοίγματα αυτά βρίσκονται στη γωνία των άνω και κάτω βλεφάρων σας κοντά στη μύτη. Τα δάκρυα στη συνέχεια προχωρούν μέσα από ένα πέρασμα και μαζεύονται μέσα στον δακρυϊκό σάκο. Από το σάκο, τα δάκρυα καταλήγουν μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου, στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μύτη σας τρέχει όταν κλαίτε.

Σε βρέφη με απόφραξη της αποχέτευσης των δακρύων, υπάρχει μια μεμβράνη στο τέλος (κάτω μέρος) του ρινοδακρυϊκού πόρου, μέσα στη μύτη, η οποία μεμβράνη εμποδίζει τα δάκρυα από την αποχέτευσή τους στο πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού.

Υπάρχει μια πολύ σπάνια κατάσταση που ονομάζεται συγγενές γλαύκωμα και μπορεί επίσης να προκαλέσει συνεχή δακρύρροια. Στο συγγενές γλαύκωμα υπάρχουν και άλλα κλινικά σημεία και συμπτώματα εκτός από τα πολλά δάκρυα, όπως η υψηλή πίεση του ματιού, το μάτι είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ο κερατοειδής θολός, υπάρχει φωτοφοβία. Αυξημένη δακρύρροια στα παιδιά μπορέι επίσης να προκύψει από άλλες αιτίες όπως από επιπεφυκίτιδα, από τον αέρα, από καπνούς στο περιβάλλον κλπ.

Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να συστήσει:

  • Αντιβιοτικό κολλύριο ή αλοιφή, αν υπάρχει μόλυνση
  • Καθαρισμό των βλεφάρων με ζεστό νερό
  • Μασάζ (πίεση) με τα δάκτυλά σας στο πλάι της μύτης, πάνω από τον δακρυϊκό ασκό. Ο σκοπός του μασάζ είναι με την αρνητική πίεση που δημιουργούμε, να ανοίξει η μεμβράνη που κλείνει τον πόρο. Αυτό πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την ημέρα, όπως για παράδειγμα μαζί με κάθε αλλαγή πάνας. Ο κλειστός δακρυϊκός πόρος συχνά ανοίγει αυτόματα μέσα σε 6 έως 14 μήνες μετά τη γέννηση. Αν η δακρύρροια επιμένει, μπορεί να χρειαστεί μια μικρή χειρουργική παρέμβαση από τον οφθαλμίατρό σας για να ανοίξει ο πόρος.

Ένας λεπτός, μεταλλικός καθετήρας εισάγεται απαλά μέσα στο δακρυϊκό σύστημα αποχέτευσης για να ανοίξει το εμπόδιο που υπάρχει. Το αποχετευτικό σύστημα στη συνέχεια ξεπλένεται με φυσιολογικό ορό για να βεβαιωθούμε ότι η οδός είναι ανοιχτή. Η διαδικασία εκτελείται σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων με τοπική ή γενική αναισθησία. Προκαλεί λίγο ή καθόλου πόνο, αλλά μετεγχειρητικά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ενδέχεται στα δάκρυα να υπάρχει λίγο αίμα ή να προκληθεί μια μικρή αιμορραγία από τη μύτη. Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, σπάνιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένων: μόλυνσης, αιμορραγίας, επαναπόφραξης πόρου. Εάν ο πόρος ξανακλείσει, μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της χειρουργικής διάνοιξης. Οι πιθανές επιπλοκές πρέπει να συζητούνται με τον οφθαλμίατρό σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση.