Ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα

Ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα

Το γλαύκωμα που σχετίζεται με ψευδοαποφολίδωση (Ψευδοαποφολιδωτικό Γλαύκωμα) είναι μια μορφή γλαυκώματος που θεωρείται σήμερα ως μορφή δευτερογενούς γλαυκώματος.

Η ψευδοαποφολίδωση χαρακτηρίζεται από λεπτές γκριζωπές λευκές εναποθέσεις ενός υλικού “σαν πιτυρίδα” που συσσωρεύεται στην επιφάνεια των ιστών στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού (στην ίριδα και στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού κυρίως).

Η φύση του ψευδοαποφολιδωτικού υλικού δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά παλαιότερα εθεωρείτο ότι προέρχεται από την επιφάνεια του φακού του οφθαλμού και μοιάζει με νιφάδες, εξ ου και η ονομασία του. Σήμερα, η επικρατούσα επιστημονική άποψη είναι ότι πρόκειται για μια ανωμαλία της σύνθεσης του υδατοειδούς υγρού του οφθαλμού. Οι μικρές νιφάδες μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους των ιστών που εμπλέκονται στην αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού και να προκαλέσουν έτσι την πίεση στο εσωτερικό του ματιού να ανέβει σταδιακά, όπως σε ένα χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Μπορεί να υπάρχει ψευδοαποφολίδωση μόνο στο ένα ή και στα δύο μάτια. Περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών που εμφανίζουν αυξημένη πίεση των ματιών παρουσιάζουν ευρήματα αποφολίδωσης από τον οφθαλμό. Το ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα είναι αρκετά συνηθισμένο στην Ελλάδα και στις Σκανδιναβικές χώρες (!!), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε χώρα.

Όπως στην περίπτωση του χρόνιου γλαυκώματος ανοικτής γωνίας, οι πρώτου βαθμού συγγενείς (δηλ. αδέλφια, γονείς, παιδιά) του ατόμου που έχει αυτή την κατάσταση θα πρέπει να πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις γλαυκώματος. Η θεραπεία για αυτήν την πάθηση ακολουθεί τις ίδιες τακτικές όπως και για το χρόνιο γλαύκωμα.