Τραμπεκουλεκτομή

Τραμπεκουλεκτομή

Τι είναι η χειρουργική τραμπεκουλεκτομή;

Η τραμπεκουλεκτομή αποτελεί την χειρουργική παρέμβαση επιλογής για το γλαύκωμα. Είναι μια χειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει να μειώσει την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση των ασθενών που έχουν μη ελεγχόμενο γλαύκωμα.

Στην κλασσική χειρουργική τραμπεκουλεκτομή δημιουργούμε ένα by-pass μέσω του λευκού του ματιού (σκληρός χιτώνας). Πρακτικά, δηλαδή, δημιουργείται μία εναλλακτική διαδρομή στην απορροή του υδατοειδούς υγρού από το εσωτερικό του οφθαλμού στην εξωτερική επιφάνεια του βολβού. Το υγρό σχηματίζει μια μικρή φυσαλίδα (bleb) κάτω από τον επιπεφυκότα, στη λευκή επιφάνεια του ματιού, συνήθως κάτω από το βλέφαρο, σε σημείο όπου δε φαίνεται. Από εκεί το υγρό απορροφάται και με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται η πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Είναι μια εξαιρετικά λεπτή και ιδιαίτερη επέμβαση που απαιτεί σημαντική χειρουργική επιδεξιότητα για να εκτελεστεί, διότι ουσιαστικά γίνεται ενάντια στη φυσική λειτουργία του οργανισμού. Ο οργανισμός μας έχει την ιδιότητα να «κλείνει» οπές και τραύματα μέσω του μηχανισμού της επούλωσης, ενώ σκοπός της τραμπεκουλεκτομής είναι το άνοιγμα που δημιουργούμε να παραμείνει ανοικτό.

Γι’ αυτό πολύ μεγάλο ρόλο στην μακροχρόνια επιτυχία της επέμβασης παίζουν:

  • η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται
  • η ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού
  • οι κατάλληλοι χειρισμοί του χειρουργού κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής πορείας
  • η προ του χειρουργείου κατάσταση του ματιού και ιδιαίτερα της οφθαλμικής επιφάνειας, η οποία με την μακροχρόνια χρήση κολλυρίων καταστρέφεται

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας εξειδικεύεται στη σύγχρονη μικροχειρουργική του οφθαλμού, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος και των παθήσεων του κερατοειδούς. Κατέχει πλούσια χειρουργική εμπειρία, με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό οφθαλμολογικών επεμβάσεων, ενώ έχει εκπαιδεύσει Έλληνες και ξένους Οφθαλμιάτρους σε πλήθος χειρουργικών τεχνικών.

Ποια είναι τα οφέλη από την τραμπεκουλεκτομή;

Μία τραμπεκουλεκτομή εκτελείται για να μειώσει την πίεση μέσα στο μάτι, διατηρώντας την υπάρχουσα όραση. Δε βελτιώνει την όραση, αλλά έχει ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω απώλειας όρασης. Τυχόν βλάβες που έχουν ήδη προκληθεί από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμες. Η επιτυχής επέμβαση βοηθά σημαντικά στην αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης των βλαβών στο οπτικό πεδίο.

Ποια είναι η διαδικασία της χειρουργικής τραμπεκουλεκτομής;

Η χειρουργική τραμπεκουλεκτομή συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα με τοπική ή γενική αναισθησία. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, κατά την επέμβαση δημιουργείται by-pass μέσω του σκληρού χιτώνα. Έτσι, επιτυγχάνεται η απορροή του υδατοειδούς υγρού από το εσωτερικό του οφθαλμού στην εξωτερική επιφάνεια του βολβού, καθώς με την απορρόφηση του υγρού ελαττώνεται η πίεση. Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης μια χημική ουσία που ονομάζεται μιτομυκίνη C με σκοπό να μειώσει τις ουλές και να βοηθήσει στην επιτυχή έκβασή της. Η μιτομυκίνη-C εφαρμόζεται στην περιοχή όπου πραγματοποιείται η τραμπεκουλεκτομή, για έως και τρία λεπτά κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μία τραμπεκουλεκτομή;

Η τραμπεκουλεκτομή είναι συνήθως ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αλλά όπως σε κάθε επέμβαση, η διαδικασία συνδέεται επίσης με κάποια δυνητικά προβλήματα:

  • Η όραση µπορεί να είναι θολή για µερικές εβδομάδες µετά το χειρουργείο αλλά συνήθως επανέρχεται στο επίπεδο που ήταν πριν την επέμβαση µέσα σε ένα µήνα. Μερικές φορές η όρασή σας μπορεί να μην είναι όπως πριν την επέμβαση, ακόμα και με νέα γυαλιά. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα προτείνει επέμβαση με τραμπεκουλεκτομή όταν εκτιμά ότι κινδυνεύετε να χάσετε την όρασή σας εντελώς εάν το γλαύκωμα δεν ελεγχθεί.
  • Σε περίπτωση συνύπαρξης καταρράκτη, ο Χειρουργός μπορεί να εκτελέσει συνδυασμένη επέμβαση καταρράκτη & γλαυκώματος. Εάν απαιτείται εγχείρηση καταρράκτη μετά από τραμπεκουλεκτομή, υπάρχει μικρός κίνδυνος η τραμπεκουλεκτομή να σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει εάν εμπίπτετε σε αυτή την κατηγορία και τι χρειάζεται να γίνει σε αυτή την περίπτωση.
  • Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μικρή ή μεγάλη αιμορραγία στο εσωτερικό του οφθαλμού μετά την επέμβαση.
  • Η μόλυνση είναι μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, αλλά η σοβαρή λοίμωξη δεν είναι συνηθισμένη. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστείτε ειδικές αντιβιοτικές σταγόνες. Ο Οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσει εάν θα χρειαστείτε επιπλέον χειρουργική
    επέμβαση. Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος (0,5%) να συμβεί πλήρης απώλεια όρασης ή επιδείνωσή της στο χειρουργημένο μάτι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση ή αιμορραγία εντός του οφθαλμού. Ο Χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.
  • Υπάρχει πιθανότητα η τραμπεκουλεκτομή να αποτύχει να ελέγξει επαρκώς την πίεση του οφθαλμού. Αυτό συνήθως οφείλεται στην επούλωση του ίδιου του οργανισμού. Σε μία τέτοια περίπτωση, ενδέχεται να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες για να βοηθήσετε στον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που λαμβάνονται τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επέμβαση για να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού ουλών.
  • Μερικές φορές, η πίεση του ματιού μπορεί να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με την επέμβαση. Η χαμηλή πίεση του ματιού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία στο πίσω μέρος του ματιού, που είναι μια πολύ σοβαρή επιπλοκή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι
    σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης. Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε να τρίβετε το μάτι σας μετά από την τραμπεκουλεκτομή, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Ο Χειρουργός σας θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για την
    αντιμετώπισης μίας τέτοιας επιπλοκής.
  • Τέλος, σπάνια υπάρχει ενδεχόμενο μικρής βλεφαρόπτωσης μετά από το χειρουργείο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρειαστείτε αργότερα διόρθωση της θέσης του βλεφάρου.