Επεμβάσεις καταρράκτη

Η επέμβαση καταρράκτη

Ο καταρράκτης δημιουργείται όταν ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού χάνει τη διαύγειά του και προκαλεί μείωση της όρασης. Είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά με κατάλληλη επιλογή από τις διαθέσιμες επεμβάσεις καταρράκτη και δεν δύναται να προληφθεί με φαρμακευτική αγωγή.

Ποιες επεμβάσεις καταρράκτη εφαρμόζονται;

Η πλέον σύγχρονη μικροχειρουργική τεχνική στις επεμβάσεις καταρράκτη ονομάζεται φακοθρυψία. Πρόκειται για μέθοδο που εφαρμόζεται κατά την τελευταία 20ετία και η οποία συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται μέσω της εισαγωγής καινοτόμων τεχνολογιών. Τέτοιες τεχνολογίες είναι:
  • τα laser
  • οι υπέρηχοι
  • το υλικό τεχνητών εμφυτευμάτων (ενδοφακοί)
Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας εξειδικεύεται στη σύγχρονη μικροχειρουργική και τις επεμβάσεις καταρράκτη και διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ποικίλα και δύσκολα περιστατικά. Επικοινωνήστε μαζί του και προγραμματίστε το διαγνωστικό σας ραντεβού για οριστική θεραπεία του καταρράκτη. Ο Δρ. Καραμπάτσας εγγυάται αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης με εξατομικευμένες σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους! επεμβάσεις καταρράκτη

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης φακοθρυψίας, ο θολός καταρρακτικός φακός του ματιού θρυμματίζεται και απομακρύνεται μέσω μιας μικρής τομής περίπου 2-2,5 mm. Η επέμβαση απαιτεί τα πιο σύγχρονα μικροσκόπια, ενώ ο θρυμματισμός πραγματοποιείται με χρήση τελευταίας γενιάς Femtosecond Laser και υπερήχους. Η χρήση του femtosecond laser λειτουργεί υποβοηθητικά σε κάποια βήματα της χειρουργικής διαδικασίας, καταργώντας την ανάγκη για νυστέρι. Στη συνέχεια, στη θέση του καταρρακτικού φακού τοποθετείται μέσω της ίδιας τομής ένας μικρός τεχνητός φακός, που ονομάζεται ενδοφακός (ενδοφθάλμιος φακός) ή IOL. Ο ενδοφακός αυτός παραμένει μόνιμα εντός του οφθαλμού και δεν χρειάζεται αντικατάσταση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ενδοφακών, μας επιτρέπει να διορθώνουμε όλες τις αμετρωπίες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής: Η επέμβαση ολοκληρώνεται σε 10 έως 20 λεπτά, χωρίς γενική ή περιοχική αναισθησία αλλά μόνο με την χρήση αναισθητικών σταγόνων. Επίσης, λόγω της μικροσκοπικής τομής δεν απαιτούνται ράμματα και έχουμε ταχύτατη αποκατάσταση της όρασης μέσα σε μερικές ώρες χωρίς σημαντική ταλαιπωρία του ασθενούς. Δεν απαιτείται νοσηλεία, καθώς ο ασθενής μετά το χειρουργείο επιστρέφει σπίτι του και ξεκινάει την ενστάλαξη κολλυρίων, η οποία διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Η επιστροφή στις συνηθισμένες σας ασχολίες γίνεται πλέον σε διάστημα ημερών αντί εβδομάδων. επεμβάσεις καταρράκτη

Πώς επιλέγεται η θεραπεία εκλογής από τις διαθέσιμες επεμβάσεις καταρράκτη;

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν είναι όλες οι επεμβάσεις καταρράκτη ίδιες.  Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και η τελική επιλογή της κατάλληλης μεθόδου και κυρίως η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού είναι εξατομικευμένη. Η επιλογή αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα συζήτησης με τον Οφθαλμίατρο, στον οποίο θα εμπιστευθείτε την όραση σας. Θα συζητηθούν οι πιθανές εναλλακτικές όσον αφορά:
  • στο υλικό του ενδοφακού
  • στην ασφαιρικότητά του
  • στο πώς προβλέπουμε ότι θα βοηθήσει στην μακρινή όραση και στην ανάγνωση για κοντά
 

Τι προετοιμασία απαιτείται για τις επεμβάσεις καταρράκτη;

Η επέμβαση δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Απαιτείται όμως:
  • λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος
  • ακριβής μέτρηση της διαθλαστικής ισχύος (βιομετρία)
  • σίγουρα σωστή επιλογή του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση για το βέλτιστο αποτέλεσμα