Ενέσιμες θεραπείες

Ενέσιμες θεραπείες

Τι είναι το Βotox;

Το Botox είναι μια ειδικά επεξεργασμένη πρωτεϊνη, αποτέλεσμα χρόνιας έρευνας και δοκιμών. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική, μη χειρουργική φαρμακευτική διαδικασία λείανσης των ρυτίδων έκφρασης των ματιών του μεσόφρυου και του μετώπου.

Η συγκεκριμένη αγωγή συνδυάζει θεαματικά αποτελέσματα, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα και χαμηλό σχετικά κόστος σε σχέση με το αποτέλεσμα.

Πως δρα;

Το Botox περιορίζει τις ακούσιες λειτουργίες των μυών του προσώπου που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες έκφρασης. Το φάρμακο αναστέλλει την μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και έτσι ο μυς ακινητοποιείται και δεν κάνει σύσπαση.

Πως γίνεται η διαδικασία της θεραπείας, και πόσο διαρκεί;

 Η θεραπεία με Botox είναι μια ανώδυνη δεκάλεπτη διαδικασία.  Ο εξειδικευμένος ιατρός κάνει μια σειρά εγχύσεων τοπικά με μια πολύ λεπτή βελόνα. Η ποσότητα του φαρμάκου καθώς και τα ακριβή σημεία στα οποία θα εφαρμοστεί η θεραπεία εξατομικεύονται για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία.

Τι πρέπει να κάνω μετά τις ενέσεις;

Μπορείτε αμέσως μετά την θεραπεία να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες αν η δουλειά σας δεν περιλαμβάνει σωματικά επίπονες δραστηριότητες. Θα πρέπει να προσέχετε στις πρώτες 2-3 ώρες μετά τις ενέσεις και να αποφύγετε το τρίψιμο της περιοχής που έγινε η θεραπεία. Επίσης καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση οποιωνδήποτε προϊόντων που προκαλούν αραίωση του αίματος, όπως η ασπιρίνη ή το αλκοόλ, για μερικές ημέρες πριν και μετά τη διαδικασία.

Πότε θα έχω ορατά αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

Τα αποτελέσματα του Botox χρειάζονται περίπου 3 έως 4 ημέρες για να εμφανιστούν και συνήθως διαρκούν περίπου 4-6 μήνες, οπότε και επαναλαμβάνεται η θεραπεία.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με Botox;

Τα αποτελέσματα του Botox είναι τοπικά και η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη. Μετά τη θεραπεία με Botox ενδέχεται να δημιουργηθούν μικροσκοπικές κοκκινίλες στα σημεία των εγχύσεων οι οποίες υποχωρούν μετά από 5-10 λεπτά.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω Botox;

Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με Botox δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία με Botox το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μια και «ξεχνάμε» να κάνουμε τις κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος, δηλαδή απορροφά και συγκρατεί το νερό. Πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη που είναι κύριο συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Με την ηλικία, η φυσική παραγωγή του από τον οργανισμό μειώνεται.

Το υαλουρονικό που χρησιμοποιείται στην αισθητική χειρουργική είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας ή λαμβάνεται ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών και προσομοιάζει εξαιρετικά με το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει εκ φύσεως στον οργανισμό μας. Πρόκειται για ένα διάφανο κρυσταλλικό gel το οποίο ενίεται στο δέρμα. Ως φυσικό, λοιπόν, προϊόν δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλεργίας ή άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών σε όποια μορφή και αν χρησιμοποιείται.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται υαλουρονικό οξύ στην περιοφθαλμική περιοχή;

Οι στόχοι της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι γέμισμα ρυτίδων (όταν το Botox δεν αρκεί για να τις απαλύνει, η ανάκτηση της ελαστικότητας του δέρματος και η νεανική όψη της επιδερμίδας. Επίσης στην περιοχή των βλεφάρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για «γέμισμα» περιοχών που μπορεί λόγω ηλικίας να υπάρχει έλλειμμα υποδόριου ιστού, όπως επίσης και στις ρινοπαρειακές πτυχές.

Πώς εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

Η εφαρμογή του γίνεται με μια λεπτή βελόνα με την οποία ο γιατρός διαχέει το υαλουρονικό μέσα στο δέρμα, δίνοντας το σχήμα που θέλει. Δηλαδή, στην περίπτωση των ρυτίδων αυξάνεται ο όγκος κάτω από αυτές, και έτσι, λειαίνονται και περιορίζονται, κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο νεανικό.

Πότε θα έχω ορατά αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

Η θεραπεία διαρκεί μόλις 30’ και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του αμέσως. Το αποτέλεσμα μίας και μόνης θεραπείας φαίνεται αμέσως και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 1 χρόνο. Το υαλουρονικό οξύ απορροφάται αργά και ακίνδυνα από τον οργανισμό και μπορεί να επαναληφθεί η εφαρμογή.

Τα fillers προκαλούν επιπλοκές;

Δεδομένο ότι πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης πολύ ήπιων μελανιών καθώς και ήπιου οιδήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνταγογραφείται ειδική κρέμα για την ταχύτατη απορρόφησή τους. Ωστόσο, διαφορετικά ενέσιμα προϊόντα έχουν διαφορετικές ιδιότητες, συναφείς κινδύνους, και απαιτήσεις ένεσης. Τα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα είναι σπάνια, και τα περισσότερα αποφεύγονται με τον κατάλληλο προγραμματισμό και τεχνική. Μια σημαντική, άμεση επιπλοκή είναι η αγγειακή απόφραξη που συμβαίνει μετά την έγχυση των fillers και πρόκειται σχεδόν πάντα για το αποτέλεσμα ενδαγγειακής ένεσης σε μια αρτηρία, προκαλώντας μια εμβολή που παρεμποδίζει τη ροή του αίματος. Για το λόγο αυτό, πάντα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα αναστρέψιμο filler όπου είναι δυνατόν.