Επεμβάσεις ματιών με laser

Επεμβάσεις ματιών με laser

Στις μέρες μας η διόρθωση της όρασης πραγματοποιείται εύκολα, αφού η Οφθαλμολογία διαθέτει στη φαρέτρα της σύγχρονα laser. Έτσι, ποικίλες παθήσεις των ματιών μπορούν να διορθωθούν άμεσα, αναίμακτα και με απόλυτη ασφάλεια. Οι επεμβάσεις ματιών με laser ανήκουν πια στις λεγόμενες «επεμβάσεις ρουτίνας», καθώς εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως υποβάλλονται σε αυτές.

 

Ποια προβλήματα όρασης επιλύουν οι επεμβάσεις ματιών με laser;

Οι επεμβάσεις ματιών που πραγματοποιούνται με laser ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία της διαθλαστικής χειρουργικής. Η εφαρμογή της διαθλαστικής χειρουργικής απαλλάσσει τους ασθενείς από τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, αποκαθιστώντας πλήρως την όρασή τους. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διαθλαστική χειρουργική είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός, η πρεσβυωπία και η υπερμετρωπία.

 

Πώς πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις ματιών με laser;

Η χρήση του laser στην ιατρική, και ειδικότερα στην Οφθαλμολογία, είναι μια επανάσταση και συνέβαλε στην αντιμετώπιση πολλών ιατρικών προβλημάτων. Μια ακτίνα laser εφαρμόζεται πάνω στο μάτι και σμιλεύει την καμπυλότητα του κερατοειδούς. Η σμίλευση πραγματοποιείται πάντα με γνώμονα τη διαθλαστική ανωμαλία που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι το laser που εφαρμόζεται στην Οφθαλμολογία είναι ψυχρό laser εξαιρετικής ακριβείας, κάτι που καθιστά αυτού του είδους τις επεμβάσεις απόλυτα ασφαλείς, καθόσον το laser δρα εστιασμένα χωρίς να επηρεάζει ή να τραυματίζει τους παρακείμενους ιστούς του ματιού.

Οι μέθοδοι laser που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των διαθλαστικών ανωμαλιών που προαναφέρθηκαν είναι δύο, η μέθοδος PRK και η μέθοδος LASIK. Συνήθως οι υποψήφιοι είναι κατάλληλοι και για τις δύο μεθόδους, όμως η τελική απόφαση λαμβάνεται κατόπιν εξέτασης του ασθενούς από έναν έμπειρο Οφθαλμίατρο. Ο θεράπων Οφθαλμίατρος επιλέγει την κατάλληλη μέθοδο βάσει του ατομικού ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης του ματιού. Τόσο η μέθοδος PRK, όσο και η μέθοδος LASIΚ προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια και σχεδόν μηδαμινό μετεχγειρητικό πόνο.

 

Μέθοδος PRK

Η PRK (photorefractive keratectomy) ήταν η πρώτη μέθοδος διόρθωσης προβλημάτων όρασης και εφαρμόστηκε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του’80. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται περισσότερο για μικρούς βαθμούς διορθώσεις, καθώς επίσης και σε ασθενείς με λεπτό κερατοειδή. Προσφέρει άριστα αποτελέσματα και πλήρη αποκατάσταση της όρασης, η οποία όμως έρχεται σε βάθος χρόνου, εν αντιθέσει με την πιο σύγχρονη μέθοδο LASIK που αναλύεται στη συνέχεια.

Επιπροσθέτως, το laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θεραπευτικά (φωτοθεραπευτική κερατεκτομή), για την αντιμετώπιση παθήσεων του κερατοειδούς (PTK laser). Έτσι, μπορούν να θεραπευτούν δυστροφίες του κερατοειδούς, επιφανειακές θολερότητες του κερατοειδούς μετά από τραυματισμούς και να αφαιρεθούν άλατα ασβεστίου που εναποτίθεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Η τεχνική που χρησιμοποιείται στις παραπάνω περιπτώσεις είναι αυτή της K (Photo Therapeutic Keratectomy).

 

Μέθοδος femto-LASIK

Η επέμβαση femto-LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis) είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης διαθλαστικών ανωμαλιών. Η καινοτομία της έγκειται στο γεγονός ότι η δεσμίδα laser εφαρμόζεται στο εσωτερικό του ιστού του κερατοειδούς του ματιού και όχι στην επιφάνειά του. Πρόκειται για μια σύντομη, ανώδυνη μέθοδο και ο χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς είναι εξαιρετικά μικρός. Εκτός από την αποκατάσταση της μυωπίας εφαρμόζεται και για την αποκατάσταση υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

 

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε επεμβάσεις ματιών με laser;

Σε επεμβάσεις ματιών με laser μπορούν να υποβληθούν άτομα τα οποία πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος
  • Έχουν τουλάχιστον για ένα χρόνο σταθερούς βαθμούς διαθλαστικής ανωμαλίας
  • Δεν πάσχουν από κάποια άλλη οφθαλμολογική πάθηση που να αποκλείει τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης
  • Οι βαθμοί της διαθλαστικής ανωμαλίας του ασθενούς να βρίσκονται μέσα στο εύρος της θεραπείας

Απαλλαχθείτε άμεσα από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, αντιμετωπίζοντας τις διαθλαστικές ανωμαλίες των ματιών σας άμεσα και αποτελεσματικά. Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας σας εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την πλήρη αποκατάσταση της όρασής σας. Η μεγάλη του εμπειρία και η εξειδίκευσή του στη διαθλαστική χειρουργική τον καθιστούν τον πλέον κατάλληλο για να σας παρέχει τη σωστή εξατομικευμένη θεραπεία βασισμένη στα χαρακτηριστικά των δικών σας ματιών. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις επεμβάσεις ματιών με laser.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *