Premium ενδοφακοί

Premium ενδοφακοί

Η σύγχρονη Οφθαλμολογία διαθέτει στην φαρέτρα της διάφορους τύπους ενδοφθάλμιων ενδοφακών (premium ενδοφακοί). Η μεγάλη αυτή ποικιλία  δίνει τη δυνατότητα ικανοποίησης των διάφορων αναγκών όρασης των ασθενών άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά.

 

Tι είναι οι premium ενδοφακοί;

Οι premium ενδοφακοί είναι μαλακοί φακοί από συνθετικό και βιοσυμβατό υλικό. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ακρυλικοί και τοποθετούνται για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, αλλά και όλων των άλλων διαταραχών όρασης. Πιο συγκεκριμένα, οι διαταραχές όρασης που αντιμετωπίζονται με τη χρήση ενδοφακών είναι η πρεσβυωπία, η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Οι σύγχρονοι ενδοφακοί έχουν την ιδιότητα προσομοίωσης των διαθλαστικών ικανοτήτων του φυσικού φακού του ματιού. Έτσι, ο ασθενής αποκτά πλήρως λειτουργική όραση σε μια, δύο ή/και τρεις αποστάσεις (κοντινή, ενδιάμεση, μακρινή).

 

Premium ενδοφακοί: Ποια είναι τα είδη τους;

Οι premium ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι οι κάτωθι:

  1. Μονoεστιακοί ασφαιρικοί ενδοφακοί: Χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στις επεμβάσεις καταρράκτη. Ο συγκεκριμένος τύπος ενδοφακών έχει μόνο ένα εστιακό σημείο. Προσφέρουν όμως καλύτερη ποιότητα όρασης, ακόμη και τη νύχτα, και καλύτερη ευαισθησία στην αντίθεση Έτσι, οι μονοεστιακοί φακοί εξασφαλίζουν τέλεια μακρινή όραση και για την κοντινή όραση ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιεί γυαλιά.
  2. Πολυεστιακοί ενδοφακοί:  οι πολυεστιακοί φακοί είναι φακοί με δύο κύρια σημεία εστίασης, εξυπηρετώντας έτσι τόσο την μακρινή όσο και την κοντινή όραση. Εντούτοις, οι συγκεκριμένοι φακοί δεν εξασφαλίζουν απόλυτα την ενδιάμεση όραση.
  3. Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί: οι τριπλοεστιακοί φακοί έχουν τρία σημεία εστίασης για μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση.
  4. Ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης (EDoF): οι ενδοφακοί EDOF είναι οι πιο σύγχρονοι ενδοφακοί και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των μονοεστιακών και των πολυεστιακών φακών. Έτσι, οι ασθενείς αποκτούν πλήρως λειτουργική όραση (μακρινή, ενδιάμεση, κοντινή), απαλλαγμένοι πλήρως από τη χρήση γυαλιών.
  5. Ενδοφακοί με φίλτρο για μπλοκάρισμα της μπλε ακτινοβολίας: οι φακοί αυτοί ενσωματώνουν ένα επιπλέον φίλτρο που «μπλοκάρει» την επιβλαβή μπλε ακτινοβολία. Έτσι, είναι κατάλληλοι για ασθενείς που εκτίθενται συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο.
  6. Αστιγματικοί (τορικοί) ενδοφακοί: οι τορικοί ενδοφακοί είναι ο τύπος ενδοφακών που διορθώνει ταυτόχρονα με τον καταρράκτη και τον αστιγματισμό. Η χρήση των συγκεκριμένων ενδοφακών απαιτεί εξαιρετική χειρουργική εμπειρία στην ακριβή τοποθέτησή τους, αλλά και μεγάλη ακρίβεια προεγχειρητικών μετρήσεων του οφθαλμού.

 

Χειρουργική επέμβαση καταρράκτη & premium ενδοφακοί

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ασθενείς άνω των 55 ετών. Ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει, εμποδίζοντας το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Έτσι, στη μικροχειρουργική επέμβαση καταρράκτη ο θολός φυσικός φακός του ματιού θρυμματίζεται και στη θέση του τοποθετείται ο κατάλληλος ενδοφθάλμιος φακός. Η επέμβαση του καταρράκτη πραγματοποιείται μέσα σε 10 λεπτά μόνο με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων.  Oι premium ενδοφακοί που τοποθετούνται είναι μόνιμοι και δεν χρήζουν αντικατάστασης με το πέρασμα των ετών.

 

Μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους ασθενείς;

Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού πραγματοποιείται μετά από τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Ένας έμπειρος οφθαλμίατρος, αφού εκθέσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε ενδοφακού, προτείνει τον ενδοφακό που θα καλύψει τις ανάγκες του ασθενούς.

Εάν ο καταρράκτης υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας. O Χειρουργός Οφθαλμίατρος  - Καθηγητής Οφθαλμολογίας Κωνσταντίνος Καραμπάτσας έχει τεράστια εμπειρία χρήσης premium ενδοφακών, καθώς είναι από τους πρώτους χειρουργούς που τους χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες. Ο ιατρός επίσης, με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, διδάσκει ανελιπώς ως εκπαιδευτής, την χρήση αυτών των ειδικών φακών σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια και κλινικά φροντιστήρια.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *