Laser Στα Μάτια

Laser Στα Μάτια

Laser Στα Μάτια

Η χρήση του laser στη Χειρουργική αφορά σε μια πραγματική επανάσταση σε όλους τους τομείς της Ιατρικής. Έτσι και στην Οφθαλμολογία όλο και περισσότερες παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση laser. Το laser στα μάτια αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές, αφού       δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους να απαλλαχτούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Με ποιους τρόπους όμως πραγματοποιείται το laser στα μάτια και τι μπορεί να θεραπεύσει;

Για ποιες παθήσεις χρησιμοποιείται το laser στα μάτια;

Το laser στα μάτια μπορεί να διορθώσει τις κυριότερες διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού όπως:

  • Μυωπία: τα άτομα με μυωπία βλέπουν θολά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ενώ στις κοντινές αποστάσεις βλέπουν καθαρά. Αυτό συμβαίνει γιατί η εικόνα των αντικειμένων εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι πάνω σε αυτόν.
  • Αστιγματισμός: τα αντικείμενα σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται θολά και παραμορφωμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί μερικές ακτίνες που εισέρχονται στο μάτι εστιάζουν πάνω στον αμφιβληστροειδή και άλλες μπροστά ή πίσω από αυτόν. Τα άτομα με αστιγματισμό βλέπουν θολά ανεξαρτήτως της απόστασης που έχουν από το αντικείμενο.
  • Υπερμετρωπία: το άτομο με υπερμετρωπία δεν βλέπει καλά στις κοντινές αποστάσεις, ενώ βλέπει καλύτερα στις μακρινές. Τα αντικείμενα εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, αφού τα άτομα με υπερμετρωπία έχουν μικρότερα μάτια από τον τυπικό πληθυσμό.
  • Πρεσβυωπία: εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 40 ετών, καθώς το μάτι χάνει την προσαρμοστικότητά του, αφού ο φακός σκληραίνει με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι, το μάτι αδυνατεί να προσαρμόσει την όραση σε κοντινές αποστάσεις.

Μέθοδοι για laser στα μάτια

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες που προαναφέρθηκαν σήμερα αντιμετωπίζονται εύκολα μέσω της διαθλαστικής χειρουργικής. Η διαθλαστική χειρουργική με τη χρήση laser έχει συμβάλει κατά πολύ στην άμεση και την ανώδυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης. Η διόρθωση αμετρωπιών σήμερα  συγκαταλέγεται στις επεμβάσεις ρουτίνας και είναι απόλυτα ασφαλείς. Οι χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η μέθοδος LASIK και femto-LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis) και η μέθοδος PRK (Photorefractive Keratectomy – Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή).

Tο laser εφαρμόζεται κατάλληλα τον κερατοειδή, κάνοντας τις ακτίνες να εστιάσουν στο σημείο που πρέπει έτσι ώστε να αποκατασταθεί η όραση του ασθενούς. Είναι απόλυτα ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό, χωρίς να ελλοχεύουν κίνδυνοι για βλάβες παρακείμενων ιστών του ματιού.

Mέθοδος PRK

Πρόκειται για την πρώτη μέθοδο που εφαρμόστηκε για τη διόρθωση όρασης. Χρησιμοποιούνται αναισθητικές σταγόνες στην περιοχή του ματιού και στη συνέχεια το laser εφαρμόζεται ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Έτσι, σμιλεύοντάς τον, αφαιρείται η διαθλαστική ανωμαλία. Κατά την ανάρρωση, ίσως ο ασθενής εμφανίσει κάποια φωτοευαισθησία ή ενόχληση στα μάτια. Η όραση αποκαθίσταται πλήρως μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Μέθοδος LASIK

Εν αντιθέσει με τη μέθοδο PRK, κατά τη μέθοδο LASIK  η δέσμη του laser εφαρμόζεται στο εσωτερικό του ιστού του κερατοειδούς (που ονομάζεται στρώμα), και όχι στην επιφάνειά του. Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος λόγω της ταχείας αποκατάστασης της όρασης και της σχεδόν μηδαμινής μετεγχειρητικής ενόχλησης. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται και αυτή με έγχυση αναισθητικών σταγόνων στο μάτι και δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά.

Ποια μέθοδος μου ταιριάζει;

Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση μπορεί να τη δώσει ένας έμπειρος οφθαλμίατρος μετά από ενδελεχή εξέταση των ματιών σας. Λαμβάνοντας  το ιστορικό σας και κατόπιν της εξατομικευμένης διάγνωσης που θα σας παρέχει, θα μπορέσει να σας συμβουλέψει για το ποια από τις δυο μεθόδους ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

 

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας επενδύει συνεχώς σε νέα τεχνολογικά μηχανήματα, στοχεύοντας στην καλύτερη και αμεσότερη λύση του προβλήματός σας. Η συνεχής του επιμόρφωση και η εξοικείωσή του με τους πλέον σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων όρασης τον καθιστούν τον καταλληλότερο για τη θεραπεία σας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό και απαλλαχθείτε μια και καλή από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *