Γλαύκωμα

Γλαύκωμα

Γλαύκωμα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα (glaucoma) είναι μια πάθηση του ματιού που επηρεάζει στη ουσία το οπτικό νεύρο. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση ενώ συνιστά τη δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης σε παγκόσμια κλίμακα. Χαρακτηρίζεται ως μια ύπουλη πάθηση, αφού, εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τύφλωση.  Η αυξημένη πίεση των υγρών του ματιού μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή καταστροφή του οπτικού νεύρου. Ο εκφυλισμός του οπτικού νεύρου έχει ως συνέπεια την αδυναμία μεταφοράς εικόνων στον εγκέφαλο, κάτι που επιφέρει την τύφλωση του ατόμου. Το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα όμως επηρεάζει μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Είδη γλαυκώματος

Τα είδη γλαυκώματος είναι δύο, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Πιο συγκεκριμένα, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια ταυτόχρονα. Είναι ο πιο συχνός τύπος γλαυκώματος και η απώλεια όρασης συμβαίνει αργά και σταδιακά, σε σημείο που δεν είναι αντιληπτό από τον ασθενή.

Από την άλλη, το γλαύκωμα κλειστής γωνίας, το οποίο είναι γνωστό και ως οξύ γλαύκωμα, συμβαίνει ξαφνικά και αποτελεί επείγον περιστατικό. Συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα μάτι και οφείλεται στο απότομο κλείσιμο των καναλιών αποχέτευσης του οφθαλμού. Το γλαύκωμα της κλειστής γωνίας είναι σπάνιο και είναι μια επώδυνη κατάσταση, αφού μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους.  

Γλαύκωμα: Αίτια εμφάνισης & Προδιαθεσικοί παράγοντες

Αν και το ακριβές αίτιο που προκαλεί το γλαύκωμα δεν έχει εντοπιστεί με ακρίβεια, σίγουρα προκαλείται λόγω της αύξησης της πίεσης του ματιού. Η αυξημένη πίεση του ματιού δεν συνεπάγεται απαραίτητα την εμφάνιση γλαυκώματος, ενώ αντίθετα η χαμηλή πίεση του ματιού δεν αποκλείει την ύπαρξη γλαυκώματος (γλαύκωμα χαμηλής πίεσης).

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που ίσως εμφανίσουν την εμφάνιση του γλαυκώματος είναι οι κάτωθι:

·        Άτομα άνω των 40 ετών

·        Άτομα με υψηλή οφθαλμική πίεση

·        Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος

·        Υπερμετρωπία

·        Άτομα με διαβήτη

·        Μυωπία

·        Διαβήτης

·        Μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης, κυρίως μέσω κολλυρίων

·        Τραυματισμός οφθαλμού

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται ως μια «σιωπηλή» νόσος, αφού σε αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματική. Οι ασθενείς δυστυχώς αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα, αφού έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος της όρασής τους. Ο μόνος τύπος γλαυκώματος που εμφανίζει αμέσως συμπτώματα είναι το οξύ γλαύκωμα. Έτσι, τις περισσότερες φορές το γλαύκωμα εντοπίζεται τυχαία κατά τη διάρκεια κάποιου οφθαλμολογικού ελέγχου.

Όταν η νόσος προχωρήσει αρκετά, οι ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα στην περιφερειακή τους όραση. Σταδιακά, αν δεν αναζητήσουν θεραπεία, θα πλήττεται και η κεντρική όραση, έως ότου να επέλθει η πλήρης τύφλωση. Αυτά αφορούν το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, αφού το γλαύκωμα κλειστής γωνίας εμφανίζει πιο έντονα συμπτώματα όπως:

·        Έντονος πονοκέφαλος

·        Θολή όραση

·        Ερυθρά μάτια

·        Πόνος στα μάτια ή γύρω από αυτά

·        Χρωματιστά φωτοστέφανα’ γύρω από φώτα το βράδυ

·        Ναυτία και τάση για έμετο

Διάγνωση γλαυκώματος

Όπως προαναφέρθηκε, το γλαύκωμα είναι μια πάθηση που πολλές φορές εντοπίζεται τυχαία σε κάποιον οφθαλμολογικό έλεγχο. Οι εξετάσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ασφαλή διάγνωση του γλαυκώματος είναι:

·        Τονομέτρηση: με την εξέταση αυτή μετριέται με ακρίβεια η ενδοφθάλμια πίεση

·        Παχυμετρία κερατοειδούς: το πάχος του κερατοειδούς επηρεάζει την πίεση του ματιού. Επομένως, το πάχος του κερατοειδούς πρέπει να είναι προσδιορισμένο πριν τη διάγνωση.

·        Βυθοσκόπηση: με τη βυθοσκόπηση αξιολογείται εάν το οπτικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη και αν έχει υποστεί σε τι βαθμό.

·        Μελέτη οπτικού πεδίου: μια από τις πιο σημαντικές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν την ύπαρξη γλαυκώματος.

·        Optical Coherence Tomography (OCT): πρόκειται για μια σύγχρονη εξέταση laser που δίνει ακριβή εικόνα αναπαράστασης των στρωμάτων του ματιού. 

·        Αναλυτής αιματικής Ροής (Blood Flow Analyzer BFA): η εξέταση αυτή αξιολογεί την αιματική ροή του κάθε ματιού και είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση γλαυκώματος χαμηλής πίεσης.

Οι παραπάνω εξετάσεις πραγματοποιούνται και από ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με γλαύκωμα κατά την παρακολούθησή τους.

Μπορεί να προληφθεί το γλαύκωμα;

Η έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη ρύθμιση της πίεσης των ματιών, πριν προκαλέσει σημαντική απώλεια όρασης είναι ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της νόσου. Γι’ αυτό συστήνεται οφθαλμολογική εξέταση ξεκινώντας από τα 40 ή τα 45 έτη. Το γλαύκωμα έχει μια κληρονομική συνιστώσα, επομένως τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση σε μικρότερη ηλικία και να την επαναλαμβάνουν τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

Θεραπεία γλαυκώματος

Στόχος της θεραπείας του γλαυκώματος  είναι η μείωση της πίεσης του ματιού και η αποφυγή ποσοστού όρασης. Πιο συγκεκριμένα,  για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος μπορεί να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

·        Φαρμακευτική θεραπεία με κολλύρια ή δισκία

·        Θεραπεία με laser

·        Χειρουργική επέμβαση με βαλβίδες γλαυκώματος

·        Χειρουργική τραμπεκουλεκτομή

Αναλόγως του περιστατικού και του βαθμού βλάβης, ο θεράπων ιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.  

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ Κωνσταντίνος Καραμπάτσας έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων αντιμετώπισης γλαυκώματος με ειδικές βαλβίδες. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση και εν συνεχεία την κατάλληλη θεραπεία από τον  Δρ. Καραμπάτσα. Ο Ιατρός έχει εκπαιδευτεί σε κορυφαία νοσοκομεία της Αγγλίας και του Καναδά και διαθέτει υψηλή επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία ως πανεπιστημιακός ιατρός στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτοντας τεχνολογία αιχμής, εφαρμόζει πάντα όλες τις καινοτόμες μεθόδους προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη θεραπεία για κάθε ιδιαίτερο περιστατικό.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *