EDOF ενδοφακοί

EDOF ενδοφακοί

Oι EDOF ενδοφακοί (ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης) είναι το νέο είδος ενδοφακών που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του καταρράκτη και της πρεσβυωπίας. Πρόκειται για ενδοφακούς προηγμένης τεχνολογίας που επιτρέπουν  στον ασθενή να βλέπει καθαρά τόσο σε κοντινές όσο και σε μακρινές αποστάσεις.

 

Τι είναι οι ενδοφακοί;

Οι ενδοφακοί ή ενδοφθάλμιοι φακοί είναι τεχνητοί φακοί που αντικαθιστούν τον φυσικό φακό του ματιού, σε περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Κατασκευάζονται από συνθετικό, μαλακό και βιοσυμβατικό υλικό και χρησιμοποιούνται κυρίως σε εγχειρήσεις αντιμετώπισης καταρράκτη.

Εκτός από τις επεμβάσεις καταρράκτη οι ενδοφθάλμιοι φακοί χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων διαταραχών όρασης, όπως ο αστιγματισμός, η μυωοπία, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία. Οι κύριοι τύποι ενδοφακών που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι οι κάτωθι:

  • Μονοεστιακοί ενδοφακοί
  • Πολυεστιακοί ενδοφακοί
  • Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί
  • Ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης (EDΟF)
  • Ασφαιρικοί ενδοφακοί
  • Ενδοφακοί με φίλτρο για μπλοκάρισμα της μπλε ακτινοβολίας
  • Αστιγματικοί (τορικοί) ενδοφακοί

Μέσω των ενδοφακών επιλύεται μια πληθώρα προβλημάτων όρασης. Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού για την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος θα πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργούς οφθαλμιάτρους έμπειρους στην τοποθέτηση ειδικών ενδοφακών.

 

Τι είναι οι EDOF ενδοφακοί;

Oι ΕDOF ενδοφακοί είναι η νέα γενιά ενδοφακών και χαρακτηρίζονται από τα πλεονεκτήματα των μονοεστιακών και πολυεστιακών φακών. Το γεγονός αυτό τους διαφοροποιεί και τους καθιστά την καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση του καταρράκτη.

Ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά, αφαιρώντας τον θολωμένο κρυσταλλοειδή φακό και αντικαθιστώντας τον με έναν ενδοφακό. Έτσι, οι ασθενείς στους οποίους τοποθετείται ο ενδοφακός EDOF αποκτούν οξεία όραση σε ένα ευρύ φάσμα.

Επομένως, η καινοτομία των συγκεκριμένων ενδοφακών έγκειται στο γεγονός ότι  επιτρέπουν μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση χωρίς τη χρήση γυαλιών. Η καινοτομία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ενδοφακός δημιουργεί καθαρή εστίαση σε ένα εύρος πεδίου και όχι μόνο σε ένα σημείο, εν αντιθέσει με τους πολυεστιακούς που δημιουργούν πολλαπλά σημεία εστίασης.

 

EDOF ενδοφακοί: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

Το βασικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων ενδοφακών είναι ότι ο ασθενής δεν έχει πια την ανάγκη να χρησιμοποιήσει γυαλιά. Ίσως κάποιοι ασθενείς χρειάζεται να χρησιμοποιούν γυαλιά κατά την ανάγνωση μικρών γραμματοσειρών σε κοντινή απόσταση.  Επίσης, οι ενδοφακοί EDOF χαρακτηρίζονται και από μερικά ακόμη πλεονεκτήματα όπως:

  • Βελτιωμένη όραση χωρίς αντανακλάσεις
  • Βελτιωμένη νυχτερινή όραση χωρίς την εμφάνιση φωτοστεφάνων γύρω από φώτα
  • Αντιμετώπιση καταρράκτη και άλλων διαταραχών όρασης με μεγάλη επιτυχία
  • Ταχύτερη μετεγχειρητική προσαρμογή του οφθαλμού μετά τη χειρουργική επέμβαση

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των συγκεκριμένων ενδοφακών;

Οι ενδοφακοί EDOF, αν και διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι κατάλληλοι για ασθενείς των οποίων οι οφθαλμοί διακρίνονται από έντονη καμπυλότητα. Επίσης, η τοποθέτηση των ενδοφακών EDOF δεν ενδείκνυται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν και άλλες παθήσεις όπως γλαύκωμα ή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

 

Συμπερασματικά, οι ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης συμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της όρασης και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ευρεία χρήση τους είναι δικαιολογημένη, αφού αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μέτρα αποκατάστασης της όρασης που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι οφθαλμίατροι για την αντιμετώπιση του καταρράκτη.

 

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κατάστασής σας από τον Δρ. Καραμπάτσα. O Χειρουργός Οφθαλμίατρος – Καθηγητής Οφθαλμολογίας Κωνσταντίνος Καραμπάτσας έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία μεγάλο αριθμό επεμβάσεων καταρράκτη και ταυτόχρονης διόρθωσης της πρεσβυωπίας με τη χρήση ενδοφακών νέας γενιάς.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *