Διόρθωση Πρεσβυωπίας Με Ενδοφακούς Νέας Γενιάς (τριπλοεστιακοί, EDOF, πολυεστιακοί)

Διόρθωση Πρεσβυωπίας Με Ενδοφακούς Νέας Γενιάς (τριπλοεστιακοί, EDOF, πολυεστιακοί)

Η σύγχρονη Οφθαλμολογία φαίνεται πως «κέρδισε το στοίχημα» για την άμεση και εύκολη διόρθωση πρεσβυωπίας, χρησιμοποιώντας ενδοφακούς νέας γενιάς. Οι ενδοφακοί νέας γενιάς μπορούν να εφαρμοστούν και για την αντιμετώπιση άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών,  όπως για παράδειγμα ο αστιγματισμός.

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας με ενδοφακούς νέας γενιάς συμβάλλει στην ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα και την απαλλαγή τους από τη χρήση γυαλιών.

 

Τι είναι οι ενδοφακοί νέας γενιάς;

Οι ενδοφακοί νέας γενιάς είναι κατασκευασμένοι από μαλακόσυνθετικό και βιοσυμβατό υλικό. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν για να αποκτήσει ο ασθενής καθαρή όραση μετά από επεμβάσεις καταρράκτη. Μερικοί όμως από αυτούς χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση διαθλαστικών ανωμαλιών, αφού προσομοιώνουν τις διαθλαστικές ιδιότητες του φυσικού φακού του ματιού.

 

Διόρθωση πρεσβυωπίας με ενδοφακούς νέας γενιάς: Ποια είδη ενδοφακών χρησιμοποιούνται;

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πρεσβυωπίας είναι η θολή όραση σε κοντινές αποστάσεις. Η θολή όραση οφείλεται στη μείωση της προσαρμοστικότητας του ματιού με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι, εργασίες που απαιτούν την κοντινή όραση, όπως για παράδειγμα το ράψιμο, το διάβασμα κ.ά. γίνονται αδύνατες για τον ασθενή. Εμφανίζεται περίπου μετά τα 40 και μέχρι πρότινος αντιμετωπιζόταν με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.

Οι κύριοι τύποι ενδοφακών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι οι πολυεστιακοί φακοί, οι τριπλοεστιακοί φακοί και οι φακοί ΕDoF.

  • Πολυεστιακοί ενδοφακοί: οι πολυεστιακοί φακοί δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να απαλλαχθούν μερικώς ή και πλήρως από τη χρήση γυαλιών. Όμως, το συγκεκριμένο είδος φακών μπορεί να παρουσιάσει κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας του σχήματός τους, μπορεί να παρουσιάσουν φωτεινούς κύκλους (halos) γύρω από πηγές φωτός, ειδικά τη νύχτα.
  • Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί: οι φακοί αυτοί, όπως προδίδει και το όνομά τους, διαθέτουν τρία σημεία εστίασης για μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση. Η αξία των συγκεκριμένων φακών είναι μεγάλη, αφού βελτιώνουν τη γενικότερη όραση του ατόμου, καθιστώντας το ικανό να πραγματοποιεί με ευκολία τις καθημερινές του δραστηριότητες (π.χ. διάβασμα, οδήγηση κ.ά.)
  • Ενδοφακοί ΕDοF: οι φακοί EDoF (ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης) είναι οι πιο σύγχρονοι. Οι φακοί αυτοί βελτιώνουν την όραση σε ενδιάμεσες και μακρυνές αποστάσεις. Όλες οι συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευκολία από τους ασθενείς με πρεσβυωπία, χωρίς τη χρήση γυαλιών.

 

Διόρθωση πρεσβυωπίας με ενδοφακούς νέας γενιάς & Πλεονεκτήματα

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας με ενδοφακούς νέας γενιάς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ασθενείς που πάσχουν από αυτή. Πρώτον, είναι μια τακτική που εφαρμόζεται πολύ συχνά και αυτό την καθιστά απόλυτα ασφαλή. Η τακτική με την οποία τοποθετούνται οι ενδοφακοί είναι όμοια με την εγχείρηση καταρράκτη, μια από τις συνηθέστερες επεμβάσεις παγκοσμίως.

Δεύτερον, η διόρθωση της πρεσβυωπίας με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν αλλοιώνει το σχήμα του κερατοειδούς του ματιού. Αντιθέτως, οι διαθλαστικές επεμβάσεις laser LASIK και PRK επεμβαίνουν στον κερατοειδή. Σαφέστατα για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας η χρήση των ενδοφακών νέας γενιάς τους καθιστά ως καλύτερη επιλογή.

 

Εάν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη διάγνωση από τον Δρ. Καραμπάτσα. O Καθηγητής Οφθαλμολογίας Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Καραμπάτσας έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων καταρράκτη και διόρθωσης πρεσβυωπίας με τη χρήση ενδοφακών νέας γενιάς, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *