Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί

Τριπλοεστιακοί ενδοφακοί

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας έρχεται να δώσει στην Οφθαλμολογία όλο και περισσότερες εναλλακτικές για τη διόρθωση του καταρράκτη. Οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί είναι οι πλέον εξελιγμένοι ενδοφθάλμιοι φακοί. Ειδικότερα, χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση του καταρράκτη και άλλων προβλημάτων όρασης.

 

Ενδοφακοί & εγχείρηση καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία κακής όρασης στους ασθενείς άνω των 55 ετών. Με το πέρασμα των χρόνων ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει.  Αυτή η κατάσταση εμποδίζει το φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Έτσι, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη στοχεύει στην αποκατάσταση του θολωμένου φακού του ματιού με έναν ενδοφακό.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο θολωμένος κρυσταλλοειδής φακός του ματιού θρυμματίζεται και στη θέση του τοποθετείται ο ενδοφθάλμιος φακός. Η επέμβαση του καταρράκτη πραγματοποιείται με τη χρήση αναισθητικών σταγόνων μόνο (χωρίς ενέσεις αναισθησίας) και δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά.

 

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι ενδοφακών;

Οι ενδοφακοί που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι οφθαλμίατροι είναι αρκετοί και μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των ασθενών. Εκτός από τους τριπλοεστιακούς ενδοφακούς, οι ενδοφακοί που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του καταρράκτη είναι οι κάτωθι:

  • Μονoεστιακοί ενδοφακοί
  • Πολυεστιακοί ενδοφακοί
  • Ενδοφακοί αυξημένου βάθους εστίασης (EDoF)
  • Ασφαιρικοί ενδοφακοί
  • Ενδοφακοί με φίλτρο
  • Αστιγματικοί (τορικοί) ενδοφακοί

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των τριπλοεστιακών ενδοφακών;

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί χαρίζουν στους ασθενείς όραση που προσομιάζει απόλυτα στην φυσική όραση. Η βασική τους καινοτομία είναι ότι οι ασθενείς μπορούν να βλέπουν αντικείμενα με μεγάλη ευκρίνεια, ακόμη και αν αυτά βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις. Αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι ότι προσφέρουν άριστη και ενδιάμεση και κοντινή όραση, χωρίς τη χρήση γυαλιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί διαθέτουν τρία σημεία εστίασης για μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση. Η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην καθημερινότητά μας απαιτεί μια καλή ενδιάμεση όραση, κάτι που εξασφαλίζεται με απόλυτη επιτυχία με τη χρήση τριπλοεστιακών ενδοφακών.  Εκτός από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ενδιάμεση όραση απαιτούν και οι περισσότερες δουλειές του σπιτιού, όπως για παράδειγμα  το μαγείρεμα, το σιδέρωμα κ.ά.

 

Πώς λειτουργούν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί;

Το μεγαλύτερο τμήμα του φακού είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει τη μακρινή όραση. Επίσης, μια σειρά δακτυλίων του ενδοφακού καλύπτουν την κοντινή όραση και σε αυτούς προστίθεται και ένας μικρότερος δακτύλιος που εξασφαλίζει την ενδιάμεση όραση.

 

Μετά την τοποθέτηση των τριπλοεστιακών ενδοφακών η όραση αποκαθίσταται άμεσα;

Όπως είναι φυσικό, το μάτι μετά τη χειρουργική επέμβαση και την τοποθέτηση του ενδοφθάλμιου φακού χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. Η προσαρμογή πραγματοποιείται ταχύτερα, εάν χειρουργούνται ταυτοχρόνως και τα δύο μάτια.

 

Μπορούν να εφαρμοστούν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί σε όλους τους ασθενείς;

Η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού για τον κάθε ασθενή γίνεται κατόπιν συζήτησης του ασθενούς με τον οφθαλμίατρο που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις ανάγκες του ασθενούς, τον τρόπο ζωής του και τις καθημερινές του δραστηριότητες πριν επιλέξει τον κατάλληλο ενδοφακό για το κάθε περιστατικό.  Επίσης, μετά τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, ο οφθαλμίατρος θα κρίνει, εάν ο οφθαλμός του ασθενούς είναι κατάλληλος για την τοποθέτηση ενός τριπλοεστιακού ενδοφακού.

Εάν ο καταρράκτης υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας. O Χειρουργός Οφθαλμίατρος  - Καθηγητής Οφθαλμολογίας Κωνσταντίνος Καραμπάτσας έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία μεγάλο αριθμό επεμβάσεων χρησιμοποιώντας τους σύγχρονους τριπλοεστιακούς ενδοφακούς.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *