Μπορούν να προκαλέσουν μυωπία τα smartphones;

Μπορούν να προκαλέσουν μυωπία τα smartphones;

Τι είναι η μυωπία;

Αρχικά, να διευκρινίσουμε τι είναι η μυωπία. Πρόκειται για μια πολύ κοινή πάθηση των οφθαλμών (ματιών) όπου ένας άνθρωπος παρουσιάζει δυσκολία στο να διακρίνει αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν μυωπία αυτή τη στιγμή, με το 15% εκ των οποίων να παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα. Τα αίτιά της θεωρούνται τόσο γενετικά (200 γονίδια σχετίζονται με αυτή) όσο και περιβαλλοντικά (όσο πιο κοντά στα μάτια είναι τα αντικείμενα που κοιτάζουμε, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστεί μυωπία).

Μελέτες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ της μυωπίας και της χρήσης smartphones. Μάλιστα, οι νέοι σήμερα αφιερώνουν πλέον περισσότερο χρόνο στη χρήση τους. Αυτό θέτει έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της μυωπίας και είναι ένα σημαντικό ερευνητικό ερώτημα σε σχέση με πιθανές στρατηγικές διαχείρισης της μυωπίας. Ακόμα και τα παιδιά εκτίθενται πλέον σε αυτόν τον πιθανό περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου. Τελικά όμως πώς σχετίζεται η μυωπία με τα smartphones;

 

Μυωπία & smartphones: Συνδέονται;

Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στη Ευρώπη, έδειξαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο τώρα από ποτέ χρησιμοποιώντας τα smartphones τους. Αυτό το γεγονός αναφέρεται ότι μπορεί να επηρεάσει την όρασή τους. Αποτελέσματα ερευνών αναφέρουν ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας με μυωπία φαίνεται να διαθέτουν περίπου τον διπλάσιο χρόνο στα smartphones τους, σε σύγκριση με μη μυωπικούς συνομηλίκους τους. Αυτό από μόνο του δύναται να υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ της μυωπίας και της χρήσης smartphone.

Οι ερευνητές θεώρησαν τη χρήση δεδομένων (megabytes) για εκτεταμένη περίοδο ως τον πρωταρχικό και αντικειμενικό δείκτη της χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, ποσοτικοποιήθηκε ο μέσος ημερήσιος χρόνος που αφιερώνεται στη χρήση ενός smartphone. Επιπλέον, οπτομέτρες επαλήθευσαν τη διαθλαστική κατάσταση κάθε συμμετέχοντα για τις ανάγκες της έρευνας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, το 99% ήταν κάτοχοι smartphones. Η μέση ημερήσια χρήση δεδομένων smartphone και ο χρόνος χρήσης του ήταν 800,37 MB και 265,16 λεπτά αντίστοιχα.

Οι μυωπικοί συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν σχεδόν διπλάσιο όγκο δεδομένων smartphone, στα 1.130,71 MB την ημέρα σε σύγκριση με τους μη μύωπες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κατά μέσο όρο 613,63 MB ημερησίως. Ωστόσο, η χρήση του χρόνου των smartphones δεν ήταν σημαντικά διαφορετική (12% υψηλότερη στους μύωπες). Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το μυωπικό διαθλαστικό σφάλμα συσχετίστηκε σημαντικά με την αύξηση της καθημερινής χρήσης δεδομένων smartphone, καθώς και με την αύξηση της ηλικίας και του αριθμού των μυωπικών γονέων.

Καταδεικνύεται, ως εκ τούτου, μία συσχέτιση μεταξύ της μυωπίας και της χρήσης smartphone.

 

Υπάρχουν μέτρα προφύλαξης από τη μυωπία με τα smartphones

Οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να συμβουλεύουν τους χρήστες smartphones να τα κρατούν τουλάχιστον 30 cm μακριά από τα μάτια τους και κάθε 20 λεπτά να κοιτάζουν τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ειδικά οι μαθητές που χρησιμοποιούν smartphones, θα πρέπει να περνούν τουλάχιστον 120 λεπτά διαλείπουσας έκθεσης σε εξωτερικό φως την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου:

  •           του χρόνου διαλείμματος
  •           του χρόνου φυσικής αγωγής
  •           του επιπλέον χρόνου σε εξωτερικούς χώρους μετά το σχολείο

Η έκθεση στο εξωτερικό φως μειώνει τόσο τη συχνότητα εμφάνισης όσο και την εξέλιξη της μυωπίας. Η χρήση smartphones και εν γένει η χρήση της τηλεόρασης και άλλων οθονών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες σε ημερήσια βάση.

 

Ο Δρ. Καραμπάτσας είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των διαθλαστικών παθήσεων και το laser μυωπίας. Η εμπειρία του και η κατάρτισή του προέρχεται από τις χιλιάδες επεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδας. Στη διάθεσή του έχει τον πλέον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και ο στόχος του ήταν και παραμένει η παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας και θεραπείας σε όλους τους ασθενείς. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *