Συχνές ερωτήσεις για επεμβάσεις laser

17 συχνές ερωτήσεις για επεμβάσεις laser

Διαβάστε εδώ 17 από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο ιατρείο, αναφορικά με τις επεμβάσεις laser για τη διόρθωση της μυωπίας και άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών.

Οι απαντήσεις θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα για τα οποία πιθανόν να έχετε λανθασμένη πληροφόρηση.

Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε εδώ, σε σχετική αρθρογραφία μου.

Η μυωπία, όπου ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Η υπερμετρωπία, όπου ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος με αποτέλεσμα να μικραίνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Ο αστιγματισμός, όπου ο κερατοειδής δεν έχει στρογγυλό σχήμα αλλά επίμηκες, κάνοντας τόσο τα κοντινά, όσο και τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται παραμορφωμένα.

Υπό προϋποθέσεις μπορεί με κατάλληλες τεχνικές να αντιμετωπιστεί και η πρεσβυωπία.

Για να είστε υποψήφιος για διόρθωση με Laser θα πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 • να είστε άνω των 18 ετών
 • οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι σταθεροί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Σταθεροποιημένη επίσης θεωρείται μία μυωπία που δεν έχει μεταβληθεί περισσότερο από μισό βαθμό τα τελευταία δύο χρόνια από την εξέταση.
 • να μην πάσχετε από κάποια άλλη οφθαλμολογική ή συστηματική πάθηση που να καθιστά απαγορευτική την επέμβαση.
 • αν είστε γυναίκα, να μην είστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας.
 • οι βαθμοί της διαθλαστικής σας ανωμαλίας να είναι μέσα στο ενδεικνυόμενο εύρος θεραπείας. Ανάλογα με τα ανατομικά δεδομένα της κάθε περίπτωσης, υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση είναι άτομα με μυωπία συνήθως μέχρι και περίπου 10 βαθμούς, 6 βαθμούς υπερμετρωπίας και 6 βαθμούς αστιγματισμού.
 • να πληροίτε επίσης τις ανατομικές προϋποθέσεις της επέμβασης με laser. Στην επιλογή αυτή παίζουν ρόλο οι ειδικές εξετάσεις που γίνονται προεγχειρητικά και επιβεβαιώνουν ότι το πάχος του κερατοειδούς είναι επαρκές για τους βαθμούς που πρέπει να διορθώσουμε.
 • Μετά από έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και τις ειδικές μετρήσεις, η απόφαση πρέπει πάντα να λαμβάνεται μετά από λεπτομερή συζήτηση με τον οφθαλμίατρό σας. Αυτός είναι σε θέση να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Με τις σύγχρονες μεθόδους καταφέρνουμε να εξαλείφουμε την μυωπία , τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία.  Σε ορισμένους ασθενείς με υψηλούς βαθμούς, αυξάνεται η πιθανότητα να μείνει ένα μικρό ποσοστό μυωπίας το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενοχλεί. Ενίοτε, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η επανάληψη μέρους της διαδικασίας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως 2-3 μήνες μετά την αρχική επέμβαση.

Μεταξύ του PRK και του LASIK δεν υπάρχει καλύτερη ή χειρότερη μέθοδος. Και στις δύο μεθόδους υπάρχει μεγάλη ασφάλεια και αυτές οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα. Η απόφαση για το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί εξαρτάται από την μορφολογία του ματιού και ένα πλήθος παραγόντων που αξιολογεί ο γιατρός. Σχετικά με το ποια διαδικασία σας ταιριάζει περισσότερο, πρέπει να συζητηθεί από εσάς και τον οφθαλμίατρό σας, όμως η τελική απόφαση βασίζεται στις εξετάσεις των ματιών σας. Ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει συγκεκριμένες ενδείξεις για κάθε τύπο επέμβασης, και εφόσον επιλέξει να χειρουργηθεί, να ενημερωθεί για το αναμενόμενο αποτέλεσμα και τις πιθανές επιπλοκές. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε LASIK, το femto-LASIK φαίνεται να υπερτερεί του απλού LASIK στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η μέθοδος LASIK είναι τελείως ανώδυνη. Ο ασθενής μπορεί απλώς να νιώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας  μια ελαφρά πίεση με αίσθηση κρύου υγρού στα μάτια.  Ίσως νιώσετε έναν μικρό ερεθισμό μετά από την επέμβαση το οποίο οφείλεται στις αναισθητικές σταγόνες. Σας συνιστούμε να γυρίσετε στο χώρο σας και να ξεκουραστείτε. Θα πρέπει να κρατήσετε τα μάτια σας κλειστά και να αποφύγετε να διαβάσετε ή να δείτε τηλεόραση την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.

Η μέθοδος PRK είναι επίσης απολύτως ανώδυνη διεγχειρητικά. Μπορεί όμως να υπάρξουν ενοχλήσεις, φωτοφοβία και ήπιος πόνος το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση. Τα συμπτώματα αυτά όμως υποχωρούν γρήγορα.

Με την μέθοδο LASIK η όραση από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα είναι εξαιρετική. Αντίθετα, με την μέθοδο PRK, αμέσως μετά την επέμβαση η όραση είναι ελαφρώς θολή αλλά μπορείτε να κινείστε στο χώρο σας. Από την επόμενη ημέρα η όραση επανέρχεται σταδιακά, βελτιώνεται αισθητά και είναι ικανοποιητική την πρώτη εβδομάδα, αρκετά καλή τον πρώτο μήνα και πολύ καλή μετά από 2-3 μήνες, σταθεροποιείται δε σε διάστημα 3-6 μηνών.

Ανάλογα με τη μέθοδο με την οποία θα διορθωθεί το διαθλαστικό σας σφάλμα μπορείτε να επιστρέψετε μετά από 2-3 ημέρες συνήθως.

Μπορείτε να κάνετε ήπια σωματική άσκηση μετά την πρώτη εβδομάδα. Η κολύμβηση και τα υψηλού κινδύνου αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες, πυγμαχία θα πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση και ανάλογα με την συμβουλή του ιατρού σας. Ανάλογα με την επιλεγμένη μέθοδο LASER, ο ιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες και σε ειδικότερα θέματα.

Η αλλαγή στη διάθλαση που επέρχεται μετά την διόρθωση με LASER, σταθεροποιείται  συνήθως στους πρώτους 2-3 μήνες. Έπειτα από δεκαετίες τέτοιων επεμβάσεων, τα αποτελέσματα δείχνουν να είναι μόνιμα.

Φυσικά, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστείτε γυαλιά πρεσβυωπίας για την ανάγνωση των ψιλών γραμμάτων όταν φτάσετε την ηλικία των 42-45 ετών, ακόμα κι αν ήσασταν σε θέση να διαβάζετε χωρίς γυαλιά πριν από την επέμβαση.

Αργότερα, στην 6η ή 7η δεκαετία της ζωής σας, η εμφάνιση καταρράκτη μπορεί να αλλοιώσει την όρασή σας και να αλλάξει την διάθλαση του ματιού σας.

Φυσιολογικά, κατά την εγκυμοσύνη –είτε έχει προηγηθεί επέμβαση με laser είτε όχι- γίνεται μια παροδική αύξηση της μυωπίας που συνήθως υποχωρεί μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Θα πρέπει εδώ όμως να τονιστεί ότι οι επεμβάσεις αυτές δε θα πρέπει να γίνονται σε γυναίκες που προγραμματίζουν να τεκνοποιήσουν τους επόμενους 3 έως 6 μήνες, καθώς επίσης και για το ίδιο διάστημα μετά τον τοκετό.

Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κάποιο βαθμό ρίσκου. Όπως και σε κάθε είδους ιατρική πράξη ή επέμβαση, θεωρητικά μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Γενικότερα όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επιπλοκές είναι σπάνιες και πολύ σπανιότερες από τις επιπλοκές που συμβαίνουν στους χρήστες φακών επαφής. Η πιθανότητα να υπάρχει μια επιπλοκή που μειώνει μόνιμα την όραση, έχει τεκμηριωθεί ότι είναι μικρότερη από 1:10.000. Σε καλά χειρουργικά χέρια και σ’ ένα αξιόπιστο κέντρο, οι πιθανότητες είναι σημαντικά χαμηλότερες. Από την εμπειρία μας, έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις των παθήσεων του κερατοειδούς και έχοντας πραγματοποιήσει επεμβάσεις LASIK ήδη από το 1997, γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς, οι οποίοι επιλέγονται σωστά, διερευνώνται εξονυχιστικά προεγχειρητικά και αντιμετωπίζονται από έναν έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο χειρουργό του κερατοειδούς, ο οποίος ακολουθεί τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές, δεν  βιώνουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

Η μόλυνση είναι σπάνια σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις ματιών με λέιζερ. Ακόμα και αυτή η επιπλοκή ωστόσο είναι αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά κολλύρια. O χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ Κων/νος Καραμπάτσας ακολουθεί πάντα τα υψηλότερα πρωτόκολλα όσον αφορά την ασφάλεια και τις χειρουργικές διαδικασίες, η δε χρήση του Femtosecond Laser μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης ακόμη περισσότερο. Στο Femtosecond Laser χρησιμοποιούνται επίσης αναλώσιμα μέσα μίας χρήσης, βελτιώνοντας περαιτέρω αυτό το επίπεδο ασφάλειας. Τα πρωτόκολλά μας επίσης αφορούν την φροντίδα και την συντήρηση όλου του εξοπλισμού. Όλοι οι χειρουργοί και νοσηλευτές μας υποβάλλονται σε αυστηρή εκπαίδευση και ακολουθούν αυστηρές τυποποιημένες διαδικασίες λειτουργίας. Με την υιοθέτηση αυτών των αυστηρών μεθόδων και κατευθυντήριων γραμμών, ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο και επιτυγχάνουμε σταθερά καλά αποτελέσματα.

Στην μέθοδο PRK μετά από εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις που υποβλήθηκαν παγκοσμίως σε αυτή την επέμβαση δεν παρατηρήθηκαν, παρά σπανιότατα, σοβαρές επιπλοκές. Σε ορισμένα μάτια παρατηρείται μια προσωρινή, μικρού βαθμού θόλωση του κερατοειδούς, η οποία εξαφανίζεται μετά από μερικούς μήνες. Όταν ακολουθούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας ακόμα και οι σπάνιες επιπλοκές ελαχιστοποιούνται. Αν η θόλωση παραμένει για πολύ χρόνο, τότε το (συμπληρωματικό) Laser μπορεί να επαναληφθεί. Στην επέμβαση LASIK πρακτικά δεν εμφανίζεται πρόβλημα θολώσεων. Βαριές επιπλοκές όπως σε κάθε είδους επέμβασης θεωρητικά υπάρχουν, αλλά πρακτικά είναι μηδαμινές. Εκτός από τις γενικές επιπλοκές των επεμβάσεων που είναι εξαιρετικά σπάνιες, στις περιπτώσεις των LASERS υπάρχουν επιπλοκές που αφορούν στην θέση και στην αρχιτεκτονική του flap του κερατοειδούς ή στην θέση της εφαρμογής του LASER. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιπλοκών διορθώνεται με συμπληρωματικές μικροεπεμβάσεις.

Όλοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διόρθωση με λέιζερ αναπτύσσουν κάποιο βαθμό παροδικής ξηροφθαλμίας που βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Κατά τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς πρέπει να χρησιμοποιούν συχνά τεχνητά δάκρυα. Αυτοί που ενδέχεται να επηρεαστούν πιο σοβαρά, προσδιορίζονται ήδη κατά τον χρόνο της προεγχειρητικής εκτίμησης και αντιμετωπίζονται πρώτα για τη ξηροφθαλμία, πριν υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση, ή μπορεί να κριθούν ακόμη και ακατάλληλοι για επέμβαση με laser.

Αυτή είναι μια πιθανότητα, ωστόσο ιδιαίτερα ασυνήθιστη με την femto-LASIK μέθοδο. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η απόκλιση από το επιθυμητό αποτέλεσμα αντιμετωπίζεται με διορθωτική συμπληρωματική επέμβαση, συνήθως 3 μήνες μετά την επέμβαση. Αυτό συμβαίνει σπανιότατα, σε λιγότερο από το 1% των ασθενών με femto-LASIK. Eάν η επανεπέμβαση απαιτείται να γίνει εντός ενός έτους από τη χειρουργική επέμβαση, τότε αυτό πραγματοποιείται χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Αν και έχουν αναφερθεί μόνιμα προβλήματα νυχτερινής όρασης, στα χέρια των έμπειρων διαθλαστικών χειρουργών και με τη σωστή επιλογή της θεραπείας, αυτά είναι σπάνια. Ιδιαίτερα με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια δεν το συναντάμε ως πρόβλημα. Λίγοι ασθενείς θα εμφανίσουν κάποια διαταραχή νυχτερινής όρασης αμέσως μετά τη διαδικασία, η οποία θα βελτιωθεί με ταχύ ρυθμό, συνήθως μετά από δύο εβδομάδες.

Τα τελευταία χρόνια με τη μείωση των τιμών από τα οφθαλμολογικά κέντρα το συνολικό κόστος για μια επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας δεν ξεπερνά το συνολικό κόστος των γυαλιών και των φακών που θα ξόδευε κάποιος για τα επόμενα 3 ή 4 χρόνια.

Για τον υπολογισμό ωστόσο του συνολικού κόστους (και πριν παρασυρθείτε από ενδεχόμενες προσφορές χαμηλών τιμών) εάν σκέφτεστε να απαλλαγείτε από τους φακούς επαφής και τα γυαλιά θα πρέπει να συνυπολογίσετε τα εξής:

 • Το κόστος των προεγχειρητικών εξετάσεων και επισκέψεων
 • Το κόστος του χειρουργείου (αμοιβή ιατρού και κλινικής)
 • Το κόστος της διαδικασίας λέιζερ
 • Το κόστος των μετεγχειρητικών εξετάσεων και επισκέψεων
 • Το κόστος των φαρμάκων
 • Όλη τη μετεγχειρητική φροντίδα για τη περίοδο των 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμολογικών εξετάσεων και των σχετικών ελέγχων.

Η τιμή η οποία θα σας προσφερθεί από το κέντρο μας, περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω, καθώς επίσης και την χρήση της τελευταίας τεχνολογίας.

Τα ασφαλιστικά ταμεία κατά κανόνα δεν καλύπτουν το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης. Αν έχετε κάποιο πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για το κατά πόσο η ιδιωτική σας ασφάλεια μπορεί ενδεχομένως να καλύψει το κόστος της επέμβασης.

Το Laser μπορεί να διορθώσει τους περισσότερους μύωπες με πολύ καλά αποτελέσματα. Το υπόλοιπο ποσοστό που εξαιρείται, αφορά περιπτώσεις υψηλής μυωπίας-υψηλής υπερμετρωπίας-υψηλού αστιγματισμού ή μύωπες με προβλήματα στον κερατοειδή τους (π.χ. λεπτό πάχος κερατοειδή). Αν δεν είστε κατάλληλος/η υποψήφιος/α για διόρθωση με laser, μπορεί να σας προταθούν εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωσή σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν φακικά εμφυτεύματα, ή διαθλαστική αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού (CLE, RLE). Σε ένα πλήρες χειρουργικό οφθαλμολογικό κέντρο, φυσικά εκτός από το laser παρέχονται αυτοί οι εναλλακτικοί τρόποι διόρθωσης, ώστε σήμερα πρακτικά να μπορούμε να διορθώσουμε με ασφάλεια οποιαδήποτε συνταγή μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού όσο υψηλή και αν είναι.