Γιατί δεν μπορώ να κάνω laser

Γιατί δεν μπορώ να κάνω διόρθωση με λέιζερ;

Με την ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας των laser που χρησιμοποιούνται στην οφθαλμολογία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απαλλαγούν από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Όμως, κάποιοι δεν μπορούν να προχωρήσουν με ασφάλεια σε μια επέμβαση διόρθωσης με λέιζερ στα μάτια. Η καταλληλόλητα του υποψηφίου αποφασίζεται κατά τη συλλογή πλήθους στοιχείων κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω laser στα μάτια;

Όπως προαναφέρθηκε, η επέμβαση με laser στα μάτια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορούν να υποβληθούν σε αυτή την επιδιορθωτική επέμβαση:

  • Άτομα που έχουν πολύ μεγάλο διαθλαστικό σφάλμα

Το laser λειτουργεί αφαιρώντας ιστό και κάνοντας επίπεδο τον κερατοειδή  χιτώνα. Εάν είστε μύωπας, όσο περισσότερη μυωπία έχετε, τόσο περισσότερος ιστός κερατοειδούς πρέπει να αφαιρεθεί. Σε περιπτώσεις όπου το άτομο έχει πολλούς βαθμούς μυωπία (πάνω από 10), η επέμβαση δεν ενδείκνυται. Αυτό συμβαίνει γιατί ίσως ο εναπομείναντας ιστός να μην έχει το κατάλληλο πάχος, ώστε να διατηρηθεί η πίεση του βολβού του ματιού. Έτσι, ο κερατοειδής μπορεί να «λυγίσει» και να προκαλέσει προβλήματα όρασης (εκτασία). Επιπλέον, η προβλεψιμότητα της διόρθωσης μειώνεται σημαντικά πάνω από τους 8-10 περίπου βαθμούς μυωπίας.

Επίσης, άτομα με πολύ μεγάλη υπερμετρωπία (πάνω από 6 βαθμούς), είναι επίσης ακατάλληλοι, επειδή η προβλεψιμότητα της διόρθωσης είναι μέτρια. Στις περιπτώσεις αυτές, το σχήμα που πρέπει να σμιλεύσει το laser επάνω στον κερατοειδή είναι πολύπλοκο και με απότομη κλίση. Επομένως, όσο υψηλότερους βαθμούς υπερμετρωπίας επιχειρήσουμε να  διορθώσουμε, τόσο πιο συχνές είναι η υποδιόρθωση, η υπερδιόρθωση και οι μετεγχειρητικές ανωμαλίες του κερατοειδή.

  • Άτομα με πολύ λεπτό κερατοειδή

Αυτό ισχύει κυρίως για τους ασθενείς με μυωπία, για τους προαναφερθέντες λόγους. Κάποιες φορές, ακόμη και ασθενείς με μέτριο βαθμό μυωπίας, έχουν λεπτούς κερατοειδείς και η επιδιόρθωση με laser δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

  • Άτομα με μεγάλες κόρες οφθαλμού

Το laser στα μάτια εφαρμόζεται πάνω σε μια ορισμένη περιοχή του κερατοειδούς μεγάλη σε έκταση. Επομένως, εάν ένας ασθενής έχει πολύ μεγάλες κόρες οφθαλμών, μετά την επέμβαση σε συνθήκες αμυδρού φωτισμού μπορεί να έχει έντονα συμπτώματα θαμπάδας και να βλέπει φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα. Κάτι τέτοιο, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να κάνει τη νυχτερινή οδήγηση δύσκολη, και στη χειρότερη αδύνατη. Η μέτρηση της κόρης του οφθαλμού (κορημετρία) είναι απαραίτητη κατά την προεγχειρητική εκτίμηση.

Οι παρακάτω εικόνες προσομοιώνουν τα συμπτώματα σε έντονο φως που μπορεί να έχει ένα άτομο με μεγάλες κόρες οφθαλμού μετά τη θεραπεία με laser στα μάτια.

Laser στα μάτια – Ποιες είναι οι εναλλακτικές μέθοδοι και από τι εξαρτώνται;

Υπάρχουν λύσεις για τα άτομα στα οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί το λέιζερ για τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό;

Αναλόγως της κατάστασης των ματιών σας, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Οι επιλογές περιλαμβάνουν επεμβάσεις που δεν γίνονται στον κερατοειδή, δηλαδή στην επιφάνεια του ματιού, αλλά στο εσωτερικό του. Σε αυτές τις εναλλακτικές ανήκουν τα φακικά εμφυτεύματα και η διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction ή Refractive Lens Exchange). Η επιλογή της μεθόδου που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από:

  • την ηλικία του ασθενούς
  • τον τύπο και τη σοβαρότητα του διαθλαστικού σφάλματος
  • την προτίμηση του ασθενούς

Οι εναλλακτικές μέθοδοι είναι οι παρακάτω:

  • Διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction, CLE ή Refractive Lens Exchange, RLE):Πρόκειται για αντικατάσταση του φακού του οφθαλμού (κρυσταλλοειδής φακός) με έναν τεχνητό μικροσκοπικό φακό (ενδοφακός). Η επιλογή του ενδοφακού εξαρτάται από τις ανάγκες του ασθενή και μπορεί να είναι πολυεστιακός ή απλός. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως σε υπερμέτρωπες και υψηλούς μύωπες άνω των 45 ετών.
  • Φακικά εμφυτεύματα (ένθεση ICL φακού):Πρόκειται για την προσθήκη ενός μικροσκοπικού τεχνητού φακού στον οφθαλμό, χωρίς να αφαιρέσουμε το φακό του. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετείται ένας φακός στο μάτι μας, μικρό και λεπτό όπως ένας φακός επαφής. Η μοναδική διαφορά του σε σχέση με τον φακό επαφής είναι η μονιμότητά του. Εφαρμόζεται κυρίως σε μύωπες και νεαρά άτομα.

Η συγκεκριμένη επέμβαση απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση και ικανότητες από πλευράς χειρουργού. Ο Δρ Κωνσταντίνος Καραμπάτσας είναι από τους ελάχιστους χειρουργούς οφθαλμιάτρους που πραγματοποιεί και συστήνει τη συγκεκριμένη επέμβαση σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ο πλέον αρμόδιος να ενημερώσει τον ασθενή για όλες τις παραμέτρους των επεμβάσεων εμφύτευσης ICL.

Τι άλλες επιλογές υπάρχουν ανάλογα το πρόβλημά μου, αν δεν μπορώ να κάνω επέμβαση με laser;

Σήμερα, πρακτικά μπορούμε να διορθώσουμε με ασφάλεια οποιαδήποτε συνταγή μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού, όσο υψηλή και αν είναι.

  1. Επιλογές για ασθενείς με μυωπία

Αν έχετε μυωπία πάνω από 10 βαθμούς, τότε οι δύο κύριες διαθέσιμες επιλογές είναι είτε η διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction, CLE ή Refractive Lens Exchange, RLE), είτε τα φακικά εμφυτεύματα.

Η ηλικία είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Αν είστε πάνω από 45, τότε ο φυσικός φακός σας έχει ήδη αρχίσει να χάνει την ικανότητα εστίασης σε κοντινά αντικείμενα, και, ίσως, ήδη χρησιμοποιείτε γυαλιά πρεσβυωπίας στο διάβασμα. Στην περίπτωση αυτή, η διαθλαστική φακεκτομή μπορεί να αποτελεί μια καλή επιλογή. Οι νεότεροι ασθενείς είναι περισσότερο κατάλληλοι για φακικά εμφυτεύματα.

  1. Επιλογές για τους ασθενείς με υπερμετρωπία

Η θεραπεία της υπερμετρωπίας με laser είναι λιγότερο προβλέψιμη από ότι για τη μυωπία. Σε γενικές γραμμές, είναι κατάλληλη μόνο για ασθενείς με λιγότερο από 6 βαθμούς. Εάν χρησιμοποιηθεί laser, η καταλληλότερη επιλογή είναι η μέθοδος LASIK-Xtra, με την οποία επιτυγχάνουμε σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Στους ασθενείς άνω των 45 ετών με μέτριο έως υψηλό φάσμα υπερμετρωπίας, η διαθλαστική φακεκτομή (Clear Lens Extraction, CLE ή Refractive Lens Exchange, RLE) μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Πριν το laser                               μετά