Εξέταση οπτικών πεδίων. Τι είναι; Πως γίνεται;

Εξέταση οπτικών πεδίων. Τι είναι; Πως γίνεται;

Εξέταση οπτικών πεδίων. Τι είναι; Πως γίνεται;

Τι είναι το οπτικό πεδίο;

Το οπτικό σας πεδίο αναφέρεται στο πόσο καλά μπορείτε να δείτε γύρω σας,συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων στη περιφερική σας όραση. Ένα φυσιολογικό οπτικό πεδίο φαίνεται αριστερά στην εικόνα, ενώ η δεξιά εικόνα αντιπροσωπεύει ένα παθολογικό οπτικό πεδίο.

Εξέταση οπτικών πεδίων

Η εξέταση αυτή μας παρέχει έναν χάρτη του οπτικού σας πεδίο. Η εξέταση των οπτικών πεδίων βοηθάει τον οφθαλμίατρό σας να παρακολουθεί οποιαδήποτε απώλεια της όρασης και να θέτει διάγνωση σχετικά με διάφορα προβλήματα και παθήσεις των ματιών. Βλέπετε εδώ ένα παράδειγμα εξέτασης οπτικών πεδίων. Οι σκοτεινές περιοχές αντιπροσωπεύουν τις περιοχές του οπτικού πεδίου που υπάρχει απώλεια της όρασης.

Πως γίνεται μια εξέταση οπτικού πεδίου;

Η εξέταση εκτελείται σε ένα μεγάλο, σε σχήμα θόλου όργανο που ονομάζεται περίμετρο. Προκειμένου να εξεταστεί το κάθε μάτι ξεχωριστά, το άλλο μάτι σας είναι προσωρινά κλειστό κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Θα πρέπει να κάθεστε άνετα μπροστά από το μηχάνημα της περιμετρίας και θα σας ζητηθεί να κοιτάτε ευθεία μπροστά σ’ ένα σταθερό σημείο-στόχο. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής της περιμετρίας αναβοσβήνει με τυχαία σειρά φωτεινά σημεία σε διάφορα σημεία του θόλου. Όταν εσείς αντιλαμβάνεστε να ανάβει ένα φως, πρέπει να πατήσετε το κουμπί που θα κρατάτε στο χέρι σας. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε πάντα να κοιτάτε ευθεία, χωρίς να κουνάτε το βλέμμα σας. Μην μετακινείτε τα μάτια σας ψάχνοντας για τον στόχο, απλά περιμένετε (κοιτώντας πάντα ευθεία στο σημείο που σας υποδείχτηκε) μέχρι να εμφανιστεί κάποιο φωτεινό ερέθισμα στην περιφερική σας όραση. Είναι φυσιολογικό μερικά από τα φώτα να είναι δύσκολο να τα δούμε. Μια καθυστέρηση στο να δείτε το φως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το οπτικό σας πεδίο είναι προβληματικό.

Αν χρειαστεί να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενημερώστε τον τεχνικό και θα διακόψει την εξέταση μέχρι να είστε έτοιμοι να συνεχίσετε.

Ο οφθαλμίατρός σας θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της εξέτασής σας και θα τα συζητήσει μαζί σας.

Γιατί οι εξετάσεις οπτικών πεδίων είναι σημαντικές;

Αρχικά, οι εξετάσεις οπτικών πεδίων βοηθούν τον οφθαλμίατρό σας να διαγνώσει προβλήματα με τα μάτια σας, το οπτικό νεύρο ή τον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων:

  • απώλεια της όρασης
  • γλαύκωμα
  • διαταραχές του αμφιβληστροειδούς
  • άλλες νευρολογικές καταστάσεις (πχ. όγκοι του εγκεφάλου, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο).

Εάν διαγνωστεί μια συγκεκριμένη διαταραχή ή πάθηση όπως το γλαύκωμα, οι εξετάσεις οπτικού πεδίου γίνονται ένα μέρος της ρουτίνας της παρακολούθησης της πορείας του γλαυκώματος και της θεραπείας σας. Οι εξετάσεις οπτικού πεδίου πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6 με 12 μήνες για να παρακολουθούνται τυχόν αλλαγές.

Οι εξετάσεις οπτικών πεδίων διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τον οφθαλμίατρό σας να παρακολουθεί την κατάστασή σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την εξέταση οπτικού πεδίου ή την όρασή σας, θα πρέπει να τις συζητήσετε με τον οφθαλμίατρό σας.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *