Βυθοσκόπηση

Βυθοσκόπηση

Τι είναι η βυθοσκόπηση;

Η βυθοσκόπηση, είναι μια διαγνωστική εξέταση μέσω της οποίας εξετάζεται ενδελεχώς ο βυθός του ματιού. Ο όρος «βυθός του ματιού» αφορά το εσωετρικό, πίσω μέρος του ματιού και περιλαμβάνει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, την ωχρά κηλίδα και το οπτικό νεύρο.  Η εξέταση της βυθοσκόπησης έχει μεγάλη διαγνωστική αξία, αφού συμβάλλει στην άμεση διάγνωση παθήσεων στο εσωτερικό του οφθαλμού. Πρόκειται για μια σύντομη και απόλυτα ασφαλή εξέταση, η οποία δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση στο εσωτερικό του ματιού.

 

Πώς διενεργείται η εξέταση της βυθοσκόπησης;

Για τη διενέργεια της βυθοσκόπησης απαιτείται η διαστολή της κόρης του οφθαλμού (μυδρίαση), η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού κολλυρίου. Η μυδρίαση είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της εξέτασης, αφού μόνο έτσι φαίνονται με λεπτομέρεια όλες οι ανατομικές δομές του οφθαλμού. Μετά το πέρας 10-15 λεπτών, αφού έχει επιτευχθεί η μυδρίαση, ο οφθαλμίατρος ρίχνει με τη σχισμοειδή λυχνία φως πάνω στον αμφιβληστροειδή του ματιού. Έτσι, μέσω ενός ειδικού φακού, ανέπαφα, ο οφθαλμίατρος μπορεί να εξετάσει ενδελεχώς το εσωτερικό του οφθαλμού.

 

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η βυθοσκόπηση;

Η εξέταση της βυθοσκόπησης μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο για προληπτικούς όσο και για διαγνωστικούς σκοπούς. Επομένως, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η βυθοσκόπηση μπορεί να διενεργείται στα πλαίσια ενός τυπικού οφθαλμολογικού τσεκ απ.

Μέσω της βυθοσκόπησης πραγματοποιείται η διάγνωση των συχνότερων παθήσεων του ματιού όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.ά.  Επίσης, η εξέταση αυτή δίνει σημαντικές πληροφορίες στον Οφθαλμίατρο σχετικά με το εσωτερικού του οφθαλμού, αφού εντοπίζει:

  • αλλοιώσεις του οπτικού νεύρου
  • αλλοιώσεις των αγγείων του οφθαλμικού βυθού
  • παθολογικές καταστάσεις αμφιβληστροειδούς (αποκόλληση, φλεγμονές, όγκοι κα)
  • μεταβολές της ωχράς κηλίδας

Πολλές φορές οι αλλοιώσεις στο εσωτερικό του οφθαλμού είναι πολύ μικρές και δύσκολα ανιχνεύσιμες. Όμως, η εξέταση της βυθοσκόπησης δίνει τη δυνατότητα στον Οφθαλμίατρο να εντοπίσει ακόμη και την πιο μικρή βλάβη, σχεδιάζοντας άμεσα το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

Είναι γνωστό ότι τα μάτια πολλές φορές δίνουν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τη γενικότερη υγεία του ασθενούς. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών, όπου μέσα από μια εξέταση ματιών εντοπίστηκε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα,  η βυθοσκόπηση μπορεί να αναδείξει παθήσεις όπως:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Υψηλή χοληστερόλη κ.ά.

 

Είναι επώδυνη εξέταση η βυθοσκόπηση;

Η βυθοσκόπηση σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται ως μια επώδυνη εξέταση. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν απλώς μια ενόχληση, εξαιτίας του έντονου φωτός που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

 

Ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση της βυθοσκόπησης;

Όπως προαναφέρθηκε, η βυθοσκόπηση είναι απόλυτα ασφαλής. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, αλλά και των εγκύων. Μάλιστα, στις περιπτώσεις των εγκύων μερικές φορές επιβάλλεται η εξέταση της βυθοσκόπησης, καθώς η όραση μπορεί να επηρεαστεί κατά την εγκυμοσύνη. Πολλές φορές η βυθοσκόπηση προτείνεται στις εγκύους κυρίως για τη διάγνωση της κεντρικής ορώδους αμφιβληστροειδοπάθειας που εμφανίζεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, ή σε περιπτώσεις τοξιναιμίας της κύησης.

 

Οδηγίες μετά την εξέταση

Μετά την εξέταση ο ασθενής βλέπει θολά, εξαιτίας του ειδικού κολλυρίου που χορηγείται, με την κοντινή όραση να επηρεάζεται περισσότερο. Καλό θα ήταν να αποφευχθεί η οδήγηση τουλάχιστον για δύο ώρες, μέχρι να επανέλθει η όραση στα φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, ο ασθενής μετά την εξέταση, είναι φυσικό να εμφανίζει ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως. Η ευαισθησία αυτή είναι παροδική και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών ηλίου.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας εξειδικεύεται στη σύγχρονη μικροχειρουργική. Το ιατρείο του είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, εάν ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε στη διαγνωστική εξέταση της βυθοσκόπησης.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *