SLT - η ήπια εναλλακτική laser λύση για τη θεραπεία γλαυκώματος

SLT - η ήπια εναλλακτική laser λύση για τη θεραπεία γλαυκώματος

SLT – η ήπια εναλλακτική laser λύση για τη θεραπεία γλαυκώματος

To SLT (Selective Laser Trabeculoplasty) γνωστό και ως επιλεκτική τραμπεκουλοπλαστική με λέιζερ, είναι μια απλή, αλλά πολύ αποτελεσματική διαδικασία με λέιζερ, που μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση. Πραγματοποιείται στο ιατρείο (δεν απαιτεί χειρουργείο) και συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά.

Το SLT χρησιμοποιεί μικρούς παλμούς φωτός χαμηλής ενέργειας για να στοχεύσει τη μελανίνη ή τη χρωστική ουσία σε συγκεκριμένα κύτταρα του προσβεβλημένου ματιού, αφήνοντας άθικτες τις υπόλοιπες δομές του ματιού.

Στη συνέχεια, οι φυσικοί μηχανισμοί θεραπείας του οργανισμού αναλαμβάνουν την ανοικοδόμηση αυτών των κυττάρων. Η διαδικασία ανοικοδόμησης βελτιώνει την αποστράγγιση του υδατοειδούς υγρού του ματιού και μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση.

Όχι. Το SLT είναι ανώδυνο και δεν υπάρχουν ανησυχητικές παρενέργειες.

Πριν τη θεραπεία, χορηγούνται οφθαλμικές σταγόνες για να προετοιμάσουν το μάτι και να παρέχουν ήπια αναισθησία. Στη συνέχεια, διοχετεύονται στο κατάλληλο σημείο του οφθαλμού ήπιοι παλμοί laser διαμέσου ενός ειδικά σχεδιασμένου μικροσκοπίου. Η όλη διαδικασία διαρκεί απλά μερικά λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να βάζετε στο μάτι σας κάποιες οφθαλμικές σταγόνες για μικρό χρονικό διάστημα.

Μέσα σε μια ως τρείς μέρες μετά τη διαδικασία, η ενδοφθάλμια πίεση μειώνεται σημαντικά. Και ασφαλώς, ο γιατρός σας θα θελήσει να πραγματοποιήσει επανέλεγχο του του ματιού σε περιοδικές επισκέψεις.

To SLT είναι μια ήπια, μη θερμαντική και μη επεμβατική διαδικασία, η οποία μπορεί να επαναληφθεί, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Κατάλληλοι υποψήφιοι για SLT θεραπεία θεωρούνται :

  • Άτομα με πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, ψευδοαποφολίδωση, ψευδοαπαοφολιδωτικό γλαύκωμα ή χρωστικοφόρο γλαύκωμα
  • Ασθενείς με δυσανεξία ή δυσκολία στην χρήση αντιγλαυκωματικών κολλυρίων
  • Ασθενείς που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο, λόγω οικονομικών, έλλειψης μεταφορικού μέσου ή άλλων περιορισμών
  • Ασθενείς με ιστορικό άλλων αποτυχημένων θεραπειών laser όπως είναι το ALT (Argon λειζερ τραμπεκουλοπλαστική)
  • Έγκυες γυναίκες ασθενείς με γλαύκωμα, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να λαμβάνουν κολλύρια λόγω συστηματικής απορρόφησης των φαρμάκων

To SLT , στην πλειονότητα των σθενών (80%) παρέχει μια μέιωση  στην ενδοφθάλμια πίεση κατά 25% περίπου,. Για όσους, δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με SLT, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική και η χειρουργική που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *