Laser μυωπίας

Laser μυωπίας

laser μυωπίας

Τι είναι το laser μυωπίας;

Το laser μυωπίας αποτελεί χειρουργική επέμβαση των ματιών για την αποκατάσταση της όρασης. Με το laser εξαχνώνονται μικρά τμήματα του κερατοειδούς για να διορθωθεί η καμπυλότητα, ώστε το φως να εστιάζεται καλύτερα στον αμφιβληστροειδή.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι laser μυωπίας:

  • Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK)– Αφαιρείται ένα μικρό τμήμα της επιφάνειας του κερατοειδούς και χρησιμοποιείται laser για την εξάχνωση ιστού και την αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς.
  • Η laserεπιθηλιακή κερατοσμίλευση (LASEK) – Παρόμοια τεχνική με την PRK, αλλά με χρήση αλκοόλης για τη χαλάρωση της επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα, ώστε να είναι εφικτή η ανασήκωση ενός πτερύγιο ιστού. Ο ιστός αυτός μετά την εφαρμογή του laser επανατοποθετείται στη θέση του.
  • Η laserin situ κερατεκτομή (LASIK) – Τεχνική παρόμοια με τη LASEK, αλλά με δημιουργία μικρότερου κρημνού κερατοειδούς.

Η επέμβαση με laser μυωπίας διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ πραγματοποιείται με εφαρμογή τοπικού αναισθητικού.

Η PRK ήταν ο πρώτος τύπος χειρουργικής επέμβασης ματιών με laser για διόρθωση της όρασης που χρησιμοποιήθηκε και θεωρείται ο πρόδρομος της δημοφιλούς διαδικασίας LASIK. Αν και η ανάρρωση από το laser μυωπίας PRK διαρκεί λίγο περισσότερο σε σύγκριση με τη LASIK, η PRK εξακολουθεί να είναι η συχνότερο εκτελούμενη επέμβαση.

Όπως η LASIK και άλλοι τύποι χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ, η PRK λειτουργεί αναδιαμορφώνοντας τον κερατοειδή χρησιμοποιώντας ένα excimer laser. Έτσι, επιτυγχάνεται η είσοδος του φωτός στο μάτι με σωστή εστίαση στον αμφιβληστροειδή για καθαρή όραση.

Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ των μεθόδων PRK και LASIΚ;

Στο laser μυωπίας LASIK, ένα λεπτό στρώμα του κερατοειδούς αφαιρείται με μικροκερατόμο ή laser femtosecond. Αυτό το στρώμα απομακρύνεται για να εκτεθεί ο υποκείμενος ιστός του κερατοειδούς και επανατοποθετείται μετά την αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς με το excimer laser.

Στη χειρουργική επέμβαση PRK, η λεπτή εξωτερική στιβάδα του κερατοειδούς (επιθήλιο) αφαιρείται και απορρίπτεται προτού αναδιαμορφωθεί ο υποκείμενος ιστός του κερατοειδούς με το excimer laser. Το επιθήλιο επανορθώνεται (αναπτύσσεται ξανά στην επιφάνεια του κερατοειδούς) αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Επίσης, υπάρχει και η παραλλαγή της επέμβασης PRK που ονομάζεται LASEK. Σε αυτή την επέμβαση, η εξωτερική επιθηλιακή στιβάδα του κερατοειδούς απλώς ανασηκώνεται (χρησιμοποιώντας ένα χειρουργικό όργανο που ονομάζεται τρεφίνο) αντί να αφαιρεθεί. Η στιβάδα αυτή διατηρείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης με laser μυωπίας και στη συνέχεια επαναπροσαρτάται στην επιφάνεια του οφθαλμού στο τέλος της διαδικασίας. Η LASEK έχει μειωθεί σε δημοτικότητα λόγω της αργής ανάκτησης της όρασης σε σύγκριση με τη μέθοδο PRK. Αυτό συμβαίνει καθώς το επανασυνδεμένο επιθηλιακό στρώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει σε σύγκριση με την ανάπτυξη ενός νέου στρώματος επιθηλίου στη χειρουργική PRK.

Laser μυωπίας: Σύγκριση μεταξύ PRK και LASIK

Τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης PRK είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης LASIK.

Το laser μυωπίας PRK χαρακτηρίζεται από:

πιο αργή ανάρρωση, καθώς χρειάζονται μερικές ημέρες για να δημιουργηθούν νέα επιθηλιακά κύτταρα και να καλύψουν την επιφάνεια του οφθαλμού

ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης των ματιών και θόλωση της όρασης τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση

σταδιακή βελτίωση της όρασης που μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες

Το laser μυωπίας LASIK χαρακτηρίζεται από:

  •  λιγότερη ενόχληση
  •  ταχύτερη σταθεροποίηση της όρασης

Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση PRK προσφέρει ορισμένα ευδιάκριτα οφέλη. Σε αυτή την μέθοδο, το πλήρες πάχος του υποκείμενου στρώματος είναι διαθέσιμο για θεραπεία. Αυτό ενδείκνυται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου:

  •       ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός για χειρουργική επέμβαση LASIK
  •    έχει πραγματοποιηθεί laser μυωπίας LASIK στο παρελθόν και επομένως υπάρχει λεπτότερο υπολειπόμενο κερατοειδούς

Επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών στο στρώμα του κερατοειδούς και μειώνεται ο κίνδυνος αφαίρεσης μεγάλου μέρους του κερατοειδούς με το excimer laser.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία μετά από laser μυωπίας;

Μετά το χειρουργείο θα ζητηθεί άμεση ξεκούραση για σύντομο χρονικό διάστημα εντός της μονάδας υγείας και μετά ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος θα συνταγογραφήσει τοπικά αντιβιοτικά, καθώς και αντιφλεγμονώδη και αναλγητική αγωγή με σκοπό:

  •   την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της μετεγχειρητικής δυσφορίας
  •   τη μείωση του οιδήματος
  •   την επιτάχυνση της επούλωσης

Όπως σε κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού για να διασφαλιστούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Τις επόμενες αρκετές εβδομάδες, προγραμματίζονται αρκετά ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό προκειμένου να παρακολουθεί τη διαδικασία επούλωσης.

Η ανάρρωση από laser μυωπίας PRK διαρκεί περισσότερο από την ανάρρωση laser μυωπίας LASIK. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες έως μερικές εβδομάδες για να βελτιωθεί η όραση και ακόμη περισσότερο για να σταθεροποιηθεί. Οι περισσότεροι ασθενείς που κάνουν laser μυωπίας PRK μπορούν να οδηγήσουν σε 1-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες προτού η όραση γίνει εντελώς καθαρή και σταθερή.

Ποιον οφθαλμίατρο να επιλέξω για μία τέτοια επέμβαση;

Η επέμβαση με laser μυωπίας, αν και δεν προκαλεί φόβο στους ασθενείς, είναι μια σημαντική επέμβαση που στόχο έχει την αποκατάσταση της όρασης. Η επιλογή του χειρουργού οφείλει να γίνεται με προσοχή και κατόπιν διεξοδικής αναζήτησης του καταλληλότερου ιατρού.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας, χάρη στην κατάρτισή του σε κορυφαία ιδρύματα και την πολυετή εμπειρία του, αποτελεί σταθερή επιλογή πολλών ασθενών. Χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις να πραγματοποιούνται γρήγορα και όσο το δυνατόν ανώδυνα, με ταχεία επούλωση και ανάρρωση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το διαγνωστικό σας ραντεβού, ώστε να σας καθοδηγήσει στην επιλογή της κατάλληλης για εσάς θεραπείας.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *