Κριθαράκι

Κριθαράκι στο μάτι

Το κριθαράκι (κριθή) στο μάτι είναι μια μικρή, συνήθως επώδυνη διόγκωση της άκρης του βλεφάρου, στο σημείο που εκφύονται οι βλεφαρίδες.

Είναι αποτέλεσμα μόλυνσης του θύλακα (της ρίζας) της βλεφαρίδας. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μικρό αποστηματάκι με πύον, που συνήθως προκαλείται από σταφυλόκοκκο, ο οποίος υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος των βλεφάρων. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη του μικροβίου στη ρίζα των βλεφαρίδων είναι συνήθως: η ύπαρξη βλεφαρίτιδας, κάποιες διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος και του μεταβολισμού όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η κακή οφθαλμική υγιεινή και ο πλημμελής καθαρισμός των βλεφάρων, η κατάχρηση οφθαλμικών φακών επαφής, καθώς και η χρήση χαμηλής ποιότητας καλλυντικών στα μάτια.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να συγχέουν το κριθαράκι με το χαλάζιο. Το χαλάζιο είναι ένα σταθερό,στρογγυλό, λείο και συνήθως ανώδυνο εξόγκωμα του βλεφάρου, αλλά δεν θεωρείται μόλυνση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κύστη κατακράτησης σμήγματος (λιπαρές εκκρίσεις) λόγω απόφραξης ενός σμηγματογόνου αδένα. Το χαλάζιο δεν προκαλείται από βακτηρίδια, αλλά μπορεί να επιμολυνθεί από αυτά, δεν πονάει ούτε έχει άλλα χαρακτηριστικά φλεγμονής, ενώ για την απομάκρυνσή του χρειάζεται σε αρκετές περιπτώσεις μία μικροεπέμβαση.

Τις περισσότερες φορές, ένα κριθαράκι θα υποχωρήσει από μόνο του, μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Για πιο γρήγορη ανακούφιση, μπορείται να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες, 4-6 φορές την ημέρα για περίπου 10 λεπτά κάθε φορά, για να βοηθήσετε την απορρόφησή του.
  • Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό σαπούνι ή σαμπουάν (όπως τα σαμπουάν για μωρά).
  • Πολύ αποτελεσματικό είναι να αφαιρέσετε στον καθρέπτη με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, την βλεφαρίδα στη βάση της οποίας υπάρχει το κριθαράκι. Με αυτό τον τρόπο ‘εκτονώνεται’ το πύον που έχει συσσωρευτεί.
  • Σταματήστε να φοράτε φακούς επαφής, για όσες μέρες έχετε το κριθαράκι, επειδή υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της μόλυνσης στον κερατοειδή.
  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μακιγιάζ στα μάτια, καθώς και κάθε είδους λοσιόν και κρέμα ματιών, μέχρις ότου να φύγει εντελώς
  • Βοηθάνε επίσης στην γρηγορότερη αποκατάσταση, οφθαλμικά σκευάσματα (αλοιφή ή κολλύριο) που περιέχουν συνδυασμό αντιβιοτικού και κορτιζόνης για τοπική χρήση.

Εάν το κριθαράκι δεν υποχωρήσει μετά από μία εβδομάδα ή αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη.