Κρατήστε χαλαρή την γραβάτα σας …

Κρατήστε χαλαρή την γραβάτα σας …

Κρατήστε χαλαρή την γραβάτα σας …

Βασικά στοιχεία της ένδυσης στον σύγχρονο άνδρα, αποτελούν το κοστούμι και η γραβάτα, καθώς αποτελούν μεταξύ άλλων σύμβολα επαγγελματισμού και ωριμότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη, ένα σφιχτό κολλάρο με γραβάτα μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της υγείας των ματιών σας, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος.

Στο γλαύκωμα, με την πάροδο του χρόνου, η πίεση στα μάτια (ενδοφθάλμια πίεση) αυξάνεται προοδευτικά και οδηγεί σε βλάβη του οπτικού νεύρου. Η ενδοφθάλμια πίεση βλάπτει το οπτικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την αποστολή των εικόνων που βλέπετε στον εγκέφαλο. Όταν αυτό το νεύρο καταστραφεί, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξασθένηση της όρασης ή ακόμα και τύφλωση μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Οι σφιχτές γραβάτες και τα πουκάμισα με στενά περιλαίμια μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στις φλέβες και τις αρτηρίες του αυχένα. Αυτό έχει σαν συνέπεια επίσης την αύξηση και της ενδοφθάλμιας πίεσης και τελικά μπορεί να επηρεάσει την όραση.

Ερευνητές από το New York Eye and Ear Infirmary θέλησαν να εξετάσουν το αποτέλεσμα που θα είχε μια σφιχτή γραβάτα στην ενδοφθάλμια πίεση. Μελέτησαν 40 άνδρες, 20 από τους οποίους ήταν φυσιολογικοί και άλλοι 20 που είχαν γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Οι μετρήσεις τους, αφορούσαν στην εκτίμηση της ενδοφθάλμιας πίεσης με ανοιχτό περιλαίμιο (κολλάρο). Μέτρησαν την εδοφθάλμια πίεση 3 λεπτά μετά την τοποθέτηση μιας γραβάτας και τρία λεπτά μετά τη χαλάρωση της γραβάτας στο λαιμό. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Ophthalmology. Διαπιστώθηκε ότι όταν οι συμμετέχοντες έσφιξαν τις γραβάτες για τρία λεπτά, η ενδοφθάλμια πίεση αυξήθηκε σημαντικά στο 60% των ασθενών με γλαύκωμα και στο 70% σε υγιείς. Δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις της πίεσης όταν οι συμμετέχοντες άνοιξαν τα περιλαίμια τους ή χαλάρωσαν τις γραβάτες τους για τρία λεπτά.

Καθόσον η αυξημένη πίεση των ματιών είναι ένα βασικό στοιχείο της διάγνωσης και παρακολούθησης του γλαυκώματος, συμπεραίνεται ότι αυτή η παροδική αύξηση των ενδείξεων πίεσης «θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάγνωση και τη διαχείριση του γλαυκώματος», σύμφωνα με τους μελετητές.

Αν και δεν μπορεί να γίνει άμεση συσχέτιση λέγοντας ότι οι γραβάτες προκαλούν γλαύκωμα, εκείνοι που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις των ματιών, θα ήταν προτιμότερο να «μην πνίγουν τον εαυτό τους με σφιχτές γραβάτες». Ένας πρακτικός κανόνας (που αποτελεί επίσης και οδηγό κομψότητας στον άνδρα), είναι η γραβάτα να είναι τόσο σφιχτή όσο να μπορεί να χωρέσει το δάχτυλό σας μεταξύ του λαιμού και του περιλαίμιου σας εύκολα, αλλιώς είναι πολύ σφιχτή.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *