Πως μπορείτε να βελτιώσετε την νυχτερινή σας όραση

Πως μπορείτε να βελτιώσετε την νυχτερινή σας όραση

Πως μπορείτε να βελτιώσετε την νυχτερινή σας όραση

Βλέπετε στο σκοτάδι τόσο καλά όσο νομίζετε ότι θα πρέπει να βλέπετε; Εάν η απάντηση είναι όχι, απλά να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι η νυχτερινή όρασή τους είναι ασθενέστερη από αυτή που πρέπει να είναι και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Μια τέτοια κατάσταση για παράδειγμα, καθιστά την οδήγηση τη νύχτα δύσκολη στην καλύτερη περίπτωση, ή και εντελώς επικίνδυνη κάποιες φορές.

Με την ηλικία, αυξάνεται και η δυσκολία στη νυχτερινή όραση. Οι κόρες των ματιών γίνονται πιο μικρές (μύση) και δεν διαστέλλονται αρκετά στο σκοτάδι όσο μεγαλώνουμε, μη επιτρέποντας έτσι ικανή ποσότητα φωτός να περάσει μέσα στο μάτι. Επίσης με την ηλικία, εμφανίζεται καταρράκτης, ο οποίος ακόμη και σε πρώιμα στάδια προκαλεί προβλήματα νυχτερινής όρασης, καθώς ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού κιτρινίζει και δεν επιτρέπει πολύ φως να περάσει μέσα στο μάτι.

Εάν ανησυχείτε για τη νυχτερινή όρασή σας στην οδήγηση, ίσως είναι καιρός να ελεγχθείτε γι’ αυτό, επισκεπτόμενοι έναν Οφθαλμίατρο για έναν ενδελεχή έλεγχο, ιδιαίτερα αν οι μεταβολές αυτές στη νυχτερινή όραση είναι απότομες.

Ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις επιλογές που έχετε για τη βελτίωση της νυχτερινής σας όρασης:

1. Δώστε λίγο χρόνο για την προσαρμογή των ματιών σας στο σκοτάδι

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρετε ότι τα μάτια φυσιολογικά χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για την πλήρη προσαρμογή από το φως στο σκοτάδι και πρέπει να δώσετε λίγο χρόνο στα μάτια σας για να προσαρμοστούν. Απαιτούνται περίπου 10 λεπτά για το 10% της προσαρμογής των ματιών στο σκοτάδι, ενώ η σχεδόν πλήρης προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι απαιτεί περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά, και μάλιστα χωρίς εναλλαγές από φως σε σκοτάδι στο μεσοδιάστημα. Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει διότι μια χρωστική που είναι απαραίτητη για την όραση και ονομάζεται ροδοψίνη, αποδομείται πολύ γρήγορα στο φως και για να ξαναενεργοποιηθεί στο σκοτάδι, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα.

2. Προστατέψτε τα μάτια σας

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τη νυχτερινή σας όραση είναι με το να αλλάξετε κάποιες από τις συνήθειες που ακολουθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν τείνετε να μην φοράτε γυαλιά ηλίου, τότε όλη αυτή η ακτινοβολία και το έντονο φως από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βλάψει την ικανότητά σας να βλέπετε τη νύχτα. Στην πραγματικότητα, μόλις 10 λεπτά ηλιακού φωτός την ημέρα σε μια περίοδο 10 ημερών μπορεί να σας αφήσει με 50% μείωση στη νυχτερινή σας όραση. Θυμηθείτε ότι δεν προστατεύουν όλα τα γυαλιά ηλίου τα μάτια σας από τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες. Χρειάζεται να φοράτε γυαλιά ηλίου που να μην επιτρέπουν πάνω από 15% της υπεριώδους ακτινοβολίας να περνάει.

3. Ακολουθήστε κατάλληλες διατροφικές συνήθειες

Δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές που ενισχύουν τη νυχτερινή όραση στη διατροφή σας:

  • Λάχανο – Πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Το λάχανο είναι μία εξαιρετική τροφή για εξαιρετική όραση. Γενικά, πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι και πορτοκαλί λαχανικά (καρότα) είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη (που μεταβολίζεται σε βιταμίνη Α). Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη βιοσύνθεση της ροδοψίνης. Μπορείτε επίσης να λάβετε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Α.
  • Πορτοκάλια – Πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα καροτένιο, τα πορτοκάλια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση της νυχτερινής όρασης.
  • Βατόμουρα – Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες, μια χημική ένωση με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τα καθιστά εξαιρετικά για τη βελτίωση της νυχτερινής όρασης.
  • Κρόκος αυγού – Ο κρόκος αυγού έχει και υγιή λιπαρά και 0.25mg λουτεΐνης ανά αυγό, και τα δύο είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την τόνωση της υγείας των ματιών.
  • Φυστικοβούτυρο – Τα φυστίκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην νυχτερινή όραση, καθώς επίσης βοηθά στην καταπολέμηση του σχηματισμού καταρράκτη ή στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Προσέξτε την γενική υγεία σας, αποφεύγοντας το κάπνισμα και κρατώντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εντός φυσιολογικών ορίων.

4. «Δείτε κόκκινα»

Μια σχετική τακτική για να βελτιώσετε τη νυχτερινή όρασή σας είναι να χρησιμοποιήσετε κόκκινα γυαλιά για να βοηθήσετε τα μάτια σας να προσαρμοστούν πιο εύκολα στο σκοτάδι. Η λογική πίσω από αυτή την πρακτική είναι ότι, τα ραβδία που βρίσκονται στο μάτι μας (δηλαδή οι φωτοϋποδοχείς που είναι κυρίως υπεύθυνοι για την όραση σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού) δεν είναι τόσο ευαίσθητα στο κόκκινο φως. Έτσι, όταν κάθε άλλο χρώμα εκτός από το κόκκινο φιλτράρεται έξω, τα μάτια σας «εξαπατούνται» να σκέφτονται ότι είναι σκοτάδι, προετοιμάζοντας τα ραβδία για τη χρήση τους τη νύχτα. Οι πιλότοι χρησιμοποιούν πραγματικά γυαλιά με κόκκινους φακούς όταν δεν έχουν χρόνο να προσαρμόσουν τα μάτια τους για τις νυχτερινές πτήσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κόκκινο φως στο σκοτάδι εάν προσπαθείτε να προσαρμόσετε τα μάτια σας σε τέτοιες συνθήκες (όπως κάνουν οι φωτογράφοι στον σκοτεινό θάλαμο).

5. Βελτιώστε τη συνολική σας όραση με την μέθοδο LASIK

Η οδήγηση ή άλλες νυχτερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι αρκετά αγχωτικές για όσους έχουν ήδη κακή όραση. Ίσως έφτασε λοιπόν η στιγμή να εξετάσετε τη βελτίωση της όρασης με την laser επέμβαση ματιών LASIK. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως η LASIK μπορεί να βελτιώσει το όρασή σας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, τότε επικοινωνήστε μαζί μας για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις επιλογές σας.

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *