Παιδιά και καλοκαίρι

Η προστασία των παιδικών ματιών από τον καλοκαιρινό ήλιο

Τα μάτια των παιδιών, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, χρειάζονται προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία ανάλογη της προστασίας που οι ενήλικες χρησιμοποιούν για την αποφυγή των βλαπτικών παρενεργειών της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι σε όσο μικρότερη ηλικία αρχίζουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν προστατευτικά γυαλιά όταν βρίσκονται εκτεθειμένα σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες τους να αποφύγουν αργότερα στη ζωή τους οφθαλμολογικής φύσεως προβλήματα υγείας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου Α και Β (UV-Α και UV-Β) είναι το στοιχείο εκείνο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, καθόσον είναι το πιο επικίνδυνο τμήμα του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας.  Η ακτινοβολία αυτή έχει ενοχοποιηθεί για τη δημιουργία οφθαλμικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και σε τύφλωση. Για παράδειγμα ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς, καταστάσεις που ταλαιπωρούν μιά σημαντική μερίδα του ηλικιωμένου πληθυσμού, είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τη μακροχρόνια έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Γενικά, τα παιδικά μάτια είναι εκτεθειμένα σε μεγαλύτερα ποσοστά υπεριώδους ακτινοβολίας απ΄ ότι οι ενήλικες, γιατί τα παιδιά συνήθως περνούν περισσότερο χρόνο κάτω από τον ήλιο ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ επιπλέον εκ κατασκευής ο παιδικός οφθαλμός επιτρέπει περισσότερη φωτεινή ακτινοβολία να εισέλθει εντός του. Επίσης η γνωστή «τρύπα του όζοντος» που όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει δημιουργηθεί και επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, έχει ελαττώσει σημαντικά την φυσική ασπίδα προστασίας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες που η ίδια η ατμόσφαιρα της γης μας παρείχε, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα επικίνδυνης ακτινοβολίας να καταλήγει στην επιφάνεια της  γής. Τα παιδικά καπελάκια μπορούν να αποτρέψουν έως και το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας να φθάσει στα μάτια των παιδιών, αλλά αυτή η προστασία δεν είναι αρκετή.

Η κατάλληλη προστασία με γυαλιά ηλίου δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση. Τα παιδιά χρειάζεται να φορούν γυαλιά ηλίου τα οποία να απορροφούν το 90% με 100% τόσο της υπεριώδους ακτινοβολίας –Α, όσο και της υπεριώδους ακτινοβολίας  -Β. Τέτοια ειδικά γυαλιά υπάρχουν στο εμπόριο και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οπτικό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ανάλογα. Μην αγοράζετε γυαλιά από τα περίπτερα ή από πλανόδιους πωλητές καθόσον σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν παραπλανητικές ετικέτες στον σκελετό των γυαλιών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική απορροφητικότητα των γυαλιών. Στην καλύτερη περίπτωση τέτοιας κατασκευής γυαλιά καταλήγουν στο εμπόριο χωρίς να έχουν περάσει τους απαραίτητους ελέγχους και τις προδιαγραφές και δεν παρέχουν καμμιά προστασία, ενώ το χειρότερο είναι ότι μπορεί να αποβούν ακόμη και επιζήμια για την υγεία των ματιών των παιδιών. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευθούν τον οπτικό της εμπιστοσύνης τους και να κοιτάξουν στα γυαλιά που αγοράζουν να αναγράφεται ο επίσημος δείκτης προστασίας της ευρωπαϊκής κοινότητας (CΕ), όχι γενικά για υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά τόσο για UV-Α όσο και για UV-Β.

Τέλος καλό είναι επίσης τα παιδικά γυαλιά να είναι φτιαγμένα από πλαστικό polycarbonate, που είναι το πιο ανθεκτικό υλικό, καθώς είναι εξίσου σημαντική η όσο το δυνατό καλύτερη ασφάλεια των ματιών και του προσώπου γενικότερα σε τυχόν χτυπήματα ή ατυχήματα από πέσιμο κλπ.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτές τις απλές συμβουλές, προστατεύστε την υγεία των ματιών των παιδιών σας και αφήστε τα να χαρούν τον καλοκαιρινό ήλιο και τις διακοπές τους.