Χαλάζιο

Χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μια διόγκωση ενός αδένα των βλεφάρων που ονομάζεται Μεϊβομιανός αδένας και οποίος παράγει ένα ελαιώδες σμήγμα για την λίπανση της επιφάνειας του ματιού. ‘Οταν το άνοιγμα αυτού του αδένα (πίσω από τις ρίζες των βλεφαρίδων) φράξει με παχύρευστες ελαιώδεις εκκρίσεις, τότε το σμήγμα δεν έρχεται στην επιφάνεια, συσσωρεύεται μέσα στον αδένα, ο οποίος πρήζεται και δημιουργείται το χαλάζιο. Το χαλάζιο δεν προκαλείται από μικροβιακή μόλυνση και δεν είναι κακοήθης όγκος.

Το χαλάζιο μερικές φορές συγχέεται με το κριθαράκι, το οποίο επίσης εμφανίζεται ως ένα εξόγκωμα στο βλέφαρο. Το κριθαράκι είναι ένα κόκκινο, επώδυνο πρήξιμο κοντά στην άκρη του βλεφάρου που προκαλείται από ένα μολυσμένο θύλακα των βλεφαρίδων. Τα χαλάζια συνήθως δεν είναι επώδυνα όπως τα κριθαράκια, και επιπλέον τα χαλάζια τείνουν να αναπτύσσονται όχι στην άκρη του βλεφάρου, αλλά πιο βαθιά μέσα στο σώμα των βλεφάρων.

Περίπου το 25% των χαλαζίων υποχωρούν από μόνα τους χωρίς καμία θεραπεία. Μερικές φορές ωστόσο, ένα χαλάζιο μπορεί να γίνει κόκκινο, να ερεθιστεί και να διογκωθεί. Ένα μεγάλο χαλάζιο μπορεί επίσης να προκαλέσει θολή όραση, παραμορφώνοντας το βολβό του ματιού και δημιουργώντας αστιγματισμό. Περιστασιακά, ένα χαλάζιο μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά πρήξιμο σε ολόκληρο το βλέφαρο.

Τα συμπτώματα του χαλάζιου αντιμετωπίζονται με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μεθόδους:

Ζεστές κομπρέσες. Οι ζεστές κομπρέσες βοηθούν να «ανοίξει» ο φραγμένος σμηγματορροϊκός αδένας. Μουσκέψτε μία καθαρή πετσέτα σε ζεστό νερό και εφαρμόστε την στο βλέφαρο για 10 έως 15 λεπτά, κάνοντας συγχρόνως ένα ήπιο μασάζ, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί το χαλάζιο. Θα πρέπει επανειλημμένα να μουσκεύετε την πετσέτα σε ζεστό νερό για να διατηρήσει επαρκή θερμότητα.

Αντιβιοτικές αλοιφές. Εάν υπάρχει επιμόλυνση του χαλάζιου με μικρόβια, τότε μπορεί να συνταγογραφηθεί μια αντιβιοτική αλοιφή.

Ενέσεις στεροειδών. Μία τοπική ένεση στεροειδούς (κορτιζόνης) μερικές φορές χρησιμοποιείται για να μείωσει τη φλεγμονή σ’ένα χαλάζιο.

Χειρουργική αφαίρεση. Εάν ένα μεγάλο χαλάζιο δεν ανταποκρίνεται στις άλλες συντηρητικές θεραπείες ή επηρεάζει την όραση, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική διάνοιξη και καθαρισμό. Η μικροεπέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στην εσωτερική πλευρά του βλεφάρου, χωρίς ράμματα και χωρίς να δημιουργηθεί εξωτερική ουλή.

Το χαλάζιο κατά κανόνα ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία και δεν επανέρχεται, αν και μερικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε υποτροπές, συνήθως λόγω συνυπάρχουσας βλεφαρίτιδας. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο οφθαλμίατρός σας θα σας καθοδηγήσει για την αντιμετώπιση της βλεφαρίτιδος ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος υποτροπής του χαλαζίου.

Στην περίπτωση που ένα χαλάζιο επανεμφανίζεται στην ίδια θέση, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να προτείνει μια βιοψία για να αποκλείσει πιο σοβαρά προβλήματα.