Βλεφαρόπτωση

Βλεφαρόπτωση

Βλεφαρόπτωση είναι η πάθηση κατά την οποία ο ασθενής δυσκολεύεται να ανυψώσει το βλέφαρό του, με αποτέλεσμα το άνω βλέφαρο «να πέφτει» (βλεφαρόπτωση).  Η βλεφαρόπτωση μπορεί να παρουσιάζεται μόνο στο ένα ή και στα δύο βλέφαρα ή και να είναι ασύμμετρη. Αν είναι μεγάλου βαθμού παρεμποδίζεται ο οπτικός άξονας της όρασης. Αν είναι πιο περιορισμένη, δίνεται η εντύπωση ότι το άτομο είναι μόνιμα κουρασμένο ή νωθρό.

Η συγγενής βλεφαρόπτωση εμφανίζεται με τη γέννηση του παιδιού. Oφείλεται στο ότι ο ανελκτήρας μύς του άνω βλεφάρου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και υπολειτουργεί.

Η επίκτητη βλεφαρόπτωση δημιουργείται κάποια στιγμή στη ζωή του ασθενούς και οι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι ποικίλες. Τα κυριότερα αίτια είναι α) η χαλάρωση της απονεύρωσης του μυός λόγω ηλικίας συνήθως και ονομάζεται απονευρωτική πτώση, β) διάφορες μυοπάθειες που επηρεάζουν απευθείας τον ίδιο τον ανελκτήρα μυ (μυογενής πτώση), και γ) διάφορες παθήσεις των νεύρων (βλεφαρόπτωση νευρογενούς αιτιολογίας), πιο συχνά σε υπερτασικούς ή διαβητικούς ασθενείς.

Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική. Η επιλογή της χειρουργικής μεθόδου είναι εξατομικευμένη και εξαρτάται από την αιτία και την βαρύτητα της βλεφαρόπτωσης.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν είναι αναγκαία η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Στα μικρά παιδιά χρησιμοποιείται συνήθως γενική αναισθησία για την διόρθωση της βλεφαρόπτωσης.

Οι επεμβάσεις αυτές είναι εξαιρετικά λεπτές και είναι καλό να πραγματοποιούνται από χειρουργούς οφθαλμιάτρους που έχουν ταυτόχρονα εμπειρία στη χειρουργική των βλεφάρων και στις παθήσεις της εξωτερικής επιφάνειας του ματιού.

Δεν θα πρέπει να συγχέεται με την βλεφαρόπτωση. Στην βλεφαρόπτωση υπάρχει πρόβλημα κινητικότητας των βλεφάρων. Αντίθετα στην βλεφαροχάλαση, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και χαλαρώνει, αυτή δε η περίσσεια δέρματος που βαραίνει τα άνω βλέφαρα, έχει ως αποτέλεσμα αυτά να πέφτουν και να φαίνονται κουρασμένα. Η περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο μπορεί μερικές φορές να κρέμεται αρκετά χαμηλά και να παρεμβαίνει στην όραση, ενώ συγχρόνως μπορεί να προκαλεί βάρος και κούραση.

Όταν η χαλάρωση του δέρματος των άνω βλεφάρων παρεμβαίνει στον οπτικό άξονα του ματιού, τότε μπορεί να απαιτηθεί βλεφαροπλαστική επέμβαση. Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση για την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και του λίπους από τα βλέφαρα και βοηθά στη σύσφιξη των ιστών γύρω από τα μάτια. Επιπλέον, η βλεφαροπλαστική εξαφανίζει το αίσθημα βάρους και κάνει το πρόσωπο να φαίνεται νεότερο και πιο φωτεινό».

Ο Dr. Κων/νος Καραμπάτσας έχει μετεκπαιδευτεί στις οφθαλμοπλαστικές επεμβάσεις βλεφαρόπτωσης και οφθαλμικής επιφάνειας ως Cornea, External Eye Diseases & Oculoplastics Fellow στο Bristol Eye Hospital, UK και στο Hospital for Sick Children, University of Toronto, Canada.