Lasik και Femto-Lasik

Lasik και Femto-Lasik

Τι είναι η επέμβαση LASIK;

Η επέμβαση LASIK (Laser Assisted in Situ Keratomileusis) ανήκει στην κατηγορία επεμβάσεων Laser μυωπίας.  Αποτελεί την πιο διαδεδομένη διαθλαστική μέθοδο σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθεση με την μέθοδο PRK, όπου το λέιζερ εφαρμόζεται επιφανειακά, στην μέθοδο LASIK η δέσμη του excimer laser δεν εφαρμόζεται απευθείας επάνω στην επιφάνεια του κερατοειδή. Η εφαρμογή του γίνεται στο εσωτερικό του ιστού του κερατοειδούς, κάτω από ένα πολύ λεπτό πέταλο (flap) επιφανειακού στρώματος του κερατοειδούς. Αυτό το λεπτό πέταλο κερατοειδή, που λειτουργεί σαν ένας «φυσικός φακός επαφής», δημιουργείται από ένα δεύτερο σύστημα laser υψηλής ακριβείας (femtosecond laser), οπότε αναφερόμαστε στην τεχνική ως FemtoLASIK.

Ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας εξειδικεύεται στη σύγχρονη μικροχειρουργική και τη διόρθωση όρασης με laser. Με την εκτεταμένη χειρουργική εμπειρία που διαθέτει από πλήθος επεμβάσεων, είναι ο πλέον κατάλληλος για την επεμβατική αποκατάσταση της όρασής σας. Κλείστε σήμερα το διαγνωστικό σας ραντεβού, ώστε να σας προτείνει και να σας καθοδηγήσει για τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση.

Ποια τα πλεονεκτήματα της τεχνικής LASIK;

Η επέμβαση είναι σύντομη, ασφαλής και ανώδυνη. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ο μικρός χρόνος ανάρρωσης. Ο ασθενής δεν υφίσταται ολική νάρκωση, παρά μόνο τοπική αναισθησία με μόνο δύο σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου.

Τα αποτελέσματα της μετεγχειρητικής περιόδου μπορούν να προβλεφθούν με υψηλή ακρίβεια και η όραση αποκαθίσταται σε μερικές ώρες μετά από την επέμβαση. Μετά από 30 χρόνια κλινικής εφαρμογής της LASIK και άλλων laser μυωπίας, καθώς και πάνω από 1.000.000 καινούρια περιστατικά κάθε χρόνο μόνο στην Αμερική, υπάρχει πλέον σωρευμένη εμπειρία. Αυτή μαζί με την εντυπωσιακή εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και των χειρουργικών τεχνικών, έχουν ως αποτέλεσμα οι επεμβάσεις αυτές να θεωρούνται σήμερα επεμβάσεις ρουτίνας.

Πώς πραγματοποιείται η τεχνική femto-LASIK;

Eπέμβαση LASIK

Η τεχνική LASIK περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Αρχικά, διαχωρίζεται το ανώτερο στρώμα του κερατοειδή (σε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο από τον ιατρό βάθος), για την δημιουργία ενός κρημνού (flap), με την νέα τεχνολογία Femtosecond Laser. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής του flap με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς να χρησιμοποιείται πια νυστέρι ή μηχανικός μικροκερατόμος με λεπίδα.
  • Αφού ανασηκωθεί ο κρημνός, το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση (φωτοαποδόμηση) του ιστού του κερατοειδή σε βαθύτερα στρώματα με Excimer Laser. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται ο απαιτούμενος βαθμός διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κάθε μάτι είναι διαφορετικό, με μοναδικό σχήμα και μοναδικά οπτικά
    χαρακτηριστικά
    . Γι’ αυτό το λόγο, η διόρθωση εκπονείται σύμφωνα με την ξεχωριστή ανατομία του κάθε οφθαλμού και εξατομικεύεται στον εκάστοτε ασθενή. Τα ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της όρασης καταχωρούνται στο μηχάνημα του LASER και εφαρμόζονται μέσω εξατομικευμένων θεραπειών.
  • Έπειτα από την εφαρμογή του λέιζερ, το πέταλο του κερατοειδή (flap) που έχει υποστεί το διαχωρισμό επανατοποθετείται στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του οφθαλμού να είναι σχεδόν άθικτη.

 

 

 

 

Τι είναι το LASIK-Xtra;

Eπέμβαση LASIK

To Laser μυωπίας με μέθοδο LASIK-Xtra αποτελεί καινοτόμο τεχνική που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Η τεχνική είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας που αποκτήθηκε από την θεραπεία διασύνδεσης κολλαγόνου του κερατοειδούς (cross linking).

Πρόκειται για μια επιπλέον διαδικασία στην οποία χρησιμοποιείται βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και υπεριώδες φως (διάρκειας 60 δευτερολέπτων) μετά τη συνηθισμένη επέμβαση LASIK. Με την τεχνική LASIK–Xtra, παρέχουμε μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα για τη σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερες επανεπεμβάσεις μετά από διόρθωση υψηλών διαθλαστικών σφαλμάτων.

Είναι μια τεχνική που έχει εφαρμογή κυρίως:

  • Σε μεγάλους βαθμούς μυωπίας
  • Σε μεγάλους βαθμούς αστιγματισμού
  • Στη διόρθωση της υπερμετρωπίας, καθώς δείχνει να προσφέρει σημαντικά καλύτερη σταθερότητα

 

Διαφορές PRK-LASIK

                                                                                               
                                                                                                   PRK vs LASIK

                                                                    Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε τεχνικής

διαφορές LASIK & PRK

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με το LASIK

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι & αλήθειες για την επέμβαση LASIK, που ενδέχεται να μπερδέψουν τους ασθενείς σχετικά με τη διαδικασία και τη μετεγχειρητική πορεία. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Δρ. Καραμπάτσα και κλείστε ένα διαγνωστικό ραντεβού.