Tι είναι διαθλαστική χειρουργική

Τί είναι η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με laser (Διαθλαστική χειρουργική);

Dr Κωνσταντίνος Καραμπάτσας

MD, PhD(UK), MRCOphth(London), FEBO(Paris), FRCS(Ed) Ophth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΠΑ.Δ.Α
Διδάκτωρ (PhD) & Lecturer Πανεπιστημίου Bristol, UK
Fellow στη Χειρουργική του Κερατοειδούς, Bristol Eye Hospital, UK
Mini-Fellowship στη Διαθλαστική Χειρουργική, VEIC

Η Διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία που διορθώνει τα σφάλματα εστίασης του ανθρώπινου ματιού (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό και / ή πρεσβυωπία) χρησιμοποιώντας λέιζερ εξαιρετικής ακρίβειας. Στόχος κάθε διαθλαστικής επέμβασης είναι η απαλλαγή από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Η Διαθλαστική Χειρουργική με λέιζερ κάνει την καθημερινότητα ευκολότερη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής αυτών που την επιλέγουν. Την τελευταία 20ετία, τόσο οι χειρουργικές τεχνικές όσο και ο εξοπλισμός έχουν βελτιωθεί δραματικά, ώστε σήμερα η διόρθωση αμετρωπιών με laser θεωρείται επέμβαση ρουτίνας και κρίνεται απολύτως ασφαλής. Αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο πεδίο της οφθαλμολογίας. Εκατομμύρια επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας, αστιγματισμού και υπερμετρωπίας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η διαδικασία είναι απλή: εφαρμόζοντας μια ακτίνα excimer laser, «σμιλεύουμε» την καμπυλότητα του κερατοειδούς, προκαλώντας έτσι τις ακτίνες του φωτός να εστιάσουν ακριβώς εκεί που πρέπει (επάνω στον αμφιβληστροειδή), με αποτέλεσμα την άριστη όραση (εμμετρωπία) χωρίς γυαλιά. Οι ακτίνες του EXCIMER LASER κατευθύνονται, με τη χρήση Computer, στο κέντρο του κερατοειδούς και αφαιρούν πολύ λεπτά στρώματά του, με σκοπό την «επιπέδωση» του κεντρικού τμήματός του. Όσο υψηλότερη είναι η μυωπία που θέλουμε να διορθώσουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι αυτή η επιπέδωση. Με ανάλογο τρόπο και τροποποιημένη εφαρμογή της ενέργειας laser αντίστοιχα, μπορούν επίσης να διορθωθούν η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Το λέιζερ είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και δεν επηρεάζει τους παρακείμενους ιστούς. Η δέσμη του λέιζερ που χρησιμοποιούμε παράγει υπεριώδη ακτινοβολία και παλμούς υψηλής ενέργειας που διαρκούν εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, οι οποίοι σμιλεύουν τον ιστό του κερατοειδούς με ακρίβεια της τάξης 0,25 μικρά (χιλιοστά του χιλιοστού). Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση μόνο αναισθητικών σταγόνων τοπικά χωρίς να απαιτείται παραμονή σε νοσοκομείο.

Στο οφθαλμολογικό μας κέντρο, επενδύουμε συνεχώς σε τεχνολογία αιχμής, με σκοπό να προσφέρουμε στους ασθενείς μας την καλύτερη λύση στο πρόβλημά τους. Προ της επέμβασης, οι απαραίτητες προεγχειρητικές μετρήσεις γίνονται με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, μελετώντας με τον πιο ενδελεχή τρόπο την τοπογραφία και τις οπτικές εκτροπές του κάθε οφθαλμού. Ο λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος, σε συνδυασμό με την χρήση των επαναστατικών τεχνολογιών Wavelight FS200 Femtosecond Laser και του Wavelight EX500 Excimer Laser μας παρέχει την δυνατότητα ενός εξατομικευμένου προφίλ επέμβασης, διορθώνοντας με εκπληκτική ακρίβεια απλά και σύνθετα διαθλαστικά σφάλματα εξοικονομώντας συγχρόνως όσο το δυνατόν περισσότερο ιστό. Οι εξατομικευμένες επεμβάσεις έχουν ιδιαίτερη εφαρμογή σε μάτια τα οποία επιθυμούμε να βελτιστοποιήσουμε την ποιότητα της όρασης ή σε επανεπεμβάσεις.

Wavelight Refractive Suite (EX500 Excimer Laser & FS200 Femtosecond Laser)

Δύο μεγάλες κατηγορίες επεμβάσεων υπάρχουν:

Η πλειοψηφία των διαθλαστικών επεμβάσεων που γίνονται σήμερα ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες επεμβάσεων: Αυτές είναι η LASIK και η PRK. Μετά τον προεγχειρητικό έλεγχο, ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα αποφασίσει ποια μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για τον κάθε ασθενή. Στατιστικές αναλύσεις με δείγμα πολλές χιλιάδες περιστατικά, δείχνουν πως και οι δυο τεχνικές έχουν τέλεια και μόνιμα αποτελέσματα.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι πληροίτε τα κριτήρια για ασφαλή διαθλαστική επέμβαση με Laser, είναι απαραίτητο να εμπιστευθείτε την υγεία των ματιών σας και να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση, μετά από συνυπολογισμό όλων των παραγόντων. Στην απόφασή σας πρέπει να βαρύνουν οι εξής κυρίως παράγοντες.

  • Ο Χειρουργός

Θα πρέπει να εκτιμήσετε την σημασία του χειρουργού και της ομάδας του στην επιλογή σας και η επιλογή σας αυτή πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων σας. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα χειρουργό οφθαλμίατρο με κατάλληλη εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία στη διαθλαστική χειρουργική και στη χειρουργική του κερατοειδούς. Ο κατάλληλος χειρουργός οφθαλμίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί με ασφάλεια όλες τις μεθόδους διαθλαστικής χειρουργικής, καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις για τον ασθενή, σε περίπτωση που η διόρθωσή του δεν είναι εφικτή με Laser. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του χειρουργού χρειάζεται σε κάθε στάδιο της θεραπείας για να εξασφαλίσει τη μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Σε έμπειρα χειρουργικά χέρια, με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων θεραπείας και με εξατομικευμένη φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Dr Kων/νος Kαραμπάτσας είναι από τους πρώτους Έλληνες χειρουργούς που ασχολήθηκαν με την διαθλαστική χειρουργική με LASER, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, πραγματοποιώντας τις πρώτες διαθλαστικές του επεμβάσεις στη Μεγάλη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του fellowship (κλινική εξειδίκευση με υποτροφία) στον κερατοειδή στο Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας. Ο καθ. Κ.Καραμπάτσας έχει επίσης επιπλέον υποειδικευθεί (με απόκτηση διδακτορικού PhD) στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στην χειρουργική και τις μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς, ενώ συμπλήρωσε περαιτέρω εξειδίκευση στη διαθλαστική χειρουργική στο ΒΕΜΜΟ. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 5000 διαθλαστικές επεμβάσεις και επεμβάσεις μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε κορυφαία οφθαλμολογικά περιοδικά και συγγράμματα πάνω στη Διαθλαστική Χειρουργική, τον Κερατοειδή και τον Καταρράκτη. Έχει παρουσιάσει επίσης και συντονίσει επανειλημμένως σε διεθνή συνέδρια σε θέματα της εξειδίκευσής του.

  • Το οφθαλμολογικό κέντρο και η Τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τεχνολογία (εξοπλισμός προεγχειρητικών μετρήσεων και εξοπλισμός Laser) και η τεχνογνωσία (μέθοδοι διαθλαστικής διόρθωσης) που θα χρησιμοποιηθούν για την επέμβασή σας να είναι σύγχρονες και να μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτά που υπόσχονται. Στο κέντρο μας, επενδύοντας συνεχώς σε τεχνολογία αιχμής προσφέρουμε στους ασθενείς μας την καλύτερη λύση στο πρόβλημά τους. Ο λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, σε συνδυασμό με την χρήση των επαναστατικών τεχνολογιών Wavelight FS200 Femtosecond Laser και του Wavelight EX500 Excimer Laser μας παρέχει την δυνατότητα διόρθωσης του διαθλαστικού σας προβλήματος, όσο σύνθετου κι αν είναι, με εκπληκτική ακρίβεια.

  • Το κόστος της επέμβασης

Πολλοί ασθενείς δυστυχώς έλκονται από το παραπλανητικό χαμηλό κόστος ή ακόμα και την εσφαλμένη αντίληψη ότι η τεχνολογία είναι το παν. Ωστόσο, θα πρέπει (πριν παρασυρθείτε από ενδεχόμενες προσφορές χαμηλών τιμών), στο συνολικό κόστος να συνυπολογίσετε

  • Το κόστος των προεγχειρητικών εξετάσεων και επισκέψεων
  • Το κόστος του χειρουργείου (αμοιβή ιατρού και κλινικής)
  • Το κόστος της διαδικασίας λέιζερ
  • Το κόστος των μετεγχειρητικών εξετάσεων και επισκέψεων
  • Το κόστος των φαρμάκων
  • Όλη τη μετεγχειρητική φροντίδα για τη περίοδο των 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμολογικών εξετάσεων και των σχετικών ελέγχων.

Η τιμή η οποία θα σας προσφερθεί από το κέντρο μας, περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω.