Υγεία και φροντίδα των ματιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υγεία και φροντίδα των ματιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υγεία και φροντίδα των ματιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Συχνά μας ρωτάτε σχετικά με τις αλλαγές στην όραση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την όραση, και να προκαλέσει κάποιες προσωρινές αλλαγές στο οπτικό σύστημα.

Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφονται μερικές από τις πιο συχνές επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στα μάτια σας, και οι τρόποι αντιμετώπισης τους.

  • Αλλαγές στον κερατοειδή

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο σώμα μιας γυναίκας γίνεται κατακράτηση υγρών και αυτό με τη σειρά του μπορεί να μεταβάλει το πάχος και την καμπυλότητα του κερατοειδούς. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή στο σχήμα του κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή στην όραση. Μπορεί να αισθανθείτε μια αλλαγή της όρασής σας ενώ φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να δοθεί μια νέα συνταγή για φακούς επαφής ή γυαλιά, καθώς η όρασή σας θα επιστρέψει σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης, στα φυσιολογικά επίπεδα. Συνιστάται επίσης να μην υποβληθείτε σε διαθλαστική επέμβαση (LASIK ή PRK) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αλλά και της γαλουχίας)  για τους ίδιους λόγους.

  • Ξηροφθαλμία

Εάν αντιμετωπίζετε ξηροφθαλμία, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά της. Ορισμένα κολλύρια περιλαμβάνουν συστατικά που μπορεί να μην είναι απολύτως ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, μάλλον θα νιώθετε την ανάγκη να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά πιο συχνά, καθώς δημιουργείται δυσανεξία στους φακούς επαφής όταν υπάρχει ξηροφθαλμία. Αν αντιμετωπίζετε χρόνια ξηροφθαλμία και οι σταγόνες δεν φαίνεται να επαρκούν, τότε μπορεί να χρειαστείτε πιο προηγμένες θεραπείες που μπορεί να σας προτείνει ο οφθαλμίατρός σας.

  • Διαβήτης

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη ή αναπτύξατε διαβήτη κύησης, αυξάνονται οι πιθανότητες τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας. Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε προσεκτικά το διαβήτη σας ενώ είστε έγκυος και ελέγχετε πιο συχνά τα μάτια σας για να εντοπίσετε άμεσα τυχόν αλλαγές.

  • Γλαύκωμα

Από την άλλη πλευρά, εάν πάσχετε από γλαύκωμα, τα συμπτώματά σας μπορεί να βελτιωθούν. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειωθεί η πίεση στα μάτια σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να μειώσετε τη δοσολογία του φαρμάκου που χρησιμοποιείτε για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της ποσότητας φαρμάκου που εκτίθεται στο μωρό σας. Ωστόσο, πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή σας, πάντοτε να συζητάτε με το γιατρό σας.

  • Προεκλαμψία

Η τελευταία κατάσταση που μπορεί να συνοδεύει την εγκυμοσύνη είναι σπάνια, αλλά δυνητικά πολύ σοβαρή. Η προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρασή σας και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια και να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας εάν τα παρατηρήσετε.

  • Θολή όραση
  • Ευαισθησία στο φως
  • Φωτοστέφανα ή σημεία που αναβοσβήνουν
  • Προσωρινή απώλεια της όρασης

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, οπότε μην διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Οι ορμονικές και φυσικές αλλαγές που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη μπορούν λοιπόν να επηρεάσουν την όρασή σας, οπότε είναι σημαντικό να σημειώσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρασή σας και να προγραμματίσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή θέλετε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *